Ištyrė, kaip rytais pakinta kraujospūdis: gavo netikėtą rezultatą

Niekas nemėgsta rytinio žadintuvo garso. Paaiškėjo, kad jis gali kelti pavojų jūsų sveikatai.

Tyrimas atskleidė, kad priverstinis pabudinimas didina kraujospūdį.<br>lrytas.lt koliažas
Tyrimas atskleidė, kad priverstinis pabudinimas didina kraujospūdį.<br>lrytas.lt koliažas
Miego sutrikimai<br>123rf nuotr.
Miego sutrikimai<br>123rf nuotr.
Rytinis žadintuvas<br>123rf nuotr.
Rytinis žadintuvas<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Dec 29, 2023, 6:35 AM

Virdžinijos universitete atliktas naujas tyrimas atskleidė, kad priverstinis pabudinimas didina kraujospūdį. Dėl to gali padidėti sunkių širdies ir kraujagyslių būklių, įskaitant miokardo infarktą ir insultą, rizika.

Virdžinijos universiteto doktorantė Yeonsu Kim tyrė 32 dalyvius ir siekė išsiaiškinti, kaip nenatūralus išbudinimas pakeičia kraujospūdį.

Pirmąją naktį tyrimo dalyviams buvo nurodyta pabusti natūraliai, be žadintuvo, o antrąją naktį buvo sutarta, kad jie nustatys žadintuvą taip, jog būtų pabudinti po maždaug 5 valandų miego.

Tyrėja nustatė, kad tų žmonių, kuriuos prabudino žadintuvas, kraujospūdis buvo 74 proc. didesnis nei tų, kurie pabudo be žadintuvo. Tai rodo, kad priverstinis žadinimas, ypač kai prieš tai mažai miegota, sukelia kraujospūdžio padidėjimą.

„Nors tai nedidelis 2,38 mmHg skirtumas, mane nustebino tyrimo rezultatai, kurie parodė, kad rytinis kraujospūdžio šuolis, kai prabudina žadintuvas, buvo gerokai didesnis nei pabudus natūraliai“, – sakė Y.Kim.

Ji pridūrė, kad šios įžvalgos turi būti patikrintos didesnės apimties tyrimais.

Vienas iš tyrimo dalyvių Danielis Lee, mechanikos inžinerijos studentas, buvo apibūdintas kaip „miegantis vidutiniškai“. Tačiau, pasak paties vaikino, po 5 valandų miego iš lovos išvertusio žadintuvo poveikis buvo „sukrečiantis“.

Studentas paprastai įsijungia žadintuvą, kad laiku atsikeltų į paskaitas. Tačiau šio tyrimo rezultatai privertė susimąstyti, kaip jis prabunda rytais.

„Nenaudosiu žadintuvo ir stengsiuosi pabusti natūraliai, kai turėsiu daugiau laiko, pavyzdžiui, savaitgaliais“, – sakė jis.

Dėl padidėjusio kraujospūdžio kyla didesnė miokardo infarkto ir insulto rizika. Taip yra, nes aukštas kraujospūdis gali pažeisti arterijas ir padaryti jas mažiau lanksčias, taip apribodamas deguonies ir kraujo tekėjimą į širdį.

Mokslininkai jau žino, kad stresas gali prisidėti prie padidėjusio kraujospūdžio, tačiau šiame tyrime jis nuodugniau nagrinėjamas atsižvelgiant į miegą.

Ankstesni duomenys parodė, kad žmonių, kurie naktį miega mažiau nei septynias valandas, kraujospūdis yra aukštesnis, todėl jiems kyla didesnė širdies ir kraujagyslių ligų rizika.

Y.Kim savo tyrime pažymėjo, kad suaugusieji, kurie jau serga širdies ir kraujagyslių ligomis, gali patirti ryškesnį šalutinį poveikį dėl staigaus kraujospūdžio padidėjimo rytais.

Pagal „Newsweek“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.