Kodėl gerybinę prostatos hiperplaziją svarbu diagnozuoti kuo anksčiau?

Galima parašyti visai paprastą lygybę ar priklausomybę – kuo anksčiau diagnozuojama gerybinė prostatos hiperplazija, tuo mažiau komplikuotas jos gydymas. Todėl šią lėtinę ligą svarbu diagnozuoti kaip galima anksčiau.

123rf.com asociatyvi nuotr.
123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 15, 2022, 8:00 AM

Ankstyvose ligos stadijose nebūtinai prireikia vaistų

Ankstyvose gerybinės prostatos hiperplazijos stadijose neretai pakanka gyvenimo būdo korekcijų ir stebėjimo taktikos. Vyrams rekomenduojama:

  • Pradėti sportuoti, nes sportas didina organizmo tonusą ir yra labai svarbus ne tik gerai kūno formai ir puikiai nuotaikai, bet ir normaliai vyriškųjų hormonų apykaitai;
  • Pradėti sveikiau maitintis – vyrams rekomenduojama vengti labai riebių ir saldžių patiekalų. Naudinga į savo mitybą įtraukti daugiau vaisių ir daržovių, pilno grūdo gaminių, valgomųjų sėklų (ypatingai moliūgų sėklų), cinko ir seleno turinčio maisto. Vyrams ypatingai naudingas likopenas, kurio nemažai yra pomidoruose, paprikose, papajose;
  • Atsisakyti žalingų įpročių, tokių kaip alkoholio vartojimas, rūkymas, piktnaudžiavimas vaistais ir narkotinių medžiagų vartojimas;
  • Riboti skysčių vartojimą prieš svarbius įvykius ar nakties miegą – tuomet nereikės taip dažnai galvoti, kaip nubėgti į tualetą ir nebus taip stipriai trikdomas nakties poilsis. Juk kokybiškas nakties miegas labai svarbus ne tik darbingumui, bet ir gerai nuotaikai bei normaliam lytiniam gyvenimui;
  • Palaikyti reguliarius lytinius santykius su patikima partnere, nes tai padeda didinti pasitikėjimą savimi, gerinti bendrąją sveikatą ir pan. Pasaulinė sveikatos organizacija jau gana seniai apibrėžė, kad lytinė sveikata yra svarbus bendrosios sveikatos dedamasis;
  • Riboti kofeino bei kitų gėrimų ir maisto produktų, didinančių skysčių išsiskyrimą iš organizmo. Žinoma, kad gerybine prostatos hiperplazija sergantiems vyrams ne itin naudingi energetiniai gėrimai, kuriuose yra didelės dozės kofeino.
    Kavos vartojimą ypatingai svarbu apriboti prieš svarbius planus ir nakties miegą. Skysčių išsiskyrimą iš organizmo gali didinti ir kai kurie maisto produktai, pavyzdžiui, melionai, arbūzai, petražolės, salierai ir t.t. Diuretinį poveikį turi ir stiprios arbatos, todėl geriausia gerti natūralų mineralinį vandenį.

Gana dažnai gali praversti augaliniai vaistiniai preparatai

Kenčiant nuo nedidelio sunkumo šlapinimosi sutrikimų gali būti naudingi augaliniai vaistiniai preparatai. Augaliniai vaistiniai preparatai, pavyzdžiui, Prostamol Uno, pasižymi priešuždegiminiu ir antiandrogeniniu poveikiu, be to, jie slopina edemą, dėl kurios gali pasunkėti varginantys šlapinimosi sutrikimai. Svarbu augalinius vaistinius preparatus vartoti ilgesnį laiką – bent 3–6 mėnesius.

Sabalpalmių (lot. Serenoae repens) vaisių tirštasis ekstraktas yra tradicinis augalinis vaistas, kurio indikacijos pagrįstos tik ilgalaikiu vartojimu, skirtas palengvinti gerybinės prostatos hiperplazijos simptomus, tokius kaip šlapimo ištekėjimo pradžios vėlavimas, ilgiau trunkantis ir nutrūkstantis šlapinimasis, silpna šlapimo srovė, dažnas šlapinimasis (ypač nakties metu), gydytojui paneigus sunkias būkles.

Tradiciniai augaliniai vaistai itin tinkami ligos pradžioje arba farmakoterapijos, skiriant prieš tai minėtus vaistinius preparatus ar jų derinius, papildymui. „Prostamol Uno“ yra vaistas, kurio efektyvumas įrodytas klinikiniais tyrimais, skirtingai nei begalė maisto papildų, kuriems klinikiniai tyrimai nebūtini. Dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Jei gerybinė prostatos hiperplazija pažengusi jau daugiau

Jei gyvenimo būdo korekcijų ir augalinių vaistinių preparatų vartojimo nepakanka, tuomet svarstomas šių priemonių derinimas su cheminės prigimties vaistiniais preparatais. Dažniausiai skiriama 5 alfa reduktazės inhibitorių arba alfa 1 adrenerginių receptorių blokatorių (arba šių farmakoterapinių grupių vaistinių preparatų derinių).

Pirmoji vaistinių preparatų grupė veikia slopindama testosterono virtimą kitu junginiu, tokiu būdu lėtindama ar visai sustabdydama prostatos didėjimą. Alfa 1 adrenerginių receptorių blokatoriai veikia lygiųjų raumenų tonusą – šie raumenys atpalaiduojami ir tokiu būdu sumažėja varginančių ir dirginančių šlapinimosi sutrikimų intensyvumas. Vėlyvesnėse ligos stadijose farmakoterapiją gali prireikti derinti su chirurginiu gydymu. Kuo anksčiau aptinkama ir gydoma liga, tuo mažesnė operacijos poreikio tikimybė.

Vis dėlto chirurginis gydymas šiandien gerokai pažengęs ir jo bijoti tikrai nereikėtų – jei jis būtinas, jis gali padėti susigrąžinti normalią gyvenimo kokybę ir išvengti sunkiausių gerybinės prostatos hiperplazijos komplikacijų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.