Lietuvoje sparčiai plinta dvi užkrečiamos ligos: skiepai gelbsti tik nuo vienos

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, šiemet per pirmą pusmetį Lietuvoje iš viso užregistruoti 99 erkinio encefalito ir 792 Laimo ligos atvejai. „Eurovaistinės“ vaistininkė Gabija Kruopytė primena – nuo erkinio encefalito galime apsisaugoti pasiskiepiję, tačiau siekiant išvengti siautėjančios Laimo ligos, privalome papildomai imtis kitų apsaugos priemonių.

Skubios pagalbos-priėmimo skyrius.<br>Asociatyvi KUL nuotr.
Skubios pagalbos-priėmimo skyrius.<br>Asociatyvi KUL nuotr.
vaistininkė Gabija Kruopytė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
vaistininkė Gabija Kruopytė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Gydytoja Milda Žygutienė<br>R.Jurgaičio nuotr.
Gydytoja Milda Žygutienė<br>R.Jurgaičio nuotr.
Erkės <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Erkės <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Erkės <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Erkės <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Erkės <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Erkės <br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2023-07-25 09:41

Per mėnesį – virš 500 naujų susirgimo atvejų

Atšilus orams gegužės mėnesį pradėjo augti erkių ligų užsikrėtimo skaičiai, visgi NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Milda Žygutienė įvardija, kad didžiausias augimas šiemet užfiksuotas liepos mėnesį ir išliks didelis iki spalio.

„Šiemet gegužę buvo užregistruotas 31 erkinio encefalito atvejis, o birželį – 59. Tuo tarpu Laimo ligos atvejų gegužės mėnesį buvo užregistruota jau 199, o birželį – 288.

Didžiausią augimą pastebėjome šiuo laikotarpiu – šiai dienai iš viso Lietuvoje yra užregistruoti 99 erkinio encefalito ir 792 Laimo ligos atvejai. Vien Laimo ligos užsikrėtimų skaičius per mėnesį išaugo kone 2,75 karto“, – dalijasi M. Žygutienė.

Kodėl ir pasiskiepijus privalome saugotis erkių?

„Vakcinacija gali apsaugoti nuo erkinio encefalito, bet ne nuo Laimo ligos“, – įvardija vaistininkė Gabija Kruopytė. Anot jos, skiepas neatleidžia mūsų nuo erkių nesisaugojimo gamtoje.

„Kartais tenka išgirsti iš pacientų, kad jeigu jie yra pasiskiepiję – jiems repelentų nebereikia. Iš tiesų, net jeigu turime po skiepų susiformavusį imunitetą nuo erkinio encefalito, mes privalome neprarasti budrumo gamtoje ir saugotis erkių, kurios gali mus užkrėsti Laimo liga.

O ji vis dar yra sunkiai atpažįstama daugumai mūsų, kadangi jos simptomai gali būti patys įvairiausi. Visi žino apie šiai ligai būdingą raudoną dėmę erkės įkandimo vietoje. Tačiau kartais ši gali ir neatsirasti“, – pasakoja vaistininkė G. Kruopytė.

Ji įvardija, nepastebėjus įsisiurbusios erkės ir neatsiradus raudonai dėmei gali būti sunkiau atpažinti Laimo ligą.

Visgi, vaistininkė pataria po ilgesnio pasivaikščiojimo gamtoje ar mieste, kur aukštesnė žolė, stebėti, ar praėjus keletui dienų žmogaus nepradėjo lydėti stiprus nuovargis, silpnumas ar netgi sąnarių skausmai.

Paprasti būdai apsisaugoti nuo erkių

Siekiant išvengti erkinio encefalito ir Laimo ligų, pirmiausia NVSC atstovė pataria gamtoje dėvėti šviesią uždarą aprangą ir naudoti repelentus.

„Vaikščiodami po gamtą rinkitės tinkamą aprangą – apsižiūrėkite, ar neliko nuogų kūno vietų. Venkite erkių ne tik ant kojų, bet ir ant rankų, galvos, kaklo, todėl nepamirškite kepurių, gobtuvų kaklaskarių ir ilgų rankovių. Taip pat patariama naudoti repelentus, kurie svarbiausia – yra skirti apsaugai ne nuo vabzdžių, o būtent nuo erkių. Tik tokiose priemonėse yra pakankama veikliųjų medžiagų koncentracija erkėms atbaidyti“, – teigia M. Žygutienė.

Erkės ištraukimo taisyklės

Vaistininkė G. Kruopytė pabrėžia, kad svarbu ne tik žinoti, kaip apsisaugoti nuo erkių, bet ir mokėti teisingai ištraukti šį įsisiurbusį parazitą.

„Apie erkių traukimą vis dar vyrauja nemažai mitų. Pavyzdžiui, kad traukiant jas reikia sukti prieš arba pagal laikrodžio rodyklę, taip pat kiti galvoja, kad prieš traukiant erkę, ją reikia patepti aliejumi. Visa tai netiesa. Įsisiurbus erkei, dezinfekuotu pincetu suimkite jos galvą kuo arčiau odos. Tvirtai laikykite ir lėtu judesiu traukite ją aukštyn.

Ištraukus erkę, nuplaukite vandeniu pažeistą odos vietą ir ją dezinfekuokite. Jeigu odoje liko erkės galva – netraukite ir nekrapštykite, nes ji po kelių dienų pranyks kartu su žaizda“, – pataria vaistininkė G. Kruopytė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.