Dėl užsitęsusios COVID-19 ligos jaunas vyras iš namų neišėjo 7 mėnesius – išgelbėjo netradicinis gydymo metodas

Ianas Lesteris (37 m.) dėl silpnos imuninės sistemos ilgą laiką negalėjo įveikti COVID-19 infekcijos, todėl kojos iš namų iškelti negalėjo daugiau nei 7 mėnesius. Galiausiai vyras pasveiko medikams priėmus netradicinį sprendimą – skiepas nuo koronaviruso buvo pritaikytas kaip gydymo priemonė.

Saviizoliacija, koronavirusas.<br>123rf asociatyvinė nuotr.
Saviizoliacija, koronavirusas.<br>123rf asociatyvinė nuotr.
koronavirusas, kaukė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
koronavirusas, kaukė.<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Testavimas, koronavirusas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Testavimas, koronavirusas.<br>V.Skaraičio nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Mar 27, 2022, 12:22 PM

Ianas pasakoja tapęs kaliniu savo paties namuose Karfilyje, pietų Velse. Ianas gimė su Wiskott-Aldrich sindromu, dėl kurio jam sunkiau įveikti infekcines ligas, užsitęsti gali net susirgimas peršalimu.

Per pirmąją koronaviruso bangą infekcijos išvengti jam pavyko, tačiau COVID-19 jis užsikrėtė 2020 m. gruodį. Valui pasireiškė tradiciniai ligos simptomai – skonios ir uoslės praradimas, kuris išnyko per maždaug mėnesį.

Daugeliui žmonių tuo ir baigtųsi liga, tačiau Iano problemos dėl COVID-19 nuo to tik prasideda. Gydytojai norėjo, kad jis ir toliau tirtųsi nuo infekcijos, nes dėl susilpnėjusios imuninės sistemos kyla pavojus, kad ligos nešiotoju, galinčiu perduoti infekciją kitiems jis gali būti ilgiau nei tai būna įprastai.

Slinko mėnesiai, o Iano COVID-19 testai ir toliau rodė teigiamą rezultatą, vyrui net teko išeiti iš darbo, kurio jis negalėjo dirbti nuotoliniu būdu. Vyras buvo priverstas leisti laiką namie.

Iš pradžių Ianas net bandė pratęsti šventinį laikotarpį – Kalėdų eglė jo namuose stovėjo visą sausį. Tačiau saviizoliaciją ištverti jam buvo sunku.

„Galbūt kam nors atrodytų, kad tai tik ilgos atostogos, bet praėjus trims mėnesiams nesijaučiau lyg atostogaučiau“, – pasakojo Ianas.

Nuolatinė rutina jam ėmė vis labiau įgristi, o visos dienos atrodė kaip viena – valgio gaminimas, televizorius, skaitymas, grojimas gitara ir paprasčiausias laukimas, kol jo žmona Keitė grįš namo.

„Jaučiausi lyg gyvenčiau „Švilpiko dienoje“ (1993 m. filmas, vert. pastaba), per dienas sėdi ir spoksai į sieną.

Kambarys pamažu tapo mano kalėjimo kamera. Ypač tuomet, kai atėjo vasara. Ribojimai buvo panaikinti, daugelis ėmė gyventi aktyvų socialinį gyvenimą, susitikinėjo su šeima ir draugais, o mano testų rezultatai ir toliau buvo teigiami“, – sunkias dienas prisiminė Ianas.

Po trijų mėnesių Ianas vėl pradėjo jausti COVID-19 ligos simptomus. Nuovargis, galvos skausmai, nemiga ir sunkumas krūtinėje – vyrui buvo sunku susikaupti ir kas tris ar keturias savaites ant jo plaučių susikaupdavo lipnių gleivių.

Vyras nesirgo taip sunkiai, kad jį reikėtų guldyti į ligoninę, bet buvo akivaizdu, kad jo organizmas koronaviruso niekaip neįveikia.

„Jau ėmiau bijoti, kad tik blogiau ir blogiau, o to viruso niekuomet neatsikratysiu“, – pasakojo Ianas.

Mokslininkai ir gydytojai stebėjo Iano imuninės sistemos vargus kovoje prieš koronavirusą Kardifo universitete Velso universitetinėje ligoninės Imunodeficito centre.

Tyrimai parodė, kad infekcija Iano organizme aktyvi išliko ilgą laiką, tai nebuvo tik „negyvas virusas“, o jo jaučiami simptomai nebuvo paaiškintini pokovidiniu sindromu.

„Ianas tikrai neturėjo stipraus imuninio atsako prieš COVID-19 virusą“, – BBC sakė Kardifo universiteto mokslininkas Markas Ponsfordas.

Paciento organizme jie negalėjo rasti antikūnų, kurie priliptų ir neutralizuotų koronavirusą, o T-ląstelių, galinčių atakuoti koronaviruso ligos sukėlėjus, ženklų taip pat buvo labai nedaug.

Tuo metu, 2021 m. vasaros pradžioje, gydymas buvo ribotas, todėl medikų komanda nusprendė išbandyti šį tą labai naujo. Skiepai naudojami tik kaip profilaktinė priemonė prieš galimą COVID-19 ligą. Šįkart medikai nusprendė pabandyti koronavirusą išgydyti „Pfizer“ kompanijos skiepu nuo COVID-19.

Pirmoji dozė pradėjo stiprinti Iano imunitetą, tačiau prireikė antro skiepo, kad būtų pasiektas taškas, kai jo kūnas galėtų atsispirti virusui.

Rugpjūčio pabaigoje Iano COVID-19 testas vėl buvo neigiamas.

Taigi kodėl vakcina sugebėjo pašalinti infekciją, kai natūralus imunitetas kelis mėnesius nesugebėjo susitvarkyti pats?

Profesorius Stephenas Jollesas, Imunodeficito centro klinikinis vadovas, sakė: „Ši infekcija nuolat „ruseno“, bet susilpnėjusios paciento imuninės sistemos nepakako, kad būtų pradėtas toks atsakas, kurio pakaktų jai pašalinti.

Taigi vakcina tikrai padarė didžiulį skirtumą, ir antikūnų, ir T ląstelių atžvilgiu, vaizdžiai tariant, iš imuninės sistemos išspaudė kiekvieną jos lašelį.“

Tą dieną, kai Ianas pagaliau išsivadavo nuo koronaviruso, vyras išgyveno ekstazę. Pirmąją „laisvės“ dieną jis atšventė paplūdimyje kartu su žmona, besimėgaudami tradiciniu britų patiekalu – žuvimi ir skrudintomis bulvytėmis.

„Dabar viskas grįžo į savo vėžes“, – sako Ianas.

Tyrėjai mano, kad šis metodas gali būti taikomas ir daugiau žmonių su nusilpusia imunine sistema, kai kova prieš infekciją užsitęsia. Tiesa, dabar jau yra daugiau antivirusinių vaistų, kurių nebuvo, kai Ianas sirgo dar sirgo koronavirusu.

Tačiau tyrėjai mano, kad vakcinos gali būti pigesnės ir patvaresnės.

Parengta pagal bbc.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.