Dantų skausmas – kaip sau padėti?

Dantų skausmas yra viena dažniausių stomatologinių problemų. Dėl jo į odontologijos klinikas kiekvienais metais tenka kreiptis tiek vaikams, tiek suaugusiesiems. Tokio tipo skausmas gali pasireikšti skirtingu intensyvumu, o atsiradimo priežastys gali būti įvairios. Tai yra dažna sveikatos problema, sukelianti nemažai diskomforto atliekant kasdienius darbus, todėl svarbu žinoti pagrindinius dantų skausmo simptomus, priežastis, gydymo būdus bei prevencijos metodus.

Dantų skausmas yra viena dažniausių stomatologinių problemų.<br>„Freepik“ nuotr.
Dantų skausmas yra viena dažniausių stomatologinių problemų.<br>„Freepik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Dec 15, 2023, 1:47 PM

Pagrindinė dantų skausmo atsiradimo priežastis – apnašos bei bakterijų sukeltas dantų ėduonis (kariesas). Dantų apnašos susiformuoja iš su maistu gaunamo cukraus bei krakmolo. Šie du angliavandeniai yra puikus mikroorganizmų maisto šaltinis, todėl valgant daugiau cukraus ar krakmolo burnos ertmėje pagausėja bakterijų. Jei dantys nėra kiekvieną dieną valomi su šepetėliu, per visą dieną susikaupusios apnašos pradeda formuoti dantų akmenis, o bakterijos, skaidydamos cukrų ir krakmolą, išskiria rūgštis, kurios pažeidžia dantų paviršių, emalį. Laiku nepastebėtas ir negydomas kariesas gali lemti komplikacijas (pavyzdžiui, abscesinį dantį, dantenų uždegimą ar danties lūžius).

Ėduonies atsiradimui įtakos gali turėti per dažnas kramtomos gumos kramtymas ar griežimas dantimis. Šių priežasčių sukeltas skausmas būna aštrus, pulsuojantis arba nuolatinis ir gali suintensyvėti, kai dantims daromas spaudimas kandant arba kramtant maistą. Dantenos būna patinusios, o prasidėjus pūliavimui, jaučiamas nemalonus kvapas ir skonis burnoje. Dantų skausmas savaime turėtų praeiti per 1 – 2 dienas. Jei jis trunka ilgiau ar atsiranda papildomų simptomų, tokių kaip karščiavimas ar galvos skausmas, pasidaro sunku ryti maistą, kvėpuoti, būtina kuo skubiau kreiptis pas gydytoją.

Norint sumažinti dantų skausmo atsiradimo riziką, patariama vengti rūkymo ir itin saldžių, daug pridėtinio cukraus turinčių maisto produktų ir gėrimų. Taip pat, reikėtų gerai rūpintis burnos higiena, t.y., 2 kartus per dieną išsivalyti dantis naudojant dantų pastą su fluoru, naudoti skalavimo skystį, reguliariai valytis tarpdančius dantų siūlu, kuris pasiekia šepetėliui sunkiai prieinamas vietas. Rekomenduojama bent kartą per 2 metus apsilankyti pas savo odontologą profilaktiškam dantų būklės patikrinimui.

Visgi, pasireiškus dantų skausmui, reikėtų nepasimesti. Šiam skausmui palengvinti siūloma burną skalauti sūriu ar šiltu vandeniu, naudoti dantų siūlą bei išbandyti šaltus kompresus, pridedant išorinėje skruosto pusėje prie skaudamos vietos. Jei dantų skausmas kelia didesnį diskomfortą, skausmo gydymui puikiai tinka nesteroidiniai vaistai nuo uždegimo, tokie kaip greitą veikimo pradžia pasižymintis deksketoprofenas. Geriamąjį deksketoprofeno tirpalą patogu visada turėti su savimi. Atsiradus skausmui vaistą galima išgerti tiesiog iš paketėlio.

Vaistas vartojamas suaugusiesiems trumpalaikiam simptominiam lengvo ir vidutinio stiprumo ūminiam skausmui malšinti. Prieš vartojant bet kurį vaistinį preparatą būtina pasitarti su gydytoju ar vaistininku bei perskaityti informacinį lapelį. Netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.