Gimdos kaklelio vėžys: apsaugo vakcinacija ir profilaktiniai tyrimai

Gimdos kaklelio vėžys, kurio pagrindinis rizikos veiksnys ir sukėlėjas yra ilgai išliekanti didelės onkogeninės rizikos žmogaus papilomos viruso (ŽPV) infekcija, vis dar išlieka opi problema moterų tarpe. Kasmet Lietuvoje gimdos kaklelio vėžio diagnozę išgirsta iki 500 moterų. „Siekiant išvengti šio susirgimo, svarbiausia tampa vakcinacija nuo ŽPV ir reguliariai atliekami programiniai tyrimai“, – teigia doc. dr. Kristina Jarienė, Kauno klinikų Akušerijos ir ginekologijos klinikos gydytoja akušerė ginekologė.

„Siekiant išvengti gimdos kaklelio vėžio, svarbiausia tampa vakcinacija nuo ŽPV ir reguliariai atliekami programiniai tyrimai“, – teigia doc. dr. Kristina Jarienė.<br>lrytas.lt koliažas
„Siekiant išvengti gimdos kaklelio vėžio, svarbiausia tampa vakcinacija nuo ŽPV ir reguliariai atliekami programiniai tyrimai“, – teigia doc. dr. Kristina Jarienė.<br>lrytas.lt koliažas
Gimdos kaklelio vėžio patikros programa<br>Kauno klinikų infografikas
Gimdos kaklelio vėžio patikros programa<br>Kauno klinikų infografikas
doc. dr. Kristina Jarienė<br>Kauno klinikų nuotr.
doc. dr. Kristina Jarienė<br>Kauno klinikų nuotr.
Daugiau nuotraukų (3)

Kauno klinikų inf.

Jan 26, 2024, 9:42 AM

Apie gimdos kaklelio vėžį, vakcinaciją nuo ŽPV ir profilaktinių tyrimų svarbą kalbamės su doc. dr. K. Jariene.

– Koks yra pagrindinis gimdos kaklelio vėžio rizikos veiksnys?

– Pagrindinis gimdos kaklelio vėžio rizikos veiksnys – organizme ilgai išliekanti didelės rizikos žmogaus papilomos viruso infekcija. Virusai į gimdos kaklelį patenka vaginalinių lytinių santykių metu, o jiems plisti ar jais infekuotis ne kartą padeda daug kitų rizikos veiksnių: ankstyvas ir (ar) rizikingas lytinis gyvenimas, didelis lytinių partnerių skaičius, daug ir (ar) ankstyvi gimdymai, kitos lytiškai plintančios infekcijos, rūkymas, ilgalaikis kontraceptinių tablečių vartojimas, tada, kai moteris jau yra infekuota ŽPV, o papildomos barjerinės kontraceptinės priemonės nėra naudojamos ir kt.

Lytinių partnerių skaičius per gyvenimą tampa ypatingai svarbus vyresniame amžiuje: jei moteris per gyvenimą turėjusi penkis ir daugiau lytinių partnerių, jai tikimybė naujai aptikti virusą didėja daugiau nei du kartus, net jei pastaruoju metu ji gyveno monogamijoje. Tad patikra būtina visoms moterims, net jei atrodo, kad šiuo metu jokios rizikos nėra ir neturėtų būti.

– Kaip moterys gali apsisaugoti nuo gimdos kaklelio vėžio?

– Pagrindinis tikslas – išvengti ŽPV infekcijos gimdos kaklelyje. Tad arba reikia susilaikyti nuo lytinių santykių, arba sukurti imunitetą iki tol, kol infekcija dar nepateko į ląsteles. Užsikrėsti ŽPV galima net ir naudojant barjerinę kontracepciją. Patikimiausi būdai išlieka vakcinacija nuo ŽPV ir laiku diagnozuoti ikivėžiniai pokyčiai.

– Kada ir kas gali būti skiepijamas nuo ŽPV?

– Šiuo metu Lietuvoje nemokamai pasiskiepyti turi galimybę visi 11 metų amžiaus vaikai, tiek mergaitės, tiek berniukai. Nors vakcinacija galima visiems asmenims jau nuo devynerių metų amžiaus, taip pat ir vyresnėms moterims iki 45 metų, bei vyresniems vyrams iki 26 metų.

Svarbu pabrėžti, kad vakcina yra ne nuo gimdos kaklelio vėžio, o nuo ŽPV, kuris gali sukelti ne tik gimdos kaklelio vėžį, bet ir kitų lokalizacijų vėžius, pavyzdžiui, išangės, burnaryklės, makšties, vulvos, varpos.

– Koks yra pasiskiepijusių nuo ŽPV skaičius Lietuvoje?

– Pasaulio sveikatos organizacijos šaltiniuose nurodoma, kad 2021 metais Lietuvoje buvo paskiepyta 73 proc. tikslinės grupės mergaičių, tačiau analizuojant mums prieinamus skaičius, jie siekia apie 66 proc.. 2023 metais iki rugpjūčio mėnesio pirmąja vakcinos doze buvo paskiepyta beveik 54 proc. tikslinės grupės mergaičių ir 53 proc. tikslinės grupės berniukų. Siektinas mergaičių imunizacijos procentas yra 90, tad situacija Lietuvoje nėra pati geriausia.

– Kam yra skirta gimdos kaklelio vėžio patikros programa?

– Ši programa skirta 25–59 metų moterims imtinai, siekiant laiku aptikti pakitimus, kol jie netapo vėžiu. Nuo 25 metų iki 34 metų imtinai moterims kas tris metus atliekami citologiniai tyrimai, parodantys, ar yra pakitusių ląstelių. Vyresnės nei 35 metų moterys turi galimybę kas penkis metus išsitirti dėl infekuotumo didelės rizikos ŽPV. Privalomuoju sveikatos draudimu apdraustoms moterims tyrimai atliekami nemokamai.

– Ar pasiskiepijusi moteris vis tiek turi tirtis nuo gimdos kaklelio vėžio?

– Dalyvavimas profilaktinėje programoje ir toliau būtinas, nes vakcinacija neapsaugo nuo visų ŽPV tipų, kurie gali sukelti vėžį. Tikimybė infekuotis kitais ŽPV tipais, kurių vakcinos sudėtyje nėra, išlieka visą gyvenimą.

Lietuvoje gimdos kaklelio vėžio prevencijos programa vykdoma nuo 2004 metų. Stebime rezultatus ir kol kas negalime pasigirti itin sparčiai mažėjančiais sergančiųjų skaičiais, nors teigiama dinamika išties matoma.

Prieš kelis metus programa buvo atnaujinta, tobulinta didžiulio būrio kvalifikuotų savo srities ekspertų, kurie ne tik ją tobulina ir toliau, bet ir ragina moteris nepamiršti rūpintis savimi ir į gimdos kaklelio vėžio prevenciją žiūrėti atsakingai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.