Natūralus receptas nuo pėdų skausmo: stiprina kojas ir gerina kraujotaką

Kojos – sudėtingas žmogaus vaikščiojimo „įrenginys“, kurį sudaro tūkstančiai nervų galūnių. Jos sukelia problemų, kai pirštai iškrypę ar kulnų apkrova didelė. Kaip jas išsaugoti sveikas ir gražias? Naudingais patarimais padeda ekspertai.

Pėdų skausmas<br>123rf nuotr.
Pėdų skausmas<br>123rf nuotr.
Pėdų skausmas<br>123rf nuotr.
Pėdų skausmas<br>123rf nuotr.
Vynas<br>Pexels nuotr.
Vynas<br>Pexels nuotr.
Pėdų skausmas<br>123rf nuotr.
Pėdų skausmas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-09-10 07:16, atnaujinta 2023-09-10 07:17

Pasakymas „abiem kojom tvirtai remtis į žemę“ turi ne tik perkeltinę prasmę.

Turintys sveikas kojas ne tik tvirtai stovi ant žemės, daug vaikšto ir bėgioja. Tokio žmogaus ir klubai paslankesni, geresnė kūno laikysena, jis mažiau įsitempęs.

Kojos sudaro pagrindą, kuris laiko visą kūną. 20 raumenų, 33 sąnariai, 114 pėdos raiščių ir 26 kaulai sukuria stabilų pėdos skliautą. Čiurnos sąnarys labiausiai apkrautas darbu, nes jam tenka atlaikyti didžiąją kūno svorio dalį.

Čiurnos sąnariai daro poveikį ne tik kelio, klubo sąnarių, bet ir stuburo padėčiai. Tai jautri tarpusavio sąveika, kuri užtikrina fizinį aktyvumą. Kojos išsiskiria patvarumu ir elastingumu.

Šuolio metu kojos daug kartų gali sumažinti kūno svorį. Bet jei jautrią kūno dalį vargina skausmai, būtina pagalba.

Basomis – į geresnę sveikatą

Vokietijoje atliktų tyrimų rezultatai atskleidė, kad 75 proc. visų suaugusių šalies gyventojų dėl kojų turi problemų. Ekspertų vertinimu, 95 proc. kūdikių gimsta su sveikomis kojomis.

Netaisyklingi išlinkimai, išsišovę pirštų kauliukai, uždegimai, patinimai – visa tai vėlesnio gyvenimo bėdos.

Dėl šių problemų dažnai esame patys kalti – per mažai rūpinamės savo kūno pagrindu. Kojas spraudžiame į pernelyg siaurus ar ankštus batus. Kojos nebegauna oro ir beveik visada tenka vaikščioti kieta danga.

Tokia bendrosios praktikos gydytojo iš Ciuricho (Šveicarija) Christiano Larseno, vieno spiralinės dinamikos – anatominio judesio terapijos formos įkūrėjų, nuomonė.

Jis įsitikinęs, kad specialiais kojų pratimais galima ne tik sugrąžinti jų natūralų elastingumą, bet ir pataisyti netaisyklingą stovėseną, kuri lemia fizinius suvaržymus.

Ch.Larseno nuomone, kojų problemos – evoliucijos pasekmė. Kojos išsivystė per milijonus metų, žmonės vaikščiojo ir keliavo basi. Deja, iš ilgų distancijų bėgiko žmogus tapo nuolat sėdinčiu.

Šiuolaikiniame pasaulyje kojos juda per mažai ir pernelyg ribotai. Dėl to jos platėja, skauda kulnus, pirštai tampa kone kanopomis, o didieji iškrypsta.

Kai didysis pirštas iššoka į išorę ir net dingsta po kaimyniniu, susiduriama su iššokusio kauliuko problema. Tuomet pėdą sudarantys kaulai išsilenkia į vidų, pėdos skliautas mažėja. Iššokęs didžiojo piršto kauliukas ryškiai matomas, dažnai parausta ir sukelia skausmą.

Hallux valgus (lot. hallux – didysis pirštas, valgus – iškrypimas į išorę) – pirmiausia moterų ir vyresnio amžiaus žmonių problema. Iššokusio piršto kauliuko negalima panaikinti, bet tikslingas judėjimas ir fizioterapija gali pristabdyti tolesnį deformacijos procesą.

Ch.Larsenas pastebėjo gerus spiralinės dinamikos treniruotės rezultatus. Ketvirtadaliui jo pacientų dėl pratimų pastebimai pagerėjo hallux valgus būklė, pusei pavyko sumažinti dėl to atsiradusį skausmą.

Itin veiksminga treniruotė, kuriai nereikia ir ekspertų, – vaikščiojimas basomis. Ir kuo dažniau. Idealu, kai vaikščiojama skirtingais natūraliais paviršiais. Pievos, miškai ar akmenuoti keliai – kojoms naudingas masažas. Raiščiai tampa tvirtesni, sausgyslės ištemptos, pagerėja kraujotaka.

Pataria kasdien nedėvėti tų pačių batų

Piktadariu jau pripažinta netinkama avalynė, pirmiausia aukštakulniai. Nejau niekada negalima avėti platformų ar elegantiškų smailiakulnių?

Šiuo požiūriu specialistai nėra tokie griežti. Anot jų, kartkartėmis avėti aukštakulnius nieko baisaus. Čia kaip ir taurė vyno – jei nuolat geri, tuomet jau problema.

Ekspertai nepataria kasdien avėti tų pačių batų. Be to, jie neturėtų būti per ankšti, o pakankamai platūs ir geru padu.

Ar būtini batų įdėklai, ekspertai nėra vienos nuomonės. Bet visi duoda vieną patarimą: įsiklausykite į savo kūną. Esant skausmams kojas būtina išvaduoti iš „narvo“ – batų.

Anatominiu požiūriu ideali koja būna labai retai. Metams bėgant kiekvieno žmogaus pėdos skliautas keičiasi. Dėl to gydymas turi būti individualus, nes pėdų, kaip ir pirštų atspaudų, nėra vienodų.

Specialistas stebi ne tik kaip pacientas vaikšto. Svarbi jo kūno laikysena, profesija, gyvenimo būdas ir, žinoma, amžius. Rentgeno nuotrauka parodo paciento problemą, o tuomet parenkamas tinkamas gydymas.

Labai svarbu abiejų – specialisto ir paciento – bendradarbiavimas. Jei pacientas norėtų išbandyti skirtingas gydymo galimybes, skiriama fizioterapija, manualinė (gydymo metodas rankomis) ir smūginė bangų terapijos, akupunktūra ar kitos, pavyzdžiui, spiralinė dinamika.

Kai kurių ortopedų nuomone, išsikišusio kauliuko atveju chirurginė invazija jokiu būdu nėra geriausia galimybė. Tik jei nepadeda fizioterapija, kiti gydymo metodai, šie specialistai pataria daryti operaciją. Kojos – sudėtinga kūno dalis ir daryti jų operaciją nėra taip lengva kaip paprastų kaulų lūžių atveju.

Po gydomųjų veiksmų chirurgijos įrankiais ir prietaisais jautrūs pirštų kaulai turi polinkį į ilgai užsitęsiančius patinimus ir skausmus. Iki tol, kol užgyja žaizdos, neretai prireikia ramentų. Apie visa tai pacientai privalo žinoti ir tik tuomet apsispręsti, ar operuotis.

Bet iššokusio kauliuko operacija gali būti ir veiksmingiausia pagalba. Pirmiausia tuomet, kai dėl skausmų suvaržytas kasdienis paciento gyvenimas.

Kas kenkia kojoms?

Specialistai pataria sutelkti dėmesį į gyvenimo būdą ir sumažinti svorį. Per daug kilogramų – didžiulė našta smulkiems sąnariams.

Subalansuota mityba, idealiu atveju – daug daržovių ir sveiki augaliniai riebalai, pavyzdžiui, alyvuogių aliejus. Toks valgiaraštis sumažina kojų sąnarių uždegimą, sutepa kaulus ir sąnarius.

Ypač kenkia pernelyg didelis alkoholio vartojimas. Geriausias pavyzdys – podagros pažeistas didžiojo kojos piršto pirmasis sąnarys.

Rūkymas taip pat daro neigiamą poveikį medžiagų apykaitai, dėl to venose ir arterijose susidaro riebalų ir kalkių nuosėdos. Rūkymas sukelia periferinių arterijų ligą, kuri pasireiškia galūnių (dažniausiai kojų) arterinės kraujotakos sutrikimu.

Kuo anksčiau pradedama rūpintis savo kojomis, tuo geresnis gydymo poveikis. Kojų problemos, išskyrus nelaimingus atsitikimus, atsiranda ne staiga.

Kojos bus gražios, patrauklios ir tvarkingos, jei jomis bus rūpinamasi nuolatos. Tik kiekvienas metų laikas turi savų taisyklių.

Kenčia ir garsenybės

Nyderlandų karalienės Maximos (52 m.) gražias ir prižiūrėtas kojas parodo atviros basutės. Jos Didenybė, visada elegantiškai išlipanti iš automobilio, anksčiau kentėjo dėl iškrypusio didžiojo kojos piršto. Nyderlandų monarchei buvo atlikta operacija.

Buvusi merginų muzikos grupės „Spice Girls“ narė dizainerė Victoria Beckham (49 m.) kenčia nuo dažniausios moterų problemos – iššokusio pėdos kauliuko.

Vokietijos modeliui ir aktorei Alexandrai Kamp (56 m.) buvo diagnozuota sąnarių artrozė. Dėl skausmų, sukeltų iššokusio dešinės kojos kauliuko, jai teko atlikti operaciją.

Britų supermodeliui Naomi Campbell (53 m.) rūpesčių kelia iškrypęs didysis pirštas. Nieko stebėtino: daugelį dešimtmečių ant podiumo ji avėjo aukštakulnius ir tai lėmė smulkiųjų sąnarių deformaciją.

Žmogaus teisių aktyvistė Amal Clooney (45 m.) turi iššokusį kojos kauliuką. Holivudo superžvaigždės George’o Clooney (62 m.) sutuoktinė, kaip ir daugelis stiliaus ikonų, pernelyg dažnai avi aukštakulnius.

Amerikiečių modelis, aktorė ir trijų vaikų motina Molly Sims (50 m.) mėgsta basa vaikščioti po paplūdimį. Savo kojų pirštus ji lepina apelsinų sviestu. Bet plonų dirželių prilaikomi aukštakulniai neuždengia iššokusio kojos kauliuko.

Parengė Ona KACĖNAITĖ

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.