Ar galime negalią paversti emocine galia?

Žiūrėti į žmogų per jo galių ir gebėjimų prizmę – taip elgtis kviečia medicinos psichologė, Kauno klinikų vaikų reabilitacijos ligoninėje vaikų lopšelyje–darželyje dirbanti Aistė Urbonavičė. Socialinės iniciatyvos „Skirtingos Spalvos“ rubrikos „Patarimai“ laidoje psichologė dalijosi savo patirtimi ir patarimais tam, jog savo emocine sveikata tinkamai pasirūpintų negalią turintieji bei jų artimieji.

G.Depšytės nuotr.
G.Depšytės nuotr.
G.Depšytės nuotr.
G.Depšytės nuotr.
G.Depšytės nuotr.
G.Depšytės nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Viltė Adomaitytė

Jun 14, 2022, 2:27 PM

Pasak psichologės Aistės Urbonavičės, žodis „neįgalumas“ nėra nei blogas, nei geras, jis tik parodo, kad žmogus kažko psichologškai ar fiziškai negali. Visgi, ji norėtų keisti tai, kokiame kontekste šis žodis vartojamas. Psichologės teigimu, daugiau norėtųsi kalbėti apie neįgaliųjų pasiekimus, jų dalyvavimą kultūriniame, socialiniame gyvenime, o ne tik aptarinėti neįgaliųjų sunkumus ar negalios ypatybes.

Viešnią kalbinęs „Skirtingų Spalvų“ įkūrėjas Dalius Stankevičius specialistės teiravosi ir apie neįgaliojo vaiko tėvus, pagalbą jiems ir santykio su vaiku svarbą. Kalbėdama apie tėvų lūkesčius savo neįgaliam vaikui, specialistė pataria koncentruotis į vaiko galias – tai, ką gyvendamas su negalia jis geba padaryti. „Tėvams bus derybų su pačiu gyvenimu“, – sako A. Urbonavičė, tačiau tikina, jog net sunkiausiose situacijose esantys tėvai sugeba atrasti, kuo pasidžiaugti, o toks atradimas ir komplimentai teigiamai veikia vaiko raidą.

Pokalbio metu A. Urbonavičė taip pat aptarė santykį su socialiniuose tinkluose matoma informacija apie šeimos paveikslą, pasidalino, nuo ko priklauso žmogaus požiūris į neįgalųjį. Be to, psichologė suteikė patarimų ne tik neįgaliesiems bei neįgalių vaikų tėvams, bet ir plačiajai visuomenės daliai. Specialistės teigimu, pokalbio metu aptartas savęs priėmimo klausimas aktualus ir negalios neturintiems žmonėms.

Rubrikoje A.Urbonavičė kvietė nesibaiminti vizito pas psichologą. Tam ji mini ir daugybę nemokamos psichologinės pagalbos būdų: vaikų raidos centrai, kur suteikiama kompleksinė medicininė pagalba, visuomenės sveikatos biurai bei psichikos sveikatos centrai. Neturint sąlygų pasiekti minėtas vietas, ji kviečia pasinaudoti vaikų, jaunimo ar vilties telefoninėmis linijomis, apsilankyti interneto svetainėje www.pagalbasau.lt.

Socialinė iniciatyva „Skirtingos Spalvos“ primena, kad daugiau informacijos apie artėjančius socialinius renginius, laidas ir labdaringas kampanijas galite sužinoti skirtingosspalvos.lt. Prisidėti prie šios iniciatyvos veiklos taip pat galite įsigydami rankų darbo marškinėlius, kurie simbolizuoja palaikymą sergančiųjų bendruomenėms bei atspindi iniciatyvos herojų istorijas.

Laidą pamatyti galite čia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.