Negalite suimti rankų už nugaros? Štai, ką kūnas bando jums pasakyti

Pagalbos į medikus žmonės dažnai kreipiasi, kai jau dėl didelį skausmą keliančių sustingusių pečių nebegali patys nusiprausti, apsirengti ar užsidėti kuprinės. Būklė dažniausiai vystosi lėtai, palaipsniui, ir tinkamai negydoma ilgiems metams gali paveikti vieną ar kelis sąnarius. Judrumo praradimas dažna problema žmonėms, kuriems virš keturiasdešimt, rašoma pranešime spaudai.

Dauguma pacientų, kurie susiduria su peties sąnario sustingimo problema, yra moterys nuo 40 iki 60 metų, sako gydytojas.<br>lrytas.lt koliažas
Dauguma pacientų, kurie susiduria su peties sąnario sustingimo problema, yra moterys nuo 40 iki 60 metų, sako gydytojas.<br>lrytas.lt koliažas
Alius Pauža<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Alius Pauža<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Peties skausmas<br>123rf nuotr.
Peties skausmas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Aug 18, 2023, 5:14 PM

„Pečių mobilumo stoka dažnai kyla dėl peties sąnarių sustingimo, kitaip vadinamo „užšalimo“. Peties sąnario kapsulė sudaryta iš jungiamojo audinio – raiščių, kurie pritvirtina petį prie rankos. Kai kapsulė sustingsta arba patinsta, jūsų pečiai sustingsta, ir pečių kaulai negali laisvai judėti sąnaryje.

Dauguma pacientų, kurie susiduria su peties sąnario sustingimo problema, yra moterys nuo 40 iki 60 metų amžiaus, vyrai dažniau patiria peties traumas. Be to, nėra vienos sustingusio peties priežasties.“, – sako „Ortopro“ gydytojas Alius Pauža.

Kodėl petys susitingsta?

Normalus, sveikas petys yra judriausias kūno sąnarys. Kiekvienas žmogus turėtų lengvai su rankomis pasiekti: virš galvos, per visą kūną, už nugaros, iš šono į šoną.

Susidūrus su problemomis skausmo stiprumas, kurį patiria pacientai, gali skirtis: kai kuriems pasireiškia stiprus maudimas, kitiems – tik lengvas. Tai lemia uždegimo reakcijos, kurios išsivysto sąnario viduje kaip ligos proceso dalis.

„Dauguma pacientų, kurių pečiai yra sustingę, sako, kad jų skausmo lygis laikui bėgant svyruoja. Pradinėje fazėje skausmas dažniausiai būna ūmiausias, ypač naktį, ir tai gali sukelti rimtus miego sutrikimus. Praėjus 6–8 mėnesiams po pradžios dauguma pacientų sako, kad jų skausmas žymiai sumažėjo. Tuo tarpu kiti vis dar jaučia didelį skausmą praėjus daugiau nei dvejiems metams“ – teigia A. Pauža.

„Dauguma pacientų, kurie turi peties sustingimą, dėl patiriamo skausmo apriboja judesius, tačiau judesių ribojimas tik pablogina situaciją. Paprastai pacientų noras gydytis yra susijęs su skausmo stiprumu ir kaip ilgai tai tęsiasi. Pacientai, kurie jaučia nedidelį skausmą ir diskomfortą, linkę delsti. Dauguma pasveiksta taikant nechirurginį gydymą, dažniausiai tai – kineziterapija, fizioterapiją.

Sustingusių pečių reabilitacija yra labai skausminga ir ilga, gali užtrukti ne vienerius metus. Kai pacientai kreipiasi per vėlai ir yra pavargę nuo skausmo, galime atlikti operaciją, taip pat taikome procedūrą peties sąnario atpalaidavimą nejautroje, bet tai nereiškia, kad problema išsprendžiama. Po šios procedūros reikalinga reabilitacija“, – pasakoja gydytojas.

Didesnė rizika turėti peties sustingimą:

– Jei esate vyresni;

– Turėjote rotatoriaus manžetės (grupės sausgyslių peties sąnaryje) traumą;

– Sergate širdies ir kraujagyslių ligomis;

– Susidūrėte su skydliaukės problemomis;

– Sergate diabetu, artritu ar kitomis ligomis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.