Kardiologė išvardijo, kokių profesijų žmonės dažnai patiria infarktą: sutikusi pataria pasitikrinti širdį

Miokardo infarktas yra negrįžtamas širdies raumens dalies pažeidimas ir žuvimas, kuris atsiranda dėl širdies kraujotakos pablogėjimo, trombui užkimšus vainikinę kraujagyslę. Svarbu tai, kad moksliniuose tyrimuose nustatomas ypatingai didelis ryšys tarp miokardo infarkto išsivystymo bei nerimo.

miokardo infarktas<br>123rf nuotr.
miokardo infarktas<br>123rf nuotr.
miokardo infarktas<br>123rf nuotr.
miokardo infarktas<br>123rf nuotr.
Stresas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Stresas<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2023-06-24 21:34

Gydytoja kardiologė, medicinos mokslų daktarė, docentė Eugenija Audronė Statkevičienė ne vieną dešimtmetį dirbo su miokardo infarktą patyrusiais ar išemine širdies liga sergančiais pacientais ir gali daug papasakoti šia tema.

„Dauguma ligonių pas mus patekdavo su greitąja, rečiau iš priėmimo, atkeliami patys sunkiausi ligoniai iš kitų miesto, rajono ir visos Lietuvos įstaigų“, – „Žinių radijo“ laidoje „Sveikatos laikas“ sakė didelę patirtį sukaupusi gydytoja.

Rizikingos profesijos

E.A.Statkevičienė akcentavo, jog infarkto rizikai didelę reikšmę turi genetika.

„Sirgo motina, kuri turėjo keturis sūnus, iš jų trys – panašūs į motiną, vienas – į tėvą. Visi trys sūnūs vėliau su miokardo infarktu atsidūrė mūsų skyriuje“, – pavyzdį pateikė kardiologė.

Ji pasakojo, kad daug kalbama apie cholesterolio, rūkymo, padidėjusio kraujospūdžio keliamus pavojus širdies sveikatai.

Tačiau gydytoja susidomėjo, kokį darbą dirbančius žmones miokardo infarktas ištinka dažniausiai. Paaiškėjo, kad pirmoje vietoje – vairuotojai.

„Greta visų rizikos faktorių prisideda trys dalykai: vibracija, išmetamosios dujos ir žiopliai ant kelio. Važiuodama taksi nenurimstu ir kiekvienam vairuotojui trumpai paaiškinu, kad jis privalo pasitikrinti širdį“, – sakė E.A.Statkevičienė.

Miokardo infarktas, pasak gydytojos, dažnai ištinka suvirintojus. Tai esą rodo iš jos praktikos surinkti 10 metų duomenys.

„Trečioje vietoje – vadovaujantys darbuotojai“, – įžvalgomis dalinosi E.A.Statkevičienė.

Ji taip pat išskyrė, kad miokardo infarktas dažnai ištinka moteris, kurios dirba buhalterėmis. Antroje vietoje – architektės, trečioje – menininkės.

„Į šituos kontingentus reikia atkreipti dėmesį. Šeimos gydytojams sakau, kad jei turite tokius pacientus, būtinai prašykite, jog jie ateitų išsitirti. Kraujagyslių susiaurėjimus fizinio krūvio metu mes galime pamatyti, o turimos metodikos leidžia jas išplėsti. Tada praktiškai neliks pagrindo įvykti miokardo infarktui“, – sakė kardiologė.

Kodėl lietuvių cholesterolis toks aukštas?

E.A.Statkevičienė teigė mananti, kad 95 proc. Lietuvos gyventojų turi padidėjusį cholesterolį. Lietuviai – šiaurės tauta, tad genetiškai susiformavo, kad cholesterolio riebalų atsargų organizme turime daugiau, paaiškino gydytoja.

Pasak kardiologės, į lipidogramų parodymus reaguoti reikia, tačiau paciento verčiau negąsdinti griežtomis dietomis ir vaistais.

„Metų eigoje keitėsi požiūris į dietą. Reikia mums ir riebalų, kuriuose tirptų vitaminai, reikia ir kiaušinių, lašinių – mes daug juk nesuvalgysime lašinių. Apie riebią žuvį nekalbu, aišku, kad ji labai reikalinga“, – sakė E.A.Statkevičienė.

Jos teigimu, parenkant mitybos režimą ir skiriant vaistus būtina atsižvelgti, ar šeimoje nebuvo sirgusių miokardo infarktu, galioja kiti rizikos veiksniai: rūkymas, stresas, hipertenzija.

Pasigenda bendravimo

Kardiologė pabrėžė, kad ūmius sveikatos sutrikimus gana dažnai sukelia stresas.

„Mums reikia stengtis atsisakyti stresinių minčių. Reikia vienas kitam daugiau šypsotis. Jūs pažiūrėkite, aš įlipu į troleibusą, o kiekvienos močiutės, vyruko ar mergaitės rankose – mobilusis telefonas.

Bendravimo nėra. Reikia jaunimą auklėti! Technologijos yra gerai, bet kai pas gydytoją į kabinetą ateina mama ir tėtis, vedini 3 metų mergaite, kuri visur lenda, žiūri, bet staiga nutyla, nebetrukdo apžiūrėti ligonio.

Kas nutiko? Rankoje ji turi mobilų telefoną. Ji puikiai orientuojasi, sako: „Mama, tu man davei seną telefoną, aš noriu naujo telefono“.

Mums reikia susigrąžinti tarpusavio bendravimą“, – ragino gydytoja.

„Mums reikia žmogiškos šilumos. Daugiau kalbėti reikia ne tik apie rūkymą, cholesterolį, hipertenziją, bet ir apie žmogiškuosius santykius“, – pridūrė E.A.Statkevičienė.

Žmonų vizitai pas vyrus

Gydytoja pasakojo per savo praktiką pastebėjusi, kad miokardo infarktą patyrę vyrai kartais prašo, kad žmonos jų nelankytų. Tokie vizitai sukelia stresą ir sutrikdo trapią ligonių sveikatą.

„Kardiologas turi pamatyti ir šeimos santykius. Jis turi būti ir psichologas: iš to, kaip žmona klausia apie vyro būklę, turi pamatyti jai rūpi ligos eiga, ar kitokie interesai.

Niekada nepamiršiu dviejų brolių. Vienas buvo 2011 m. operuotas, šiuo metu yra išėjęs iš darbo, su šeima puikiai gyvena. Antras brolis taip pat buvo sirgęs trimis miokardo infarktais ir turėjo tokią įkyriai rūpestingą žmoną, kad, kaip bebūtų gaila, mes jo šiame pasaulyje nebeturime.

Kiekvieno apsilankymo metu žmona išsakydavo visus negatyvius įspūdžius. Tarsi bendraudavo, o į kurią pusę? Bandžiau pasikalbėti su ta moterimi, bet kai kurių žmonių neperdirbsi“, – konstatavo E.A.Statkevičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.