Mokslininkai skelbia atradę naują vaistą prieš koronavirusą: įspūdingai sumažina mirties riziką

Ekspertai Jungtinėje Karalystėje (JK) teigia radę dar vieną „gyvybes gelbstintį“ vaistą, kuris gali padėti žmonėms, sergantiems COVID-19 liga.

Imuninės ląstelės kovoja prieš koronavirusą.<br>123rf asociatyvi iliustr.
Imuninės ląstelės kovoja prieš koronavirusą.<br>123rf asociatyvi iliustr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 7, 2022, 8:36 PM

Priešuždegiminis baricitinibas paprastai vartojamas reumatoidiniam artritui gydyti.

Tyrimai rodo, kad vaistas gali penktadaliu sumažinti mirties riziką pacientų, kurie dėl sunkios koronaviruso formos gydomi ligoninėje.

Tyrėjų teigimu, vaistas suderinamas su kitais jau žinomais COVID-19 gydymo metodais ir gali prisidėti gelbstint sunkių pacientų gyvybes.

Vaisto kombinacija kartu su kitais gydymo metodais mirčių skaičių gali sumažinti perpus.

JK Nacionalinė sveikatos tarnyba (angl. National Health Service; NHS), remdamasi šio tyrimo rezultatais, netrukus gali pateikti rekomendaciją dėl baricitinibo naudojimo.

Skaičiuojama, kad 10 dienų tablečių kursas kainuoja apie 250 svarų sterlingų (apie 302 eurus).

Gelbsti gyvybes

JK Sveikatos ir socialinės priežiūros sekretorius Sajidas Javidas taip pat pakomentavo šį atradimą. Pirmiausia jis dėkojo tyrėjams, gydytojams ir savanoriams, dalyvavusiems šiame darbe.

„Mūsų medicinos ir mokslo ekspertai dabar apsvarstys rezultatus prieš priimdami bet kokius sprendimus dėl tolesnių veiksmų“, – sakė S.Javidas.

Vakcinos nuo sunkios COVID-19 ligos jau apsaugojo daugybę žmonių ir toliau gelbsti gyvybes, bet daliai asmenų užsikrėtimo ir net sunkios ligos išvengti nepavyksta.

Todėl vis išbandomi jau esami medikamentai, siekiama išsiaiškinti, ar jie gali padėti gydyti koronavirusą.

Pasak ekspertų, jau anksčiau įrodytas keletos vaistų veiksmingumas prieš COVID-19 ligą.

Tačiau tyrėjų teigimu, baricitinibo nauda pacientams, kuriems taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija, pranoksta iki šiol žinomų ir prieš koronavirusą naudojamų medikamentų veiksmingumą.

„Kažkas teigiamo“

Vienas į tyrimą įtrauktų pacientų, 51 metų Markas Rivversas iš Kembridžo, sakė: „Beveik mėnesį gulėjau ligoninėje, daugiausia intensyvios terapijos skyriuje <...> Man beveik nuolat buvo reikalingos kvėpavimą palaikančios priemonės, išsivystė sepsis ir plaučių uždegimas“, – prisiminė vyras.

Tačiau, pasak Marko, jį guodė mintis, kad jam taikomas gydymas gali vėliau padėti ir daugeliui kitų, esą tai buvo „kažkas teigiamo“, ką jis galėjo pasiimti iš savo ligos.

Šiuo metu jau identifikuotas ne vienas medikamentas, padedantis kovoti prieš COVID-19:

– priešuždegiminiai vaistai, kurie sustabdo imuninės sistemos perdėtą reakciją, galinčią turėti mirtinų pasekmių;

– antivirusiniai vaistai, kurie apsunkina koronaviruso dauginimąsi organizme;

– antikūnų terapija, kuri imituoja imuninę sistemą ir atakuoja virusą.

Naujas vaistas Lietuvoje

Tiesa, kovai prieš COVID-19 infekciją pasitelkiami ne tik jau anksčiau sukurti ir kitų ligų gydymui taikyti vaistai, bet ir specialiai prieš koronavirusą sukurti medikamentai.

Lietuvos gydymo įstaigas netrukus pasieks naujas vaistinis preparatas, skirtas COVID-19 liga sergantiems pacientams gydyti – „Xevudy“ (veiklioji medžiaga – sotrovimabas). Dalyvaudama bendrame pirkime kartu su kitomis Europos Sąjungos (ES) šalimis, Lietuva įsigijo šio vaisto kiekį, kurio užteks 1008 pacientų gydymui, praėjusios savaitės pradžioje pranešė Sveikatos apsaugos ministerija (SAM).

SAM nurodo, kad įsigyti vaistai jau pasiekė Lietuvą ir netrukus bus paskirstyti pagrindinėms šalies ligoninėms. Farmacijos kompanijų „GlaxoSmithKline“ ir „Vir Biotechlogogy, Inc“ sukurtas vaistinis preparatas „Xevudy“ buvo užregistruotas visoje ES 2021 m. gruodžio 17 d. Jis gali būti skiriamas COVID-19 liga sergantiems suaugusiesiems ir paaugliams (12 metų ir vyresniems, sveriantiems ne mažiau kaip 40 kg), kuriems nereikia taikyti papildomos deguonies terapijos ir kuriems kyla didesnė rizika susirgti sunkios formos COVID-19 liga.

COVID-19 pacientų gydymui ligoninėse taip pat yra naudojami vaistai „Veklury“ (veiklioji medžiaga – remdesiviras), „Ronapreve“ (veikliųjų medžiagų kasirivimabo ir imdevimabo derinys) ir „Regkirona“ (veiklioji medžiaga – regdanvimabas). Taip pat Europos Komisijos sprendimu, sergančiuosius COVID-19 liga galima gydyti „RoActemra“ (veiklioji medžiaga – tocilizumabas) ir „Kineret“ (veiklioji medžiaga – anakinra) bei deksametazonu. Šie vaistai yra tiekiami Lietuvos Respublikos rinkai.

Šiuo metu Lietuvoje prienami vaistai nuo COVID-19 ligos gali būti naudojami tik pacientų gydymui ligoninėse. Vartojimui namuose ES yra užregistruotas tik vienas vaistinis preparatas – „Paxlovid“, kurį gamina farmacijos kompanija „Pfizer“. Galimybės įsigyti šio vaisto Lietuvoje šiuo metu nėra, Europos Komisija tęsia derybas su gamintoju dėl šio preparato pirkimo ES šalims.

Parengta pagal bbc.com ir LR SAM inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.