Naujas tyrimas nustatė, kas reikšmingai sumažina riziką susirgti vėžiu

Sumažinus išgeriamo alkoholio kiekį taip pat gali sumažėti tam tikrų vėžio rūšių išsivystymo rizika, parodė JAMA Network Open žurnale prieš kelias savaites paskelbtas tyrimas, kuriam atlikti panaudoti daugiau nei 4,5 milijono suaugusių Korėjos gyventojų sveikatos duomenys.

Vėžio ląstelės<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Vėžio ląstelės<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Naujas tyrimas patvirtino, kad alkoholis padidina vėžio riziką.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Naujas tyrimas patvirtino, kad alkoholis padidina vėžio riziką.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Naujas tyrimas patvirtino, kad alkoholis padidina vėžio riziką.<br>123rf nuotr.
Naujas tyrimas patvirtino, kad alkoholis padidina vėžio riziką.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Oct 11, 2022, 6:50 AM

Vidutinis tiriamųjų amžius buvo 53,6 m., o 51,5 proc. buvo vyrai. Po pirminių sveikatos patikrinimų 2009 ir 2011 m., tolesnis tyrimas buvo atliktas po 6 su puse metų. Per šį laikotarpį vėžio atvejų skaičius tarp dalyvių buvo 7,7 atvejo 1000 asmeninių metų.

Kai tyrėjai ėmė analizuoti alkoholio vartojimo įpročius, paaiškėjo, kad daugiau išgeriantys žmonės vėžiu sirgo dažniau.

Todėl mokslininkai padarė išvadą, kad sumažinę alkoholio vartojimą galime išvengti onkologinės ligos.

Pastebėta, kad net nedaug alkoholio vartojantys žmonės riziką susirgti vėžiu sumažino tuomet, kai visiškai atsisakė alkoholio. Tas pats pasakytina ir apie stikliuko mėgėjus. Sumažintas alkoholio vartojimas ir juos gelbėjo nuo vėžio rizikos.

Siūlo visai atsisakyti alkoholio

Tyrėjai pabrėžė, kad jų darbas pateikė dar vieną svarią priežastį sumažinti alkoholio vartojimą arba visiškai atsisakyti stipriųjų gėrimų.

„Vėžio riziką galima reikšmingai sumažinti, keičiant suvartojamų alkoholinių gėrimų kiekį“, – pažymėjo tyrimo autoriai iš Merilando valstijoje (JAV) įsikūrusio Nacionalinio vėžio instituto.

„Alkoholio vartojimas yra svarbus vėžio rizikos veiksnys. Nustatytas aiškus ryšys tarp alkoholio dozės, pastebėta, kad didžiausia tikimybę susirgti vėžiu turi tie, kurie išgeria tris alkoholinius gėrimus arba daugiau per dieną“, – tyrimo komentare cituojami jo autoriai Neal D. Freedman ir Christian C. Abnet.

Svaigieji gėrimai ne tik reikšmingai prisideda prie onkologinės ligos išsivystymo, bet ir apsunkina organizmo kovą su vėžio plitimu.

„Taip yra todėl, kad alkoholis slopina imuninę sistemą, kuri tuomet ne taip veiksmingai geba aptikti ir sunaikinti vėžines ląsteles“, – sako su priklausomybėmis dirbantis amerikiečių gydytojas Haroldas Hongas.

„Kad sumažintumėte vėžio riziką, geriausia, ką galite padaryti, tai apriboti alkoholio vartojimą. Dar geriau – visiškai jo atsisakyti“, – patarė su nagrinėtu tyrimu nesusijęs gydytojas.

Jei visiškas žalingo įpročio atsisakymas atrodo per sunki užduotis, jis pabrėžia bent jau nepadauginti alkoholio, „gerti jį saikingai“. Tačiau, kaip gydytoja, H.Hongas pabrėžia, kad visiškas alkoholio atsisakymas suteikia visapusišką naudą sveikatai, sumažina ne tik vėžio pavojų, bet ir sunkių kepenų ligų išsivystymo riziką.

Parengta pagal eatthis.com inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.