Hipnozė odontologijoje: specialistė paaiškino, kaip tai padeda įveikti odontologo baimę

Hipnozė vis dar yra apipinta daugybės mitų, tačiau ne daug kas žino, kad ji jau seniai naudojame gydyme. Štai vaikų odontologai vis dažniau šį metodą naudoja mažųjų pacientų baimėms įveikti ir atkurti pasitikėjimą gydytojais.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jun 22, 2022, 2:35 PM

Apie hipnozės naudą, panaudojimo būdus bei saugumą laidoje „Odontologai pataria“ papasakojo gyd. vaikų odontologė Marija Borisovaitė-Petrulienė.

– Kas yra hipnozė ir kaip ji susijusi su mokslu?

– Hipnozė apsupta daug mistikos. Daugelis turbūt nežino, kad hipnozė jau ilgą laiką taikoma medicinoje, psichoterapijoje ir net odontologijoje.

Kaip vaikų odontologė, aš ją taikau kiekvieną dieną. Ne tik vaikams, bet ir suaugusiems pacientams. Ypatingai tiems, kurie turi neigiamą gydymo patirtį, kurie anksčiau buvo išgąsdinti, bet turi motyvacijos savo baimes „sulaužyti“ ir ateiti pas odontologą be jokios baimės.

– Kuo hipnozė naudinga odontologijoje?

– Hipnozė padeda atsipalaiduoti, padidina paciento jautrumą gydytojo žodžiams. Gydytojas, kuris komunikuoja su pacientu, gali daryti jam didesnę įtaką. Vaikas klausosi. Jeigu tai yra suaugęs pacientas ir jis žino, kad turi tam tikrą problemą, pvz. nori įveikti savo baimę, tai galima padaryti kartu ir neigiamą patirtį odontologo kabinete paversti į teigiamą. Tai yra pagrindinis hipnozės poveikis.

Tačiau jos pagalba galima netgi atsisakyti žalingų įpročių, tokių kaip griežimas dantimis. Yra netgi tokių pacientų, kurie hipnozės pagalba gali atisakyti rūkyti. Vaikams hipnozė padeda atsisakyti pirštų čiulpimo įpročio. Tad hipnozė turi daug operacinių ir terapinių poveikių žmogui.

– Minėjote neigiamas patirtis odontologo kabinete. Kokios jos dažniausiai būna?

– Jų gali būti daug. Kadangi esu gydytoja specialistė, pas mane dažniausiai atvyksta tokie vaikai, kurie dėl tam tikrų priežasčių nenori lankytis pas savo odontologą. Taip gali nutikti dėl to, kad vaikas buvo išgąsdintas, arba gydytojas nepasakė, kad nuskausmins dantį, bet tai padarė. Vaikas pajuto skausmą ir taip pat gali atsitikti ateityje, o tuo odontologu nebegali pasitikėti, nes jam jau buvo pameluota.

Vaikai yra labai jautrūs, jų negalima apgaudinėti ar apžaisti. Su jais reikia bendrauti kaip su sau lygiu ir viską labai gerai paaiškinti. Būtent toks yra mano tikslas – viską paaiškinti pacientui taip, kad nebeliktų jokių klaustukų.

Apskritai tokio gydymo metu stengiamės nenaudoti tokių žodžių, kurie galėtų sukelti baimę: skausmas, adata, nuskausminimas, gręžimas. Tokie žodžiai nevartojami. Tokius pačius procesus tiesiog paaiškiname kiek kitaip. Netgi nuskausminimas atliekamas be jokio skausmo. Tad bandome atlikti viską taip, kad būtų kuo mažiau dirgiklių, o vizitas – kaip įmanoma malonesnis.

Taip pat svarbu ne tik tai, kaip viskas atliekama, bet ir kaip komunikuojama. Todėl mes naudojame hipnotinę komunikaciją, kad vaikas gerai jaustųsi odontologo kabinete.

– Ar seniai hipnozė taikoma odontologijoje?

– Pirmą kartą hipnozė buvo pritaikyta odontologijoje XIX amžiuje Jungtinėje Karalystėje. Pati apie tai pirmą kartą išgirdau studijuodama rezidentūroje. Pradėjau tuo labai domėtis, išvykau į JK tęsti studijų ir tada supratau, kad tai iš tiesų yra kasdienė praktika, todėl reikia to mokytis, pradėti taikyti.

Kai pamatai, kad tai tiesiogiai paveikia pacientą, padeda jam įveikti savo baimes, nuramina, supranti, kiek daug gėrio atneša hipnozė odontologijoje. Pasaulyje ji jau plačiai taikoma, nors Lietuvoje tai vis dar yra naujiena. Bet tikiu, kad tai galiausiai išplis ir mūsų šalyje, o odontologai galės pritaikyti tam tikras hipnotinės komunikacijos žinias tam, kad pagerintų pacientų gydymo kokybę.

– Turbūt dažnas klausimas, išgirdus apie hipnozė, būna toks: ar tai yra saugu? Tad ar toks gydymo metodas yra saugus?

– Taip, tai yra visiškai saugu. Pirmą kartą išgirdus apie hipnozę odontologijoje, ši mintis suintrigavo, bet galvoje tikrai sukosi tokios mintys, kad čia bus kažkokie šamanizmai ir mistikos. Bet supratau, kad tai – daugiausia psichologija, mokėjimo bendrauti su pacientu ir jam padėti atsipalaiduoti. Galbūt vis dar nemažai pacientų nepasitiki hipnoze ir yra daug ją supančių mitų.

Vienas iš mitų, kad hipnozė yra nesaugi. Odontologijoje nenaudojama transinė hipnozė, tad pacientai nėra niekur „išskridę“ ar „išėję“, jie viską supranta ir suvokia. Tokio proceso metu mokinamės atsipalaiduoti. Hipnozės metu taip pat netaikomas joks psichologinis spaudimas.

Dar vienas mitas, kad hipnozės metu pacientas praranda kontrolę. Su tuo visiškai nesutinku, nes hipnozė kaip tik įgalina, suteikia jėgų save valdyti, atstato balansą tarp proto ir kūno.

– Kaip į hipnoterapiją dažniausiai reaguoja vaikų tėvai?

– Kadangi hipnoterapija nėra transas, o tiesiog kalbėjimas, dėmesio nukreipimas, vaikai dažnai net nepastebi, kad jau atliktas nuskausminimas, pašalintas dantukas ar pan. Todėl tėveliai įprastai džiaugiasi, nes pamato, kad viskas yra įmanoma, kad vaikas po gydymo šypsosi, nes įveikė savo baimes.

– Ar šį metodą galima taikyti tik vaikams, ar ir suaugusiems?

– Su suaugusiais viskas aiškiau, nes su vaikais yra daug vadinamojo „apžaidimo“. Reikia naudoti tam tikrus žodžius, procesus aiškinti paprastai, tad vaiką kiekvienai procedūrai reikia paruošti. Pati procedūra dažniausiai yra trumpesnė už paruošimą.

Suaugę pacientai dažniausiai kreipiasi su tam tikra problema. Jiems pirmiausia padedame atkurti pasitikėjimą odontologu, tik tada galima po truputį įvesti į odontologines procedūras. Svarbiausia ateiti ir pradėti nuo mažų žingsnių, kad galiausiai neigiama patirtis būtų paversta teigiama. Nes nesilankant pas odontologą burnos problemos niekur nedingsta, jos tik kaupiasi, kol galiausiai nebeįmanoma ištverti skausmo.

– Ar kiekvienas odontologas gali taikyti hipnozės arba hipnoterapijos metodą?

– Yra tam skirti kursai, stažuotės ir netgi atskiri mokslai. Tačiau manau, kad kiekvienas vaikų odontologas intuityviai naudoja dalį hipnoterapijos, gal net patys to nesuprasdami. To tikrai galima išmokti.

„Odontologai pataria“ – LR Odontologų rūmų iniciatyva pradėta laida visuomenei. Jos metu patyrę odontologų bendruomenės specialistai paprastai ir kiekvienam suprantamai kalbasi įvairiomis su burnos sveikata susijusiomis temomis. Šios laidos tikslas – ne tik šviesti aktualiais burnos sveikatos aspektais, bet ir atsakyti į žiūrovų užduodamus klausimus. Nuo šiol laidą „Odontologai pataria“ bus galima pamatyti kas antrą kiekvieno mėnesio ketvirtadienį lrytas.lt bei lrytas.tv platformose.

Visas „Odontologai pataria“ laidas galite peržiūrėti arba perklausyti „Youtube“, „Spotify“, „Podbean“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.