Medikas įvardijo, kam rizika susirgti vėžiu didžiausia: patarė skubiai kreiptis į šeimos gydytoją

Lietuvoje prostatos vėžio diagnozę kasmet išgirsta beveik 3 tūkst. vyrų. Tai dažniausias šiai lyčiai tenkantis onkologinis susirgimas. Gydytojai ragina po 50-ties metų jubiliejaus pasinaudoti prevencinės patikros progamos galimybe. Kai susirgimas nustatomas anksti, pavojų pažaboti daug lengviau.

Gydytojas ragina vyrus atlikti PSA tyrimą.<br>lrytas.lt koliažas
Gydytojas ragina vyrus atlikti PSA tyrimą.<br>lrytas.lt koliažas
vėžio ląstelės<br>123rf nuotr.
vėžio ląstelės<br>123rf nuotr.
dr. Albertas Čekauskas<br>Stop kadras
dr. Albertas Čekauskas<br>Stop kadras
Prostatos vėžys<br>123rf nuotr.
Prostatos vėžys<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Sep 17, 2022, 8:56 PM, atnaujinta Sep 17, 2022, 8:57 PM

„Iš esmės prostatos vėžys yra vyresnio amžiaus vyrų liga. Jos galima tikėtis nuo 45 m., bet sergamumo pikas yra apie 65 m.“, – „Žinių radijo“ laidoje „Ryto espresso“ sakė Vilniaus Santaros klinikų Urologijos skyriaus vedėjas dr. Albertas Čekauskas.

Gydytojas pridūrė, kad anksčiau pasitikrinti turėtų vyrai, kurių artimas giminaitis – tėvas, brolis – yra sirgęs šia liga. Tuomet pas gydytoją vertėtų apsilankyti sulaukus 40–45 m.

Rodiklis, kurį žinoti turi kiekvienas

Į rizikos grupę nepatenkantys vyrai prevencinėje vėžio patikros programoje dalyvauja nuo 50 m. Jiems atliekamas greitas ir visiškai neskausmingas, prostatos specifinio antigeno (PSA) tyrimas. Prevencinės programos dalyviams už jį mokėti nereikia.

„Tai yra pirminis ištyrimas. Pagal jo rodmenį žmogus yra nukreipiamas urologo konsultacijai arba siunčiamas namo. Apie šį tyrimą turėtų žinoti kiekvienas vyras. Jeigu jam nėra pasiūloma jį atlikti, žmogus pats turėtų priminti šeimos gydytojui.

Labai svarbu, net madinga yra žinoti savo PSA skaičių. Manau, kiekvienas vyras turėtų jį žinoti“, – akcentavo A.Čekauskas.

Jis paaiškino, kad po įspėjimo signalu tapusio PSA tyrimo rezultato gydytojas urologas sprendžia dėl tolesnės ligos gydymo arba stebėsenos eigos. Todėl gavus siuntimą nereikėtų nusigąsti. Galbūt medikas tik pasakys, kaip dažnai ateityje reikėtų atlikti PSA tyrimą.

„Nemaža dalis pacientų gali būti stebimi, o laporoskopinė operacija skiriama tiems, kurių tikėtina gyvenimo trukmė yra pakankamai ilga. Atlikdami operaciją mes ilginame jo gyvenimą po dešimtmečio.

Tai yra tikimės, kad tam vyrui dar lemta gyventi daugiau nei dešimt metų. Tuomet intervencija bus naudinga“, – paaiškino gydytojas urologas.

Simptomai reiškia pažengusią ligą

Pagrindinė prostatos vėžio priežastis – genetika. Tiriama ir mitybos įpročių, gretutinių ligų įtaka. Dažniau serga turintys antsvorio, padidėjusį kraujospūdį, sutrikusį cholesterolį.

Pasak gydytojo, raudonos mėsos vartojimas, manoma, gali padidinti riziką susirgti, bet stebuklingo recepto, kuris garantuotų, kad vėžio išvengti pavyks, nėra. Tiesa, sveika gyvensena mažina visų onkologinių susirgimų rizika.

Prostatos vėžys – klastinga liga, ankstyvose stadijose neišsiduoda. „Tai yra apmaudu, kad dažniausiai vyrai jaučia prostatos vėžinės liaukos padidėjimo simptomus. Naktį atsikelia anksčiau, dažniau šlapinasi, atsiranda dirglumas, pasireiškę skausmai dubens ar net nugaros srityje jau neretai rodo pažengusią, galbūt net į kaulus išplitusią ligą“, – įspėjo A.Čekauskas.

Būtent todėl profilaktiškai tikrintis reikia net tuomet, kai nieko neskauda. Kraujo tyrimas leidžia ligai užbėgti už akių, apsisaugoti nuo jos suvešėjimo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.