Norite nesirgti vėžiu? Mokslas turi 7 patarimus

Onkologinių ligų atsiradimą skatina netinkami gyvensenos pasirinkimai. Tiesa, medicina dar pateikia naujų atradimų apie vėžį. Viena tyrimų krypčių – būdai, kaip sumažinti riziką susirgti.

Onkologinių ligų atsiradimą skatina netinkami gyvensenos pasirinkimai.<br>lrytas.lt koliažas
Onkologinių ligų atsiradimą skatina netinkami gyvensenos pasirinkimai.<br>lrytas.lt koliažas
Vėžio ląstelės<br>123rf iliustr.
Vėžio ląstelės<br>123rf iliustr.
Geriamasis vanduo<br>123rf nuotr.
Geriamasis vanduo<br>123rf nuotr.
Alkoholis<br>123rf nuotr.
Alkoholis<br>123rf nuotr.
Viduržemio jūros virtuvė<br>Pexels nuotr.
Viduržemio jūros virtuvė<br>Pexels nuotr.
Viduržemio jūros dieta<br>123rf nuotr.
Viduržemio jūros dieta<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (6)

Lrytas.lt

2023-12-02 07:53

Šią savaitę žurnale „BMC Medicine“ paskelbtas tyrimas pateikė naujų įžvalgų. Nustatyta, kad 7 gyvenimo būdo įpročiai yra susiję su mažesne vėžio išsivystymo tikimybe.

Tyrėjų komandos žvilgsnis nukrypo į 2018 m. Pasaulinio vėžio tyrimų fondo ir Amerikos vėžio tyrimų instituto paskelbtas vėžio prevencijos rekomendacijas.

Analizuota šių 7 ekspertų patarimų įtaka vėžio rizikai:

– Palaikykite normalų kūno svorį;

– Daugiau judėkite;

– Sveikiau maitinkitės;

– Venkite daug kalorijų turinčių maisto produktų ir gėrimų;

– Ribokite raudonos ir perdirbtos mėsos vartojimą;

– Venkite vartoti saldintus gėrimus;

– Negerkite alkoholio.

Niukaslo universiteto Jungtinėje Karalystėje (JK) tyrėjai išnagrinėjo 2006–2010 m. JK Biobanko tyrime dalyvavusių 94 778 suaugusiųjų kūno masės indekso (KMI) ir liemens apimties duomenis, taip pat dalyvių pateiktą informaciją apie mitybą bei fizinį aktyvumą.

Pagal tai tyrimo dalyviai buvo įvertinti 7 balų sistemoje. Jei jie nesilaikė rekomendacijos, gavo nulį balų, jei ekspertų patarimą įgyvendino tik iš dalies – pusė balo, o jei visiškai laikėsi rekomendacijos – gavo vieną balą. Įvertinimų vidurkis buvo 3,8 balo.

Tyrėjai maždaug 10–15 metų stebėjo, ar dalyviams neišsivystė vėžys.

Sumažėjo vėžio rizika

7 296 asmenys (maždaug 8 proc. dalyvių) per stebėjimo laikotarpį susirgo onkologine liga, dažniausiai prostatos, krūties arba storosios žarnos vėžiu.

Tyrėjai nustatė, kad dalyviams, surinkusiems aukštą balų skaičių – nuo 4,5 iki 7 balų – rizika susirgti bet kokia onkologine liga buvo 16 proc. mažesnė nei dalyviams, surinkusiems mažiau nei 3,5 balo.

Net ir tie žmonės, kurie surinko nuo 3,75 iki 4,25 balo, vėžiu sirgo 8 proc. rečiau nei mažesniu balu įvertinti asmenys.

Apskritai, kiekvienas papildomas balas reiškė 7 proc. mažesnę riziką susirgti bet kurios rūšies vėžiu.

Tiesa, autoriai pripažino, kad stebėjimo tyrimas negali įrodyti, kad rekomendacijų laikymasis sumažina vėžio riziką. Tam reikalingi nuodugnesni tyrimai.

„Rekomendacijų laikymasis skatina sveikesnį gyvenimo būdą, kuris mažina neužkrečiamųjų ligų, įskaitant vėžį, širdies ir kraujagyslių ligas bei antrojo tipo diabetą, riziką:, – sakė tyrimo bendraautorė Fiona Malcomson iš Niukaslo universiteto Žmogaus mitybos tyrimų centro.

„Pavyzdžiui, patarimas išlaikyti sveiką kūno svorį grindžiamas svariais įrodymais, kad didesnis kūno riebalų kiekis įviriais būdais didina vėžio riziką, pavyzdžiui, skatina uždegimą ir skatina hormonų, tokius kaip estrogenas, išsiskyrimą“, – pridūrė F.Malcomson.

Ką pataria ekspertai?

Pasaulinio vėžio tyrimų fondas ir Amerikos vėžio tyrimų institutas teigia, kad norėdami išvengti vėžio, žmonės turėtų būti fiziškai aktyvūs bent 150 minučių per savaitę ir stengtis mažiau sėdėti.

Taip pat rekomenduojama valgyti sveiką, visavertį maistą, t. y. kasdienėje mityboje daugiausia vartoti pilno grūdo produktų, daržovių, vaisių ir ankštinių daržovių, vengti greito maisto ir perdirbtų maisto produktų bei per savaitę suvalgyti ne daugiau kaip tris porcijas raudonos mėsos.

Jie teigė, kad norint išvengti vėžio geriausia visai nevartoti alkoholio, gerti daug vandens, o ne tonizuojančius ar saldintus gėrimus.

Egzistuoja ir kelios rekomendacijos, kurios nebuvo įtrauktos į tyrimą:

– motinoms, jei įmanoma, patariama maitinti kūdikius krūtimi;

– vitaminus ir mikroelementus susirinkti iš maisto, o ne papildų.

Norint išvengti vėžio, taip pat patariama nerūkyti ir nepraleisti daug laiko tiesioginiuose saulės spinduliuose.

F.Malcomson pabrėžė, kad vėžio riziką sumažina ir smulkūs pokyčiai. Pavyzdžiui, jei į kasdienę mitybą įtrauksite bent šiek tiek daugiau vaisių arba daržovių, bus mažesnė tikimybė, kad ateityje išsivystys onkologinė liga.

Parengta pagal „Insider“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.