Beždžionių raupais susirgęs aktorius pasidalijo patirtimi: žaizdos atsiveria pačiose netikėčiausiose kūno vietose

Pastarosiomis savaitėmis fiksuojamas neregėtas beždžionių raupų protrūkis, kurio epicentre atsidūrė Europa, bet skelbiama apie ligos infekcijos atvejus visame pasaulyje. Liga nustatyta net 31 Senojo žemyno valstybėje, tačiau vis dar aplenkė Lietuvą. Susirgusiųjų jau 5 tūkst., tad atsiranda žmonių, kurie socialiniuose tinkluose dalijasi savo patirtimi, kaip užsikrėtė beždžionių raupais.

Mattas Fordas pasidalijo patirtimi apie beždžionių raupus.<br>„Twitter“ ir „TikTok“ nuotr. koliažas
Mattas Fordas pasidalijo patirtimi apie beždžionių raupus.<br>„Twitter“ ir „TikTok“ nuotr. koliažas
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Jul 3, 2022, 5:35 PM

„Iš pradžių dvejojau, ar apie ligą rašyti savo „Twitter“ paskyroje, nes tai gali būti gėdinga“, – pasakoja aktorius, režisierius ir vakarėlių vedėjas Mattas Fordas.

„Išberia visą kūną. Ši liga neskamba maloniai, bet ji tokia ir yra. Nesunku suprasti, kodėl ją supa stigma“, – socialinio tinklo įraše pastebėjo aktorius.

Jo įrašas „Twitter“ platformoje sulaukė daugiau nei 15 tūkst. teigiamų atsiliepimų.

Itin skausminga liga

M.Fordas mano, kad infekcija jis užsikrėtė tiesioginio kontakto „oda su oda“ metu. Birželio 17 d. jis pastebėjo pirmuosius ligos simptomus, kai ant kūno atsirado keli vėjaraupius primenantys spuogeliai. Per kelias artimiausias dienas pasireiškė kiti į gripą panašūs simptomai. Vyras ėmė jausti šaltkrėtį, gerklės skausmą, atsirado kosulys, o naktimis – gausus prakaitavimas.

Nors šie simptomai išnyko per kelias dienas, ant odos atsirado dar daugiau žaizdelių.

„Labai noriu, kad žmonės suprastų, jog kartais liga praeina be sunkių simptomų, tačiau tam tikrai atvejais ji gali būti itin skausminga. Net tuomet, kai dingsta gripo simptomai, lieka daug skausmingų žaizdų“, – įspėjo M.Fordas.

Aktorius nuvyko pas gydytoją, bet tyrimo rezultatų reikėjo laukti kelias dienas. Vyrui išrašyta vaistų skausmui malšinti ir kremų pažeistai odai gydyti, tačiau specifinių medikamentų, skirtų gydyti beždžionių raupus nėra.

Internetinėje erdvėje pasirodė ir kitų istorijų, rodančių, kad ligos eiga gali būti itin nemaloni. Žaizdos gali atsirasti ne tik ant rankų ar kojų, bet ir itin jautriose vietose: burnoje ar aplink tiesiąją žarną. Tokiais atvejais dirginimas ypač stiprus ir skausmingas.

„Esu be galo nusivylęs. Žinau ir daugiau žmonių, kurie jaučiasi panašiai. Kaip suprantu, egzistuoja vaistas tinkamas gydyti ne tik įprastus raupus, bet ir beždžionių raupus“, – skundėsi T.Fordas omenyje turėdamas Tecrovirimatą.

Tačiau šis vaistas nėra patvirtintas JAV Vaistų kontrolės tarnybos (FDA), kaip priemonė prieš beždžionių raupus. Išduotas leidimas galioja tik raupų viruso gydymui.

Apsaugo tik vakcinos

Beždžionių raupai gali būti perduodami per žaizdeles, todėl sergantieji visą laiką, kol odos pažeidimai neužgyja, privalo leisti karantine.

Mokslininkai perspėja, kad beždžionių raupai perduodami artimo fizinio kontaktu metu, taip pat per drabužius, patalynę, rankšluosčius. Manoma, kad vaikai ir nėščios moterys, dažniau serga sunkia ligos forma.

Beždžionių raupai paprastai nebūna mirtini, dažniausiai pasireiškia karščiavimu, raumenų skausmu, limfmazgių patinimu, nuovargiu. Vėliau atsiranda į vėjaraupius panašus bėrimas ant rankų ir veido. Dažniausiai pasveikstama per 2–4 savaites.

Specifinio beždžionių raupų gydymo nėra, bet nustatyta, kad skiepai nuo raupų maždaug 85 proc. veiksmingumu apsaugo nuo beždžionių raupų. Anot pranešimų, JAV ir Kanadoje vakcina gali būti pasiūlyta vyrams, kurie turi lytinių santykių su kitais vyrais.

Maždaug 700 skiepo nuo beždžionių raupų Lietuvą turėtų pasiekti dar liepą. Planuojama, kad vakcina bus skiriama žmonėms, kurie turėjo kontaktą su užsikrėtusiuoju beždžionių raupais. Tiesa, ligos atvejų šalyje iki šiol nefiksuota.

Parengta pagal Out.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.