Gydytojas pasakė, kodėl dėvisi sąnariai

Visuomenėje dar gaji sąnario keitimo operacijos baimė, nors chirurgai teigia, kad tai jau seniai rutininė ir statistiškai viena saugiausių operacijų. LSMU Kauno ligoninės ortopedai traumatologai per metus atlieka apie tūkstantį tokių operacijų ir pastebi, kad tai ne tik vyresniojo amžiaus žmonių negalavimas.

Pasak gydytojo, didesnę tikimybę pažeisti sąnarius turi nutukę žmones, taip pat senjorai, patyrę kaulų lūžius.<br>lrytas.lt koliažas
Pasak gydytojo, didesnę tikimybę pažeisti sąnarius turi nutukę žmones, taip pat senjorai, patyrę kaulų lūžius.<br>lrytas.lt koliažas
Tomas Kadusauskas<br>LSMU Kauno ligoninės nuotr.
Tomas Kadusauskas<br>LSMU Kauno ligoninės nuotr.
Sąnariai, skausmas<br>123rf nuotr.
Sąnariai, skausmas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

LSMU Kauno ligoninės inf.

2023-07-04 10:30

Negalavimo priežastis – ne viena

Sąnario kremzlės dėvėjimąsi lemia įvairios priežastys: dėl reumato, neaiškios kilmės artrozės, patirtų traumų. Kai kuriems žmonėms būna ir įgimta patologija – displazija. Ši liga išryškėja, kai nusilpsta raumenys, kurie kompensuoja krūvį sąnariams.

Pasak LSMU Kauno ligoninės gydytojo ortopedo traumatologo dr. Tomo Kadusausko, didesnę tikimybę pažeisti sąnarius turi nutukę žmones, taip pat senjorai, patyrę kaulų lūžius. Sąnarių susidėvėjimą dar lemia fiziniai krūviai ir bendra organizmo būklė, prasidėję senėjimo procesai, įvairios medžiagų apykaitos problemos ir anaiptol ne paskutinę vietą tarp priežasčių užimančios sąnario traumos.

Paradoksas, bet problemų dėl sąnarių funkcijos gali kilti ir sveiko gyvenimo būdą propaguojantiems jaunesnio amžiaus žmonėms. „Tokių atvejų pasitaiko dėl patiriamų traumų sportuojant, – kalbėjo dr. T. Kadusauskas. – Tačiau tai nereiškia, kad sportas yra kaip nors kenksmingas.

Atvirkščiai – bendro pobūdžio mankštos, profilaktiniai masažai, plaukimas, pirtys ir panašūs dalykai, aktyvinantys medžiagų apykaitą, rekomenduotini visiems, o ypač tiems, kurie dirba fiziškai ramų darbą. Pagrindinė sveikų sąnarių išsaugojimo sąlyga yra judėjimas.“

Pataria nedelsti

T. Kadusauskas pastebi, kad neretai pacientai ilgai kankinasi ir neskuba kreiptis pas medikus. „Ateiti pas gydytoją reikėtų nelaukiant, kol atsiras atkaklūs naktiniai skausmai ar sąnarys visai sustings. Pasitaiko, kad pacientai laukia, kol visai negali paeiti arba nevaldo rankų. Tada ir gydymas po operacijos daug sudėtingesnis, nes užsitęsus sąnarių patologijoms pakinta ir aplinkiniai audiniai. Gerų gydymo rezultatų tokiu atveju pasiekti yra gerokai sunkiau“, – perspėja medikas.

Jei laiku atkreipiamas dėmesys į atsiradusius nemalonius pojūčius vaikštant, judinant rankas, gali būti, kad operacijos neprireiks. Pakaks gydymo medikamentais, mankštomis, procedūromis.

Taip pat nedidelius sąnarių pakitimus galima pakoreguoti lengva pacientui atroskopine operacija. Ji atliekama per labai mažą pjūvį, po jos pacientas gretai grįžta į kasdieninį gyvenimą. Tada protezavimo išvengiama. „Dabar sąnarių ligas galima anksti išaiškinti naudojant modernius diagnostinius įrenginius“, – pabrėžė ortopedas traumatologas.

Operacijos yra įprastinės ir mažos rizikos

Jei rankos, peties, klubo ar kelio sąnariai yra stipriai pažeisti, juos būtina pašalinti. T. Kadusauskas akcentavo, kad tai žmogui padeda grįžti į pilnavertį gyvenimą. „Operacijos metu įstatomas dirbtinis sąnarys. Vyresniesiems paprastai dirbtinis sąnarys prie kaulo pricementuojamas, o jauniesiems jis įgręžiamas ir įauga į kaulą“, – aiškino medikas.

LSMU Kauno ligoninės ortopedams traumatologams tai kasdieninis darbas. „Turime sukaupę daug patirties ir šioje srityje esame tarp šalies lyderių. Tai yra trečio lygio medicininė paslauga, kurios negali atlikti regioninės ligoninės, todėl sulaukiame pacientų iš visos Lietuvos“, – kalbėjo T. Kadusauskas.

Nepaisant didelio pacientų, kuriems statomi dirbtiniai sąnariai, srauto, eilės šioje įstaigoje nėra ilgos. Tiesa, Valstybinė ligonių kasa irgi turi savo eilę pacientams, kurie laukia kompensuojamo sveikatos draudimo lėšomis protezo paskyrimo.

LSMU Kauno ligoninėje taip pat atliekamos revizinės operacijos, tai yra išimamas senas endoprotezas, jei jis dėl kokių nors išorinio poveikio, pavyzdžiui, traumų, tampa neefektyviai atliekantis savo funkciją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.