Viena sunkiausių gripo komplikacijų – grėsminga gyvybei

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) prasidėjus gripo sezonui, kai išauga pneumokoko sukeliamų ligų, t. y. sinusito, plaučių, gerklės ir viduriniosios ausies uždegimų tikimybė, primena, kad daugumos jų galima išvengti pasiskiepijus. Tai itin aktualu rizikos grupėms priklausantiems žmonėms, kuriems pneumokokinė infekcija gali būti grėsminga gyvybei.

Plaučiai<br>123rf iliustr.
Plaučiai<br>123rf iliustr.
skiepai nuo pneumokokinės infekcijos<br>NVSC infografikas
skiepai nuo pneumokokinės infekcijos<br>NVSC infografikas
Daugiau nuotraukų (2)

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro inf.

Oct 13, 2023, 3:18 PM, atnaujinta Oct 13, 2023, 3:20 PM

Kaip užsikrečiama?

Pneumokokine infekcija užsikrečiama nuo sergančio asmens ar bakterijų nešiotojo per kvėpavimo takus oro lašeliniu būdu, t. y. kosint, čiaudint, kalbant ar esant artimam kontaktui.

„Sukėlėjas plinta oro lašeliais ir, kai patenka į žmogaus apatines kvėpavimo takų dalis, dauginasi, dėl to vystosi kvėpavimo takų gleivinės uždegimas. Bakterijų galima aptikti ir sveikų asmenų nosiaryklėje, apie 40–60 proc. vaikų ir 3–4 proc. suaugusiųjų yra pneumokokų nosiaryklėje nešiotojai“, – paaiškina NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyriausioji specialistė Daiva Razmuvienė.

Pneumokokinė infekcija neretai išsivysto kaip gripo komplikacija, jeigu susirgus gripu „prisikabina“ dar ir bakterija Streptococus pneumoniae, kuri ir sukelia ausų, gerklės, plaučių uždegimą.

Apsaugo skiepai

Specialistė primena, kad pati efektyviausia apsisaugojimo nuo pneumokokinės infekcijos priemonė, be abejo, yra skiepai. Taip pat nereikėtų pamiršti ir kitų priemonių, padedančių išvengti ligos. Tai ir imuniteto stiprinimas, ir kruopšti rankų higiena, kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo laikymasis.

Pneumokokinė infekcija plačiai paplitusi tiek tarp vaikų, tiek tarp suaugusiųjų. Didžiausią riziką susirgti sunkia šios ligos forma turi vaikai iki 5-erių metų ir vyresnio amžiaus žmonės bei sergantys lėtinėmis ir onkologinėmis ligomis.

Nuo 2014 m. vakcina nuo pneumokokinės infekcijos yra įtraukta į vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Vaikai skiepijami 3 vakcinos dozėmis: 2 mėn., 4 mėn. ir 12–15 mėn. amžiaus, o 2–18 m. amžiaus vaikai, kurie nebuvo paskiepyti nuo pneumokokinės infekcijos nurodytame amžiuje, bet priklauso pneumokokinės infekcijos rizikos grupėms, skiepijami vienkartine vakcinos doze.

Suaugusieji, priklausantys rizikos grupėms, taip pat skiepijami vienkartine vakcinos doze nuo pneumokokinės infekcijos.

„Taip pat noriu priminti, kad Lietuvoje prasidėjo gripo sezonas, kurio metu taip pat labai svarbu pasiskiepyti nuo gripo ir nuo COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos). Tad vieno vizito pas gydytoją metu yra galimybė pasiskiepyti nuo pneumokokinės infekcijos, gripo, ir nuo COVID-19 ligos“, – atkreipia dėmesį NVSC specialistė.

Dėl skiepų reikėtų kreiptis į savo šeimos gydytoją.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.