Neįprastos raumenų skausmo priežastys

Dažniausiai raumenų skausmas praeina per savaitę, mat įprasčiausia jų skausmų priežastis – nesunkus patempimas dėl didesnio fizinio krūvio ar lengvos traumos. Rečiau raumenis skauda dėl patirtų sunkesnių traumų, pavyzdžiui, raumenų plyšimo.

Raumenų skausmas.<br>123rf.com nuotr.
Raumenų skausmas.<br>123rf.com nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Nov 23, 2022, 9:00 AM

Vis dėlto šiandieninis pasaulis keičiasi labai greitai, žmonės kasdien jaučia didelį spaudimą, todėl ne tokia jau ir reta lėtinio raumenų skausmų priežastis – ilgalaikis stresas, nesveikas gyvenimo būdas, propaguojami žalingi įpročiai ir t.t.

Be to, manoma, kad net apie 20 proc. bendrosios populiacijos kamuoja lėtiniai raumenų skausmai, kurie trikdo normalią gyvenimo kokybę. Dėl kokių kitų, kartais ir netikėtų, priežasčių gali skaudėti raumenis ir kas galėtų padėti kovoti su ūminiu raumenų ir kitų rūšių skausmu?

Artritas ir fibromialgija

Raumenų skausmas senyviems pacientams dažnai susijęs su artritu. Vis dėlto fibromialgija gali sirgti ir visai jauni žmonės. Šiam sveikatos sutrikimui būdingas plintantis raumenų skausmas. Fibromialgija sergantis pacientas skundžias ne tik raumenų įtampa ir sausgyslių skausmais, bet ir nuolatiniu nuovargiu, raumenų tirpimo pojūčiu, miego sutrikimais. Neretai fibromialgija sergantiems pacientams diagnozuojamos ir kitos su ilgalaike nervine įtampa ir suprastėjusia gyvenimo kokybe susijusios ligos, pavyzdžiui, depresija ar dirgliosios žarnos sindromas.

Vitaminų ir mineralų trūkumas

Raumenų skausmai gali atsirasti dėl nepilnavertės mitybos, kurioje trūksta vitaminų bei mineralų. Dažniau su raumenų skausmais, įtampa, parestezijomis, sutrikusia judrumo funkcija siejamas B grupės, vitamino D, kalcio ir magnio trūkumas. Raumenų darbui labai svarbus ir kalis – didelis jo trūkumas organizme (hipokalemija) taip pat gali būti susijęs su raumenų skausmais ir jų funkcijos sutrikimais.

Nuo hipertirozės iki Laimo ligos

Pasirodo, kad raumenų skausmai gali būti susiję ir su endokrininės sistemos sutrikimais, pavyzdžiui, nemalonūs pojūčiai gali atsirasti pakitus skydliaukės funkcijai (sergant hipotiroze ar hipertiroze). Kai kuriais atvejais tai – sunkių sisteminių ligų, pavyzdžiui, vilkligės, simptomas. Raumenis skauda sergant kai kuriomis bakterijų sukeliamomis infekcijomis. Tarkime, itin stiprus raumenų skausmas būdingas Laimo ligai (ypatingai vėlyvesnėms jos stadijoms).

Įvairios kitos virusinės infekcijos

Raumenų skausmas gali būti vienas iš virusinių ligų simptomų. Raumenis gali skaudėti sergant gripu, COVID-19 ir kitomis kvėpavimo sistemą ir kitas organų sistemas pažeidžiančiomis virusinėmis infekcijomis. Raumenis taip pat skauda sergant poliomielitu.

Per mažas fizinis krūvis

Įdomu tai, kad lėtiniai raumenų skausmai gali išsivystyti ne tik dėl per didelio, bet, priešingai, dėl per mažo fizinio aktyvumo ir per mažo raumenims tenkančio krūvio. Tarkime, viena dažniausių nugaros raumenų skausmo priežasčių yra nugaros raumenų silpnumas, kai žmonės visai nesirūpina savo kūno raumenų treniravimu. Juk dažnas šiuolaikinis asmuo visą dieną sėdi biure ar vairuoja ir visiškai ignoruoja kineziterapeutų patarimus, padedančius stiprinti nugaros, pečių juostos ir pilvo raumenis. Jei raumenims neduodama pakankamai krūvio, jiems tampa sunku atlaikyti netgi savo kūno svorį – tuomet prasideda lėtiniai ir gyvenimo kokybę trikdantys skausmai.

Svarbiausios taisyklės po patirtos raumenų traumos

Rekomenduojamos šios priemonės: ramybės suteikimas, šalčio terapijos taikymas, kompresijos palaikymas ir galūnės pakėlimas, jei tik tai įmanoma.

Ledo kompresai ant pažeistos vietos gali būti dedami kas keletą valandų – šaltis mažina uždegimą ir dėl jo kylantį skausmą, pabrinkimą, tinimą, karščio plūdimą.

Jei ūminis skausmas stipresnis, rekomenduojami nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, pavyzdžiui, deksketoprofenas, kurio savo sudėtyje turi Dolmen granulės geriamajam tirpalui, plėvele dengtos tabletės ir geriamasis tirpalas paketėlyje. Vaistus nuo skausmo galima vartoti ir vietiškai – gelių, tepalų, purškalų, pleistrų pavidalais. Žinoma, dėl bet kokio vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

Jei situacija per keletą parų negerėja arba ji staigiai blogėja, tuomet būtina kreiptis į gydytoją, nes stiprėjantis raumenų skausmas ir trinkanti jų funkcija gali pranešti apie rimtesnes traumas, pavyzdžiui, audinių plyšimą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.