Gydytoja E. Gavelienė įspėja: tai sukelia sąnarių skausmus ir sutrumpina gyvenimą 10 metų

Medikai pabrėžia, kad nutukimas nėra tik svorio padidėjimas, tai – medžiagų apykaitos sutrikimas, kurio esmę sudaro riebalinio audinio išvešėjimas, žalojantis žmogaus organizmą.

Nutukimas – sutrikimas, žalojantis žmogaus organizmą, sako E.Gavelienė.<br>lrytas.lt koliažas
Nutukimas – sutrikimas, žalojantis žmogaus organizmą, sako E.Gavelienė.<br>lrytas.lt koliažas
Donatas Danys.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Donatas Danys.<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Edita Gavelienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
Edita Gavelienė.<br>Asmeninio albumo nuotr.
nutukimas<br>123rf nuotr.
nutukimas<br>123rf nuotr.
nutukimas<br>123rf nuotr.
nutukimas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Aug 21, 2023, 9:02 PM, atnaujinta Aug 21, 2023, 9:03 PM

„Jeigu 30 metų amžiaus žmogus serga nutukimu, jis gali nejausti jokių simptomų ir su tyrimais viskas gali būti tvarkoje, bet toks pacientas gyvena maždaug 10 metų trumpiau nei jo bendraamžis, turintis sveikatai palankią kūno masę ir neišvešėjusį riebalinį audinį“, – sakė Vilniaus Santaros klinikų gydytoja dietologė Edita Gavelienė.

Tačiau ji nuramino, kad nutukimas nėra nuosprendis. „Visiems atėjusiems pas gydytoją dietologą sakau, kad jūs 100 proc. galite sumažinti savo kūno masę, jei laikysitės visų rekomendacijų, kurios yra pateikiamos“, – patikino E.Gavelienė.

Pasak jos, nutukimas nėra tik estetinė problema, o liga, kurios neigiamas poveikis skirstomas į tris grupes:

– mechaninė žala, pasireiškianti didesne apkrova sąnariams ir jų ligomis;

– metabolinės komplikacijos: cukrinis diabetas, širdies ir kraujagyslių ligos, dislipidemija;

– mentalinės komplikacijos, pavyzdžiui, depresija.

Kodėl kilogramai grįžta?

Daugelis nenori nutukimo vadinti liga, tačiau medikai vis labiau linksta šią būklę priskirti ligų kategorijai.

Pasak E.Gavelienės, įvairios tarptautinės organizacijos pripažįsta, kad „nutukimas yra sveikatos sutrikimas, turintis visas ligai būdingas savybes.“

Gydytoja dietologė akcentavo, kad nutukimą diagnozuoti galima kiekvienoje poliklinikoje. Tereikia pamatuoti paciento svorį ir jo ūgį.

„Dar niekas nepaneigė kūno masės indekso (KMI), kaip nutukimo atrankos kriterijaus. Jei KMI yra virš 30, vadinasi žmogus serga nutukimu ir mes privalome jam rašyti nutukimo diagnozę“, – sakė E.Gavelienė.

Jai pritarė Santaros klinikų pilvo chirurgas Donatas Danys, pabrėžęs, kad nutukimas gydomas kaip kompleksinė liga, pacientui prireikia dietologų, chirurgų, psichoterapeutų pagalbos.

E.Gavelienė akcentavo, kad nutukimui išgydyti užtenka tik sumažinti svorį. Pastebėta, kad kreipiant dėmesį vien į tai 95 proc. žmonių numesti kilogramai grįžta per 5 metus.

„Vien tik svorio sumažinimo nepakanka. Reikia sudėlioti tokią situaciją, kad svorio mažinimas nežalotų organizmo ir jau sumažinto svorio situacijoje gyvenantis žmogus galėtų gyventi visavertį ir sveikatai palankų gyvenimą. Visus šiuos etapus reikia prižiūrėti“, – reguliarių vizitų pas gydytojus svarbą pabrėžė E.Gavelienė.

Kokią operaciją atlieka dažniausiai?

E.Gavelienė pasakojo, kad nutukimo gydymui taikomi bendri principai, kuriais vadovaujasi visi medikai.

Priklausomai nuo KMI, žmogui skiriama gyvensenos kontrolė, medikamentinis arba chirurginis gydymas.

„Tačiau gydytojo dietologo reikalas yra individualizuotai pažiūrėti į pacientą. Kiekvienas esame su savo, charakteriu, prigimtimi, gyvenimo pažinimu ir kiekvieno paciento ligos valdymui reikalingas personalizuotas požiūris“, – aiškino E.Gavelienė.

Pasak jos, kai į gydytojo kabinetą ateina aukšto laipsnio nutukimą turintis žmogus, chirurgas į gydymą įtraukiamas nedelsiant.

Tačiau pasiruošimas operacijai gali trukti ne vieną mėnesį, kartais net metus. D.Danys pasakojo, kad apie 90 proc. visų svorio mažinimo operacijų sudaro 2 tipų procedūros.

„Tai yra skrandžio rezekcija (liaudiškai „rankovė) ir skrandžio apylanka – dvi operacijos, kurios dažniausiai parenkamos pacientui“, – sakė D.Danys.

Jis paaiškino, kad skrandžio rezekcijos būdu pašalinama didžioji dalis skrandžio ir jo talpa sumažėja apie 80 proc. Pastaraisiais metais dominuoja ši operacija.

Skrandžio apylanka atliekama pacientams, kuriuos kamuoja refliuksas, paprasčiau tariant kyla rūgštys, ją taip siūloma atlikti diabetu sergantiems žmonėms.

Tuo metu, prieš keliolika metų itin populiari skrandžio žiedo operacija, dabar atliekama retai, patikino D.Danys.

„Dėl savo vėlyvųjų komplikacijų, pooperacinių problemų tos operacijos iš praktikos dingsta“, – apie skrandžio žiedą sakė chirurgas.

D.Danys pastebėjo, kad po operacijos žmonės tikisi greitų rezultatų. Tačiau jis ragina turėti daugiau kantrybės.

„Dažniausiai informuojame pacientą, kad pirmi metai yra tam, jog didžioji perteklinė riebalų masė dingtų t. y. svoris krenta apie metus laiko. Todėl labai svarbu pirmus metus lankytis pas gydytoją dietologą.

Reikia, kad susiformuotų mitybos įpročiai, galbūt netinkamas maistas yra vartojamas (…) pirmaisiais mėnesiais, kai mūsų kūno masė yra didesnė, netenkame daugiau svorio. Pacientai klausia: ar gerai, kad per mėnesį numečiau 10, 15, 17 kg?“, – sakė D.Danys ir paaiškino, kad pirmasis mėnuo nėra svarbiausias rodiklis, nes pooperacinė „kelionė“ tęsiasi mažiausiai vienerius metus.

Po operacijos žmogus mažiau valgo, tad gydytojai skiria maisto papildus, kad organizmas nepritrūktų būtiniausių medžiagų.

Procedūra – nemokama

E.Gavelienė akcentavo, kad chirurginis gydymas nėra „stebuklinga piliulė“, nutukimo kontrolei būtinas ir fizinis aktyvumas, tinkama mityba, sveika gyvensena.

„Po chirurginio nutukimo gydymo yra būtina gydytojo dietologo priežiūra“, – pabrėžė medikė ir paaiškino, kad gydymo efekyvumas vertinamas tik po 2 metų.

D.Danys paaiškino, kad skrandžio mažinimo operacijos yra kompensuojamos valstybės lėšomis, bet joms atlikti naudojami instrumentai – ne.

„Priemoka nėra didelė. Renkantis vienokį ar kitokį operacijos tipą pacientus visada informuojame, kad tai bus“, – sakė pilvo chirurgas.

„Tai yra vienkartiniai instrumentai. Kitam pacientui jų panaudoti negali, nes jie turi būti sterilūs, žurnaluose registruojami vienkartiniai instrumentai ir jų panaudoti antram pacientui nėra įmanoma“, – teigė D.Danys ir pažymėjo, kad tokios taisyklės svarbios operacijų saugumui.

Gydytojas pasakojo, kad skrandžio mažinimo operacija gali trukti ir vos 40 minučių. Pasak jo, būtent vienkartiniai įrankiai padeda procedūrą atlikti taip greitai.

Operacijos laikas yra svarbus ir todėl, kad trumpesnė narkozė leidžia tikėtis greitesnio paciento atsigavimo ir mažesnės komplikacijų rizikos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.