Peties skausmai – varginanti ir sunkiai gydoma problema

Peties sąnarys – tai kompleksas sąnario, sausgyslių, raumenų ir raiščių, užtikrinančių labai plačią judesių amplitudę. Deja, šis paslankumas gali lemti ir įvairius negalavimus. Dažniausiai pasitaikantis požymis – peties skausmas. Jis gali varginti judesių metu arba net ramybės būsenoje, miegant.

Peties skausmas.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Peties skausmas.<br>123rf.com asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2023-04-17 08:00

Skausmai būna lėtiniai ir ūminiai. Lėtinius dažniau sukelia su laiku atsirandančios patologijos, amžiniai pakitimai, sąnario pervarginimas. Ūminius dažniau lemia traumos, tam tikros ligos (pvz., artritas).

Pagrindinės priežastys, sukeliančios peties diskomfortą yra sausgyslių uždegimas ar plyšimas, sąnario susidėvėjimas, nestabilumas, lūžis.

Jeigu jaučiate skausmus peties sąnaryje, jų ignoruoti nepatariama. Ilgainiui skausmas gali didėti, be to, geriausia žinoti, kokia jo priežastis ir kaip ją gydyti.

Pirmiausia rekomenduojama apsilankyti pas gydytoją specialistą. Atlikęs peties ištyrimą gydytojas gali skirti papildomus tyrimus: rentgeno nuotrauką, magnetinį rezonansą ar kompiuterinę tomografiją, ultragarsą.

Kadangi priežastys gali būti įvairios, gydymas taip pat gali skirtis:

Įpročių keitimas. Skausmingumą sukeliančių priežasčių patariama vengti, taikyti ramų režimą, kartais trumpalaikę imobilizaciją, šaldančius preparatus.

Reabilitacija. Neretai net esant rimtam struktūrų pažeidimui rekomenduojama reabilitacija, peties mobilumo, jėgos palaikymas mankštomis. Kartais funkcijos atsistatymui, simptomų sumažinimui to ir pakanka.

Vaistai nuo skausmo ir uždegimo. Skausmo malšinimui neretai skiriamas greito poveikio dolmen.lt/"="">dolmen.lt/"" target="_blank">deksketoprofenas. Šis vaistas puikiai toleruojamas, be to talpinamas patogiose pakuotėse kaip geriamas tirpalas, kurį galima sunaudoti prireikus ir neturint po ranka vandens buteliuko. Žinoma, dėl vaisto vartojimo būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku, nes netinkamai naudojami preparatai gali pakenkti sveikatai.

Operacija. Jeigu prieš tai buvusios priemonės nesukelia savijautos pagerėjimo, tyrimuose randamas rimtas pažeidimas, Jums gali pasiūlyti operacinį gydymą siekiant išvengti komplikacijų.

Kadangi gydymas sunkus ir ilgai trunkantis, visada verta žinoti bent kelias prevencijos priemones, kad būtų galima apsisaugoti nuo peties pažeidimo:

Klausytis savo kūno. Jei kažkoks judesys, veikla sukelia diskomfortą petyje, būtina to vengti ir skausmui išliekant kreiptis į gydytojus. Ignoruojant simptomus būklė gali pablogėti.

Sportas. Raumenų stiprinimas, sveika mityba apsaugo Jūsų petį nuo sužeidimo, o susitraumavus užtikrina greitesnį grįžimą į kasdieninę veiklą.

Teisingos mankštos. Apšilkite prieš sportą. Stenkitės sportuoti mažesniu krūviu, jei iki tol buvo ilga pertrauka. Sportuokite su treneriu, kad išmoktumėte teisingai kelti svorius.

Darbo režimas. Stenkitės išlaikyti teisingą sėdėseną, kelkite sunkius daiktus teisingai, tiesia nugara, daugiau naudokite kojas. Jeigu kažkas padėta aukštai, geriau naudokite kėdę ar kopėčias užuot per jėgą tiesdami ranką.

Peties skausmai – varginanti problema, kuri lemia sąnario funkcijos sutrikimus, blogą savijautą, kartais ilgalaikį nedarbingumą. Labai svarbu pajutus simptomus kuo greičiau kreiptis į gydytoją ir pradėti ankstyvą gydymą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.