Daugėja įrodymų, kad populiarus vaistas mažina riziką susirgti vėžiu

Storosios žarnos vėžys yra trečias pagal dažnumą onkologinis susirgimas pasaulyje. Lietuvoje ši liga kasmet diagnozuojama beveik 2 tūkstančių žmonių. Mokslininkai mano, kad ateityje storosios žarnos vėžys taps dar dažnesnis.

Daugėja įrodymų, kad aspirinas gali sumažinti storosios žarnos vėžio riziką. <br>lrytas.lt koliažas
Daugėja įrodymų, kad aspirinas gali sumažinti storosios žarnos vėžio riziką. <br>lrytas.lt koliažas
Storosios žarnos vėžys<br>123rf iliustr.
Storosios žarnos vėžys<br>123rf iliustr.
Vėžio ląstelė<br>123rf iliustr.
Vėžio ląstelė<br>123rf iliustr.
Vaistai<br>123rf nuotr.
Vaistai<br>123rf nuotr.
Storosios žarnos vėžys<br>123rf iliustr.
Storosios žarnos vėžys<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Nov 16, 2023, 6:32 AM

Todėl didelis dėmesys skiriamas ligos prevencijai. Sveikas gyvenimo būdas, pavyzdžiui, subalansuota mityba ir fizinis aktyvumas gali sumažinti vėžio riziką. Mokslininkai jau kurį laiką tiria, ar naudos šioje srityje gali duoti aspirinas.

Naujų įžvalgų šia tema pateikė Miuncheno Liudviko Maksimiliano universiteto tyrėjai.

Anksčiau nustatyta, kad aspirinas gali padėti pagerinti gydymo rezultatus žmonėms, sergantiems storosios žarnos vėžiu.

Tačiau mokslininkai pabrėžia, kad aspirinas gali turėti šalutinį poveikį. Rimčiausias – kraujavimas iš virškinamojo trakto.

Kaip aspirinas padeda?

Mokslininkai mano, kad priešvėžinis aspirino poveikis pasireiškia dėl jo gebėjimo slopinti ciklooksigenazės (COX) fermentą.

Naudojant laboratorijoje užaugintas ląsteles ir atlikus tyrimus su pelėmis, pastebėta, kad aspirinas pradeda gaminti dvi navikus slopinančias mikro RNR molekules, vadinamas miR-34a ir miR-34b/c.

Aspirinas taip pat prisijungia prie AMPK fermento, kuris padeda reguliuoti ląstelių medžiagų apykaitą, ir jį aktyvuoja. Tai padeda suaktyvinti miR-34 genų raišką.

Tyrėjai parodė, kad miR-34 genai padeda aspirinui užkirsti kelią storosios žarnos vėžio išsivystymui.

„Mūsų rezultatai rodo, kad miR-34 genų aktyvinimas aspirinu vyksta nepriklausomai nuo p53 signalinio kelio“, – sakė Miuncheno Liudviko Maksimiliano universiteto eksperimentinės ir molekulinės patologijos profesorius bei vyriausiasis šio tyrimo autorius Heiko Hermekingas.

Tyrimas neseniai paskelbtas žurnale „Cell Death & Disease“.

Būtina atlikti tyrimus su žmonėmis

Naują tyrimą giria ir su juo nesusiję ekspertai. Antonis Bilchikas, Sent Džono vėžio instituto (Kalifornija, JAV) chirurgas onkologas tvirtino, kad tyrimas sužavėjo dėl kelių priežasčių:

„Pirma, joje pateikta konkrečių mokslinių priežasčių, kaip aspirinas gali sumažinti tikimybę susirgti storosios žarnos vėžiu.

Antroji dalis, kuri iš tikrųjų yra nauja – pasiūlymas, kad net jei sergate storosios žarnos vėžiu, galite sulėtinti jo progresavimą. O tai tikrai nebuvo įrodyta anksčiau.“

JAV įsikūrusio Hackensack Meridian Jersey Shore universiteto medicinos centro gydytojas Glennas S. Parkeris teigė, kad tyrimo rezultatai yra daug žadantys.

„Atsiranda įrodymų, kad reguliariai vartojant mažas aspirino dozes (75–300 mg) galima išvengti storosios žarnos vėžio.

Pacientų gydymas aspirinu gali padėti išvengti storosios žarnos vėžio išsivystymo arba sulėtinti ligos progresavimą“, – komentavo G.S.Parkeris.

Pasak ekspertų, ateityje reikėtų atlikti tyrimus su storosios žarnos vėžiu sergančiais pacientais: taikyti skirtingas aspirino dozes, siekiant išsiaiškinti, ar tai turi įtakos ligos progresavimui.

„Taip pat reikia atlikti stambios apimties klinikinius tyrimus su pacientais, kuriems yra didelė rizika susirgti storosios žarnos vėžiu“, – aiškino A.Bilchikas.

Jis pridūrė, kad būtina tinkamai įvertinti galimus aspirino šalutinius poveikius.

„Yra žmonių, kuriems gali atsirasti kraujavimas iš skrandžio ir skrandžio opos, – aiškino A.Bilchikas. – Nors aspirinas yra saugus vaistas, reikia galvoti, ar jo nauda šiuo atveju nusveria riziką.“

Parengta pagal „Medical News Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.