Kaip gydoma venų varikozė?

Venų varikozė – rimta sveikatos problema, ne tik estetinis defektas. Nuo seno vis dar sklando mitas, kad venų išsiplėtimas – natūrali senėjimo pasekmė, tačiau specialistai skambina pavojaus varpais – venų varikoze serga vis jaunesni asmenys. Ką reikėtų žinoti apie šiandienines venų varikozės gydymo galimybes kiekvienam iš mūsų? Ar žinojote, kad venų varikozės gydymo metodai – kur kas labiau pažengę ir saugesni nei anksčiau?

Dėl pakitusios kojų išvaizdos ir jaučiamų simptomų, pavyzdžiui, kojų skausmo, sunkumo ir tinimo galima kreiptis į šeimos gydytoją, tačiau išsamią apžiūrą gali atlikti tik šios srities specialistas – kraujagyslių chirurgas.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Dėl pakitusios kojų išvaizdos ir jaučiamų simptomų, pavyzdžiui, kojų skausmo, sunkumo ir tinimo galima kreiptis į šeimos gydytoją, tačiau išsamią apžiūrą gali atlikti tik šios srities specialistas – kraujagyslių chirurgas.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 17, 2022, 9:36 AM, atnaujinta Jun 17, 2022, 9:37 AM

Profesionalaus kraujagyslių chirurgo konsultacija

Dėl pakitusios kojų išvaizdos ir jaučiamų simptomų, pavyzdžiui, kojų skausmo, sunkumo ir tinimo galima kreiptis į šeimos gydytoją, tačiau išsamią apžiūrą gali atlikti tik šios srities specialistas – kraujagyslių chirurgas.

Pirmiausiai išklausomi paciento skundai, užduodami specialūs klausimai ir mėginama išsiaiškinti šeimos ligos istoriją. Todėl prieš apsilankant kraujagyslių chirurgo kabinete labai naudinga pasidomėti, ar šeimoje jau kas nors serga arba sirgo venų ligomis. Tai labai svarbu, nes venų varikozės išsivystymo riziką labai stipriai didina paveldimumas – tarkime, jei abu mergaitės tėvai serga venų varikoze, tai tikimybė susirgti šia liga ateityje ir jai išauga net iki 70 – 80 proc.

Vėliau atliekamas paprastas, neskausmingas ir neinvazinis venų būklės echoskopinis tyrimas, kuris profesionaliam kraujagyslių chirurgui suteikia labai daug naudingos informacijos apie kojų kraujotaką, jos pakitimus, pažeistus venų segmentus ir t.t.

Kartais pakanka neintervencinių gydymo metodų

Tradiciniai neintervenciniai gydymo metodai – tai kompresinė terapija, gelių su didelėmis heparino natrio druskos koncentracijomis vartojimas, reguliarus ir ilgalaikis venotonikų per burną vartojimas.

Kompresinė terapija paremta specialiai pritaikyto elastinio trikotažo dėvėjimu – sukuriama laipsniškai nuo čiurnų link klubų mažėjanti kompresija padeda veniniam kraujui lengviau grįžti į širdį, todėl mažėja tokių simptomų kaip kojų sunkumas, skausmas ir tinimas bei komplikacijų pasireiškimo tikimybė.

„Lioton“ gelis su heparino natrio druska vartojamas mazginio venų išsiplėtimo ir jo sukeliamų komplikacijų (kraujo krešulių susidarymo pažeistose venose esant jų sienelių uždegimui arba be jo, uždegimo šalia venų esančiuose audiniuose bei opų, susidariusių odoje virš išsiplėtusių venų) gydymui; pažeistų venų sienelių uždegimo, pasireiškusio po chirurginių operacijų gydymui; dėl venų operacijos atsiradusių simptomų slopinimui (pvz., mėlynių, patinimo lengvinimui).

Per burną vartojami venotonikai, kurie padeda mažinti kapiliarų pralaidumą ir didinti venų sienelių atsparumą, ligos tikrai neišgydys, tačiau gali sušvelninti jos metu patiriamus simptomus.

Chirurginiai gydymo metodai daug labiau pažengę nei anksčiau

Chirurginiai gydymo metodai nebeapsiriboja vien tik atvira chirurgine operacija. Šiandien sukurta kur kas pažangesnių gydymo metodų. Jei anksčiau po atviros chirurginės operacijos tekdavo mėnesį vaikščioti su tvarsčiais, po lazeriu atliktos operacijos į darbą grįžti galima jau kitą dieną, o po venų spindžio suklijavimo bioklijais – netgi tą pačią dieną.

Šiandien itin dažnai taikomi gydymo metodai lazeriu – endovaskuliniai gydymo metodai atliekami be didelių chirurginių pjūvių, tiesiog praduriant odą. Jų metu į pažeistų venų vidų įleidžiamos specialios gydymo sistemos, kurios padeda uždaryti pažeistas venas ir kraujas jomis tekėti jau nebegali.

Pats naujausias venų varikozės gydymo metodas šiandien – gydymas bioklijais. Jos metu į pažeistas venas per kateterį suleidžiami specialūs biologiniai klijai, specialiu ultragarsiniu davikliu suspaudžiamas venos spindis ir pažeista vena tiesiog užklijuojama – kraujas ja tekėti taip pat nebegali ir turi „susirasti“ kitus kelius jau sveikomis venomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.