Gydytojas įspėja: tai gali būti ženklas, kad kemšasi kraujagyslės

Nuo skausmo krūtinės srityje iki kojų mėšlungio – įvairūs simptomai padeda anksti pastebėti širdies ligą. Sveikatos sutrikimus nulemti gali prasti gyvenimo būdo pasirinkimai, nesėkmė genų loterijoje, fizinio aktyvumo stoka ir netinkama mityba.

Kojų tinimas ir kraujotaka<br>lrytas.lt koliažas
Kojų tinimas ir kraujotaka<br>lrytas.lt koliažas
krūtinės skausmas<br>123rf nuotr.
krūtinės skausmas<br>123rf nuotr.
Kraujagyslė, trombas.<br>123rf iliustr.
Kraujagyslė, trombas.<br>123rf iliustr.
Kojų tinimas<br>123rf nuotr.
Kojų tinimas<br>123rf nuotr.
širdies sveikata<br>123rf iliustr.
širdies sveikata<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 12, 2023, 8:12 AM

Kardiologų teigimu, Lietuva išsiskiria aukštu sergamumu ir mirtingumu nuo širdies ligų, pagrindinės to priežastys yra prasta rizikos veiksnių – padidėjusio cholesterolio, kraujo spaudimo ir gliukozės kiekio – kontrolė, per mažas finansavimas ir inovatyvių vaistų kompensavimo problemos.

Daugelį ligų gydyti lengviau, jei jos pastebimos anksti, o širdies ir kraujagyslių sveikatos sutrikimai – ne išimtis. Todėl svarbu žinoti pirmuosius ligų simptomus ir juos pastebėjus nedelsti kreiptis į gydytoją.

„Vienas iš pagrindinių širdies ligos požymių yra skausmas krūtinės srityje, kurį žmonės dažnai pirmą kartą pastebi intensyvaus fizinio krūvio metu. Paprastai skausmas pradingsta, kai žmogus pailsi“, – Express.co.uk sakė gydytojas Davidas Nicholsas.

„Pacientai dažnai mini, kad kažkas tarsi užgula ir spaudžia krūtinę, šį jausmą jie apibūdina taip: „atrodo, jog kažkas sėdi ant krūtinės“, – pridūrė D.Nicholsas.

Pavojus, kad užsikimš kraujagyslė

Širdies ligos dažnai pasireiškia kvėpavimo funkcijos suprastėjimu. Pacientai jaučia dusulį net ilsėdamiesi, pavyzdžiui, miegodami ant nugaros.

Perspėjimo signalu gali tapti ir kojų išvaizda. „Pėdų, kulkšnių ar kojų patinimas gali būti ženklas, kad širdis netinkamai pumpuoja kraują“, – paaiškino gydytojas.

„Kojų ir blauzdų mėšlungis vaikštant gali būti ženklas, kad jūsų kraujagyslės užsikimšusios“, – pridūrė jis.

Tai gali reikšti širdies ir kraujagyslių problemas, kurias sukelia, pavyzdžiui, didelis cholesterolio kiekis.

Širdies ligą rodyti gali ir išaugęs nuovargis, ypač jei gyvenime nepatyrėte jokių pokyčių, nepradėjote daugiau judėti, mažiau valgyti.

Patartina neignoruoti ir greito ar nereguliaraus širdies plakimo, kuris gali įspėti apie širdies ligą.

Pavyzdžiui, neritmiškas širdies plakimas, kai ji „vartaliojasi“, „dreba“, kai kurie sako, kad burbuliuoja kaip verdantis puodas, gali išduoti prieširdžių virpėjimą.

Vilniaus miesto klinikinės ligoninės gydytoja kardiologė Loreta Mikšėnaitė naujienų portalui lrytas.lt yra sakiusi, kad kiekvienas suaugęs žmogus turėtų bent kartą per savaitę pasimatuoti kraujo spaudimą.

„Visi elektroniniai kraujospūdžio matavimo aparatai taip pat rodo pulsą. Jeigu žmogaus pulsas visada būdavo 60–70, o dabar – 100. Tai yra pirmas požymis, kad kažkas atsitiko ir reikia kreiptis pas gydytoją“, – patarė L.Mikšėnaitė.

Daugiau kardiologės patarimų rasite paspaudę čia.

Kada nevalia delsti?

D.Nicholsas paaiškino, kad yra ir tokių simptomų, kuriuos pajutus patartina skambinti greitosios medicinos pagalbos numeriu.

Pasak jo, skausmas žandikaulyje, nugaroje ar rankose, prakaitavimas, skrandžio skausmas ar virškinimo sutrikimai, taip pat bet kokie krūtinės skausmo epizodai turi būti vertinami rimtai, todėl vertėtų kreiptis į artimiausią ligoninės skubios pagalbos skyrių.

Gydytojas pabrėžė, kad sveikata susirūpinti derėtų ir tuomet, kai liga nereikalauja skubios medikų priežiūros.

„Tiems, kurių simptomai, pavyzdžiui, kojų tinimas, nuovargis ar dusulys, silpnėja labai lėtai, patarčiau atlikti pirminius tyrimus, įskaitant kraujospūdžio patikrinimą ir kraujo tyrimus, pavyzdžiui, cholesterolio kiekiui nustatyti“, – patarė J. Nicholsas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.