Ši užkrečiama liga pernai pražudė 31 lietuvį: bloga medikų nuojauta sako, kad aukų tik daugės

Per pastaruosius trejus metus Lietuvoje daugiau nei 3-imis proc. sumažėjus naujagimių skiepijimo nuo tuberkuliozės apimtims, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento specialistai sako, kad tokios tendencijos tai tarsi žingsnis atgal kovoje su daugiausiai mirčių pasaulyje sukeliančia infekcine liga.

Ligoninė<br>Asociatyvinė M.Juknevičiūtės nuotr.
Ligoninė<br>Asociatyvinė M.Juknevičiūtės nuotr.
Ligoninė<br>Asociatyvinė G.Bitvinsko nuotr.
Ligoninė<br>Asociatyvinė G.Bitvinsko nuotr.
Rolanda Lingienė<br>T.Bauro nuotr.
Rolanda Lingienė<br>T.Bauro nuotr.
Ligoninė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ligoninė<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Ligoninė<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ligoninė<br>G.Bitvinsko nuotr.
Ligoninė<br>R.Neverbicko nuotr.
Ligoninė<br>R.Neverbicko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro inf.

Jul 15, 2022, 5:04 PM

Pernai Lietuvoje iš viso nustatyta 500 tuberkuliozės atvejų, daugiau nei ketvirtadalis jų, t. y. 134, registruoti Vilniaus apskrityje. Nuo šios ligos praėjusiais metais mirė 31 žmogus (Vilniaus apskrityje – 13).

Pasak NVSC Vilniaus departamento direktorės Rolandos Lingienės, tėvams būtina įsiklausyti į specialistų raginimus ir skiepyti savo atžalas, kadangi vėliau gali būti per vėlu – vis dar neturime vakcinos, kuri nuo tuberkuliozės apsaugotų suaugusiuosius.

„Tarptautinės organizacijos, ekspertai, kalbėdami apie skiepijimą nuo tuberkuliozės, vieningi. Labai aiški žinia yra ta, kad nuo tuberkuliozės kūdikiai turėtų būti skiepijimai kuo anksčiau, ypač šalyse, kuriose yra didelė tuberkuliozės infekcijos rizika. Tokių sąraše, deja, esame ir mes“, – sako epidemiologė R. Lingienė.

Duomenys rodo, kad Lietuvoje sergamumas tuberkulioze, nors pastaruosius kelerius metus ir mažėja, yra vienas didžiausių Europoje, o Pasaulio sveikatos organizacijos (PSO) duomenimis, tuberkuliozė yra viena iš dešimties pagrindinių mirties priežasčių pasaulyje.

Visuomenės sveikatos specialistai primena, kad pagal vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių Lietuvoje valstybės lėšomis, t. y. nemokamai, nuo tuberkuliozės skiepijami 2–3 dienų naujagimiai.

Tuberkuliozė yra sunki infekcinė liga, kuri naujagimiams gali sukelti tuberkuliozinį meningitą arba, paprastai sakant, smegenų dangalų patinimą. Todėl labai svarbu, kad tėvai sutiktų skiepyti savo mažylius, užbėgdami grėsmingoms tuberkuliozės sukeliamoms pasekmėms už akių – pabrėžia NVSC Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus specialistai.

Taip pat jie atkreipia dėmesį, kad yra ir šalių, kuriose skiepai nuo tuberkuliozės naujagimiams privalomi, t. y., pavyzdžiui, Bulgarijoje, Kroatijoje, Vengrijoje, Lenkijoje.

Lietuvoje 2019 m. buvo paskiepyta 96,56 proc., 2020 m. – 95,79 proc., 2021 m. – 93,31 proc. vaikų iki vienerių metų.

NVSC primena, kad tuberkuliozės sukėlėjai plinta per orą su dalelėmis. Kai sergantis plaučių tuberkulioze žmogus kalba, čiaudi, kosėja, jis išskiria tuberkuliozės mikobakterijas, kurios ore gali išlikti net kelias valandas.

Specialistai rekomenduoja atkreipti dėmesį į savo sveikatą, jei žmogus jaučia bendrą silpnumą, greičiau pavargsta, skundžiasi sumažėjusiu apetitu ir svorio kritimu, jaučia nuotaikų kaitą. Taip pat – jei jo kūno temperatūra yra padidėjusi, žmogus gausiau prakaituoja, skundžiasi dažnai besikartojančiomis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis bei plaučių uždegimais.

2020 m. duomenimis, didžiausias sergamumas tuberkulioze Europos regione buvo fiksuotas Rumunijoje (39,83 atvejai 100 tūkst. gyventojų), Maltoje (27,21 atvejai 100 tūkst. gyventojų) ir Lietuvoje (25,98 atvejų 100 tūkst. gyventojų).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.