Intervencinė onkoradiologija Kauno klinikose: mažesnė komplikacijų rizika ir greitesnis paciento atsistatymas

Intervencinė onkoradiologija – sparčiai besivystanti medicinos sritis. Minimaliai invazyvios procedūros sumažina komplikacijų riziką, greitina paciento atsigavimą, o gydomasis poveikis – labai efektyvus gydant onkologinius susirgimus.

Invazinė medicina leidžia sumažinti komplikacijų riziką ir pasiekti puikių gydymo rezultatų, sako A.Mačionis.<br>lrytas.lt koliažas
Invazinė medicina leidžia sumažinti komplikacijų riziką ir pasiekti puikių gydymo rezultatų, sako A.Mačionis.<br>lrytas.lt koliažas
Intervencinė onkoradiologija<br>Kauno klinikų nuotr.
Intervencinė onkoradiologija<br>Kauno klinikų nuotr.
Aurimas Mačionis<br>Kauno klinikų nuotr.
Aurimas Mačionis<br>Kauno klinikų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Sep 28, 2023, 5:00 PM

Intervencinės procedūros ir operacijos atliekamos rentgeno, ultragarso, kompiuterinio tomografo kontrolėje.

Kauno klinikų Radiologijos klinikoje veikia Minimaliai invazinių radiologinių procedūrų (MIRP) sektorius, teikiantis į onkologinius pacientus orientuotas paslaugas.

„Gydome vėžiu sergančius žmones pradinėse ir išplitusio vėžio stadijose, įvykus komplikacijoms“, – sako Kauno klinikų MIRP sektoriaus vadovas Aurimas Mačionis.

Jis pabrėžia, kad šiuolaikinė onkologija reikalauja įvairių sričių gydytojų įsitraukimo, kurie jėgas suvienija tiek diagnozuojant ligą, tiek ją gydant.

„Šiuolaikinės invazinės medicinos vektorius yra link minimalių mažiau pacientą traumuojančių operacinių ir invazinių technikų, kurių pagrindinis tikslas pasiekti tą patį arba geresnį gydomąjį efektą, tačiau sumažinti komplikacijų riziką ir greičiau atstatyti paciento darbingumą“, – paaiškina A.Mačionis.

Pasak jo, ambulatoriniams pacientams atliekamos techniškai nesudėtingos intervencinės procedūros: minkštųtų audinių, paviršinių organų darinių biopsija ar skysčio sankaupų drenavimas.

Sudėtingesnės biopsijos, šlapimo takų intervencijos, navikų embolizacijos ir kraujagyslių prieigos priemonių implantacijosprocedūros atliekamos dienos chirurgijos stacionare, o ypač sudėtingos terapinės gydomosios intervencinės procedūros ir operacijos atliekamos klinikos stacionare.

Kuo minimaliai invazinės intervencijos skiriasi nuo kitų chirurginių operacijų?

„Tai operacijos be pjūvio, kuomet per odą specialios adatos įvedamos į naviką ir jis paveikiamas karščiu ar sušaldomas arba į naviką maitinančias arterijas suleidžiamos dalelės su vaistais – tokiu būdu suardoma naviko struktūra ir jis tampa negyvybingas.

Šį gydymą pacientai gerai toleruoja, jie dažnai jau kitą dieną išleidžiami į namus, komplikacijos retos ir žmogus greitai gali grįžti į normalų gyvenimo ritmą“, – pasakoja A.Mačionis.

Kauno klinikų MIRP sektoriuje taikomi metodai taikomi gydant kepenų, inkstų, plaučių, kaulų ir kitų lokalizacijų piktybinius navikus

Lokalios destrukcinės terapijos – tai mikrobangų abliacija, krioabliacija, elektrochemoterapija.

MIRP sektoriuje atliekamos ir kitos intervencinės procedūros padedančios onkologiam pacientui.

Tai tulžies takų, šlapimo takų sistemų įvairios operacijos, kraujagyslių prieigos priemonių implantavimas.

Intervenciniai radiologai implantuodami centrinės kraujagyslių prieigos priemones reikšmingai sumažina chemoterapijos ir kitų sisteminių gydymų lokalias komplikacijas.

A.Mačionis paaiškina, kad kraujagyslių prieigos priemonės – trumpalaikės arba ilgalaikės kateterių sistemos – didžiulė nauda pacientams.

„Chemopreparatai yra labai agresyvūs tirpalai ir ilgą laiką lašinami į periferinę mažo diametro veną gali pažeisti jos endotelį. Dėl to vystosi uždegimas, trombuojasi venos.

Naudodami šias sistemas pacientai išvengia minėtų komplikacijų“, – paaiškina gydytojas radiologas.

A.Mačionis pabrėžia, kad intervencinė radiologija svarbi ir diagnostikoje. Nepaistant metodų gausos, kartais gydytojai negali būti 100 proc. tikri, ar pakitimas yra piktybinis. Tuomet atlikus tikslinę audinio biopsiją ultragarso, kompiuterinio tomografo kontrolėje pavyksta patvirtinti diagnozę ir nustatyti vėžio histologinę formą.

Kauno klinikų MIRP sektoriuje šiuo metu dirba penkios intervencinių radiologų komandos. Kasdien atliekama iki 25 intervencinių procedūrų ir operacijų.

„Gydome ligonius, taikome moderniausius, pasaulyje pripažintus metodus – pavyzdžiui, lokalias destrukcines terapijas ir navikų embolizaciją, tulžies, šlapimo takų stentavimą.

Džiaugiamės puikiais darbiniais santykiais su kitų specialybių gydytojais ir drauge bandome padėti pacientui kad ir kokia sudėtinga situacija bebūtų.

Mūsų komandos užduotis – padėti, bet nepakenkti, nors kartais sprendimų priėmimas ganėtinai sunkus“, – sako A.Mačionis.

Kauno klinikų Radiologijos klinika – didžiausias radiologijos paslaugas Lietuvos gyventojams teikiantis bei didžiausias diagnostinis padalinys, kur įvairaus amžiaus pacientams atliekami visi šiuolaikiniai diagnostiniai radiologiniai tyrimai ir gydomosios intervencijos.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.