Kokia tikimybė, kad greitai mirsiu nuo širdies ligos? Kardiologė atvira: žmogus turi išgirsti šiuos skaičius

Lietuvoje 4 iš 10 darbingo amžiaus žmonių, vyresnių nei 45 metų, serga širdies ir kraujagyslių ligomis. Jos kasmet pasiglemžia tūkstančius gyvybių. Neretą širdies liga pražudo dar iki 65-ojo gimtadienio, įspėja Santaros klinikų Pirminės kardiologinės prevencijos kabineto gydytoja Anna Laurinavičienė.

Širdies ir kraujagyslių ligos vargina dažną Lietuvos gyventoją.<br>lrytas.lt koliažas
Širdies ir kraujagyslių ligos vargina dažną Lietuvos gyventoją.<br>lrytas.lt koliažas
Širdies ir kraujagyslių ligų prevencinė programa<br>VLK infografikas
Širdies ir kraujagyslių ligų prevencinė programa<br>VLK infografikas
širdies sveikata<br>123rf iliustr.
širdies sveikata<br>123rf iliustr.
širdies sveikata<br>123rf nuotr.
širdies sveikata<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

2023-10-30 19:02

„Kone kasdien matome naujienas apie staigias, netikėtas jaunų žmonių mirtis. Tokia realybė: miršta labai daug jaunų žmonių“, – LITEXPO rūmuose vykusios „Sveikatos parodos“ metu pasakojo gydytoja.

A.Laurinavičienė pasidalijo patarimais, kaip išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, pabrėžė sveikatos patikrų svarbą.

Lietuvoje veikia prevencinė programa skirta 40–60 m. amžiaus vyrams ir moterims, kurie dar neserga širdies ir kraujagyslių ligomis.

Nemokama ir išsami sveikatos patikra leidžia pasakyti, kokį pavojų žmogaus gyvybei kelia širdies ligos.

„Pavyzdžiui, jeigu 45 metų vyras rūko, turi nedidelio tankio cholesterolį 6,2, tai tikimybė, kad per artimiausius 10 metų įvyks miokardo infarktas, insultas arba jis numirs, yra daugiau nei 20 proc.

Šiuos skaičius yra būtina pasakyti pacientui, kad jis suvoktų kokia yra reali tikimybė“, – pabrėžė A.Laurinavičienė.

Neatitaisoma žala kraujagyslėms

Tikrintis dėl širdies ligų privalu net tiems, kurie nejaučia jokių simptomų, tikėtina, yra sveiki. Būna, žmogus skundų dėl savijautos neturi, o paaiškėja, kad jis jau serga hipertenzija.

„Dažnai pacientai sako: „Daktare, man galvos neskauda, nieko nejaučiu, aš jaučiuosi puikiai“. Bet jam jau prasidėjęs kraujagyslių pažeidimas. Tai – ilgas procesas, bet jo padariniai yra negrįžtami. Tikslas – kuo anksčiau nustatyti padidėjusį kraujospūdį ir laiku pradėti gydymą“, – akcentavo A.Laurinavičienė.

Remdamasis kraujo, šlapimo tyrimais ir elektrokardiograma, šeimos gydytojas įvertina, kokia rizika, kad žmogui išsivystys kraujotakos liga.

„Kodėl to reikia? Mes laiku galime nustatyti lėtines ligas – cukrinį diabetą, lipidų apykaitos sutrikimus – arba jų pradžią“, – pabrėžė A.Laurinavičienė.

Gydytoja pridūrė, kad laiku atlikta kardiograma gali padėti diagnozuoti net miokardo infarktą.

Patikros programa leidžia anksčiau nustatyti metabolinį sindromą. Šis sutrikimas būdingas nutukusiems ir obuolio tipo figūrą turintiems asmenims.

„Jei moterų liemuo yra didesnis nei 88 cm, o vyrų daugiau nei 102 cm, mes vertiname, kad tai yra obuolinio tipo nutukimas“, – sakė A.Laurinavičienė.

Patikra gelbsti gyvybes

Pasak gydytojos, programoje sudalyvavę paskatina sveikata pasirūpinti ir sau brangius žmones.

„Vis dažniau pastebiu, kad sveikatos pasitikrinti atvyksta moteris arba vyras, o po kelių mėnesių apsilanko ir antra pusė“, – pasakojo A.Laurinavičienė.

Jeigu žmogus jau patyrė miokardo infarktą, insultą ar jam diagnozuota aterosklerotinė kraujagyslių liga, programoje dalyvauti nereikia – toks pacientas jau patenka į kardiologų priežiūrą.

A.Laurinavičienė taip pat pasakojo, kad šeimos gydytojas vertina, kokia tikimybę pacientas turi susirgti šeimine dislipidemija.

Tai parodo ne tik padidėjęs „blogojo“ cholesterolio kiekis kraujyje, atsižvelgiama ir į giminaičių ligos istoriją. Gydytojas gali pastebėti ksantelazmą – gelsvą minkštą darinį akių vokų odoje.

„Kartais užtenka pažiūrėti žmogui į akis ir jau galima įtartį, kad pas jį yra padidėjęs „blogasis“ cholesterolis“, – pasakojo A.Laurinavičienė.

Jei gydytojas nustato, kad širdies ir kraujagyslių ligų tikimybė yra labai didelė, siunčia pacientą į specializuotus centrus išsamiau ištirti. Prireikus – skiriamas gydymas.

Maža rizika susirgti širdies ligomis – džiaugsmas. Tačiau toks įvertinimas nereiškia, kad žmogus nemirtingas. Po 4 metų reikia patikros programoje dalyvauti pakartotinai.

„Ši paslauga yra nemokama ir jums nieko nekainuos. Bet jei laiku kreipsitės į gydytoją, kartais tai gali išgelbėti gyvybę“, – patikros programos naudą pabrėžė A.Laurinavičienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.