Ypač klastingas vėžys pražudo vis daugiau žmonių: liga išsiduoda tualete

Amerikos vėžio asociacijos (angl. American Cancer Association, ACA) duomenimis, nuo storosios žarnos vėžio miršta daugiau jaunesnių nei 50 metų žmonių nei bet kada anksčiau. Tyrimai taip pat rodo, kad šios amžiaus grupės pacientai gali patirti skirtingų simptomų.

Nuo storosios žarnos vėžio miršta daugiau jaunesnių nei 50 metų žmonių nei bet kada anksčiau.<br>lrytas.lt koliažas
Nuo storosios žarnos vėžio miršta daugiau jaunesnių nei 50 metų žmonių nei bet kada anksčiau.<br>lrytas.lt koliažas
Vėžio ląstelė<br>123rf nuotr.
Vėžio ląstelė<br>123rf nuotr.
Kraujo tyrimai<br>123rf nuotr.
Kraujo tyrimai<br>123rf nuotr.
Storosios žarnos polipai<br>123rf iliustr.
Storosios žarnos polipai<br>123rf iliustr.
Storosios žarnos polipai
Storosios žarnos polipai
Daugiau nuotraukų (5)

Lrytas.lt

Jan 25, 2024, 6:54 AM

Paprastai vėžio rizika didėja su amžiumi, onkologinės ligos dažniausiai diagnozuojamos vyresniems nei 65 metų žmonėms. Tačiau ši tendencija keičiasi.

Nuo praėjusio amžiaus 10-ojo dešimtmečio bendras vėžio atvejų skaičius išaugo tarp jaunesnių nei 50 metų amžiaus žmonių, teigiama praėjusią savaitę paskelbtoje ACA vėžio statistikos ataskaitoje.

Ypač didelį susirūpinimą kelia storosios žarnos vėžys. Prieš kelis dešimtmečius pagal mirštamumą tai buvo ketvirta onkologinė liga tarp jaunesnių nei 50 metų vyrų ir moterų. Dabar tai yra mirtingiausias vėžys tarp vyrų ir užima antrą vietą tarp moterų.

Ataskaitoje teigiama, kad krūties vėžys yra dažniausia jaunesnių nei 50 metų moterų mirties nuo onkologinės ligos priežastis.

Ekspertai nežino, kodėl storosios žarnos vis dažniau suserga jauni žmonės. Tačiau, pasak ataskaitos autorių, tai greičiausiai susiję su gyvenimo būdo pokyčiais, kurie prasidėjo tarp žmonių gimusių vėliau nei 1950 m.

„Įtariame, kad tai gali nutikti dėl bet kokio aplinkos veiksnių derinio, kuris greičiausiai keičia žmonių mikrobiomus arba imuninę sistemą, todėl jaunesniame amžiuje tampame jautresni šioms onkologinėms ligoms“, – sakė Dana-Farber vėžio instituto Bostone (JAV) Storosios žarnos vėžio centro direktorė Dr. Kimmie Ng. Ji nedalyvavo rengiant minimą ataskaitą.

Ligos atvejis šeimoje – svarbus storosios žarnos vėžio rizikos veiksnys. Tokiu atveju patartina pradėti tikrintis dar nesulaukus 45 metų, sakoma ACA pranešime.

4 specifiniai simptomai

Storosios žarnos vėžys prasideda, kai šio organo ląstelės pradeda nekontroliuojamai augti, dažnai susidaro polipas, kuris gali išsivystyti į vėžį.

Pilvo skausmas, svorio kritimas, bendras silpnumas, nuovargis, kraujas išmatose ir po apsilankymo tualete nepraėjęs noro tuštintis jausmas – tipiniai storosios žarnos vėžio simptomai.

Tačiau tyrimai rodo, kad jaunesni nei 50 metų pacientai, sergantys storosios žarnos vėžiu, trijų mėnesių ar dvejų metų laikotarpiu iki diagnozės nustatymo dažniau patiria keturis specifinius simptomus: pilvo skausmą, kraujavimą iš tiesiosios žarnos, viduriavimą ir geležies trūkumą.

Kai storosios žarnos vėžys nustatomas anksti, kol liga dar nėra išplitusi, 5 metų išgyvenamumas siekia 90 proc. Jei vėžys diagnozuojamas pavėluotai, prognozė prastėja. Todėl labai svarbu anksti atkreipti dėmesį į ligos požymius.

Trys jauni žmonės pasidalijo ankstyvaisiais storosios žarnos vėžio simptomais, kurie padėjo jiems ligą nustatyti anksti.

Skaudėjo skrandį ir vėmė

2015 m., būdamas 27 metų, J.J. Singletonas pastebėjo pulsuojantį pilvo skausmą, bet nusprendė, kad tai nieko neįprasto – tikriausiai per treniruotę pasitempė raumenį.

Praėjo 3 mėnesiai. Vaikinas susirūpino, kai per savaitę numetė 2,5 kg, išmatose pasirodė kraujas, o po treniruotės krėtė šaltkrėtis, nors lauke buvo karšta.

Nepaisant visko, pašnekovas atidėliojo vizitą pas gydytoją.

„Kiekvieną kartą, kai ką nors suvalgydavau ar išgerdavau, labai skaudėdavo skrandį ir vemdavau. Į tualetą eidavau gal kas antrą dieną, nes beveik nesituštindavau“, – pasakojo vyras.

Mėnesį kentęs šiuos simptomus, jis galiausiai kreipėsi į gydytoją. Kolonoskopijos metu jaunam vyrui diagnozuotas antros stadijos storosios žarnos vėžys.

Atlikę genetinius tyrimus, gydytojai nustatė, kad Singletonas serga Lynčo sindromu – genetine liga, kai dėl tam tikrų genų mutacijos rizika susirgti storosios žarnos vėžiu padidėja 20–80 proc.

Chirurginė operacija, praeitas chemoterapijos kursas, tačiau vėžys visiškai neatsitraukė. Vyrui paskirtas eksperimentinis gydymas, kuris bent jau sustabdė tolesnį vėžio plitimą.

Išgasdino kraujas išmatose

Jungtinėje Karalystėje gyvenantis Tomas McKenna pastebėjo, kad 2020 m., būdamas 42 metų, dažniau nei įprastai eina į tualetą ir dažnai viduriuoja.

„Pastebėjau siaubingas kruvinas gleives ant išmatų ir ant tualetinio popieriaus“, – anksčiau pasakojo vyras. Jis taip pat jautėsi mieguistas, tačiau tai aiškino per sunkiu darbu ir per trumpu nakties miegu.

Bendra savijauta buvo gera, bet Tomas nusprendė kreiptis į gydytoją, nes viduriavimas kėlė nerimą. Jam buvo atlikta kolonoskopija ir tą pačią dieną diagnozuotas ketvirtos stadijos storosios žarnos vėžys. Liga buvo išplitusi į kepenis.

Vargino geležies trūkumas

2014 m., kai amerikietei Paulai Chambers Raney buvo 43 metai, ją ėmė varginti viduriavimas, o skrandis po valgio nuolat gurguliavo.

Moteriai buvo sunku dirbti, ji greitai pavargdavo. Pasidariusi kraujo tyrimą ji sužinojo, kad jos geležies kiekis yra labai mažas.

Gydytojai blaškėsi tarp diagnozių. Iš pradžių įtarė skrandžio gripą, tuomet refliuksą ar dirgliosios žarnos sindromą.

Tačiau kraujas moters išmatose tapo vis gausesnis, ji neteko maždaug 18 kg kūno svorio, o vieną rytą tiesio apalpo. Tuomet ligoninėje buvo diagnozuotas trečios stadijos storosios žarnos vėžys.

Gydytojai nedelsdami atliko operaciją ir pašalino beisbolo kamuoliuko dydžio auglį kartu su 34 limfmazgiais ir 23 cm Raney storosios žarnos.

Moteriai pasisekė. Paaiškėjo, kad vėžys nebuvo išplitęs į plaučius ar limfinę sistemą. Diagnozė: pirmos stadijos vėžys.

Dabar ji reguliariai lankosi pas gastroenterologą, sveikai maitinasi, sportuoja ir kitiems aktyviai pasakoja apie storosios žarnos vėžio požymius.

Jei norite pasidalinti savo ligos istorija, rašykite el. pašto adresu esaulitis@lrytas.lt

Parengta pagal „Business Insider“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.