Inovacija, kuri padės, kai prarasti kilogramai sugrįžta

Skrandžio mažinimo operacija – tik pradžia metant svorį, o pagrindinės ilgalaikį rezultatą užtikrinančios priemonės yra dieta ir fizinis aktyvumas. Taigi svorio metimas – ilgas kelias sveikos gyvensenos link, kuriame gydytojai ir dietologai visada pasirengę padėti.

Skrandžio mažinimo operacija – tik pradžia metant svorį, o pagrindinės ilgalaikį rezultatą užtikrinančios priemonės yra dieta ir fizinis aktyvumas.<br>„Pexels“ nuotr.
Skrandžio mažinimo operacija – tik pradžia metant svorį, o pagrindinės ilgalaikį rezultatą užtikrinančios priemonės yra dieta ir fizinis aktyvumas.<br>„Pexels“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-02-01 09:00

Antsvoris nustatomas, kai kūno masės indeksas (KMI) yra daugiau kaip 25 kg/m2, nutukimas – kai daugiau kaip 30 kg/m2. Deja, bet nutukimo gydymas konservatyviosiomis priemonėmis nėra labai veiksmingas. Patirtis rodo, kad paprastai 2/3 sumažintos kūno masės sugrįžta jau po vienerių metų, o visas svoris – po penkerių.

Koks šiandien chirurginis nutukimo gydymas yra galimas Lietuvoje?

Bariatrinė chirurgija (nutukimo gydymas chirurginiu būdu) rekomenduojama, kai paciento KMI yra daugiau kaip 40 kg/m2 arba kai KMI yra daugiau 35 kg/m2, tačiau kartu diagnozuojamos gretutinės lėtinės ligos. Operacija gali būti atlikta ir kai KMI mažesnis nei 35 kg/m2, tačiau visais atvejais apie tai sprendžia specialistai, įvertinę paciento sveikatos būklę, planuojamos operacijos žalos ir naudos rizikas.

Respublikinės Šiaulių ligoninės chirurgas ir gastroenterologas Justas Birutis pasakoja, kad šiandien pagrindinė bariatrijoje yra skrandžio apylankos operacija. Šios operacijos metu skrandis padalijamas į dvi dalis – mažą, 30–50 mililitrų tūrio skranduką ir didįjį skrandį. Po operacijos maistas keliauja į mažąją skranduką, aplenkiant didįjį skrandį ir dalį plonųjų žarnų. Dėl sumažinto skrandžio pacientas greičiau pajunta sotumą, o dėl to, kad aplenkiama dalis plonųjų žarnų, pasisavinama mažiau maisto medžiagų. Ši operacija leidžia pasiekti geriausių rezultatų – netenkama daugiausia visos kūno masės. Operacija atliekama laparoskopiškai ir laikoma sudėtingiausia bariatrijos operacija.

Kita, anot chirurgo, sparčiai populiarėjanti taip pat laparoskopinė operacija yra marginalinė rezekcija. Jos metu pašalinama didelė dalis skrandžio, o iš likusio suformuojamas vamzdelio formos skrandis. Dėl sumažinto skrandžio tūrio, žmogus greičiau pasisotina. Po operacijos netenkama virš 30 proc. visos kūno masės.

„Antri metai, kai Lietuvoje nutukimą galima gydyti atliekant skrandžio mažinimą endoskopu, kuomet skrandis sulankstomas iš vidaus į jį patekus per burną, o jo tūris sumažėja 70 proc. Pacientas, laikydamasis visų rekomendacijų, netenka apie 23 proc. visos kūno masės. Ši intervencija yra be jokio pjūvio pilvo sienoje“, – aiškina chirurgas.

Kodėl svoris sugrįžta?

Svarbu paminėti, kad po nutukimo gydymo chirurginiu būdu svoris grįžta ne visada, o tik daliai pacientų. Kodėl taip nutinka? Paprastai tunkama, nes suvartojamų kalorijų kiekis ilgą laiką viršija organizmo energijos sąnaudas. Kitaip sakant, valgoma daug, sočiai, o judama mažai. Dėl tų pačių priežasčių dažniausiai praėjus 5–8 metams po skrandžio mažinimo operacijos svoris vėl ima augti. Paprastai pirmaisiais po operacijos metais pacientai uoliai laikosi dietologų, gydytojų rekomendacijų. Vėliau, laikui bėgant atsipalaiduoja, dažniau persivalgo, grįžta prie sėslesnio gyvenimo ritmo. Taigi dažniausiai pasitaikančios svorio grįžimo priežastys yra nereguliari/netinkama/nekontroliuojama mityba, mažas fizinis aktyvumas ir kiti žalingo gydymo būdo veiksniai (stresas, alkoholis). Tai lemia tokius anatomijos pokyčius, kaip skrandžio dugno ar suformuotų jungčių išsiplėtimas.

„Dažniausia svoris auga todėl, kad suformuoto skranduko ir plonosios žarnos jungties spindis padidėja. Tai lemia sotumo jausmo praradimą, nes sukramtytas maistas virškinamuoju traktu keliauja tiesiai į plonąjį žarnyną neužsibūdamas po operacijos suformuotame mažajame skranduke. Taigi, svorio sugrįžimo priežastys nėra susijusios su prasta chirurgine technika, metodo trūkumais ar specialisto kompetencijomis. Dažniausia suformuoto skranduko ir plonosios žarnos jungties spindžio išsiplėtimo priežastis yra valgymas nepaisant sotumo jausmo, daugiau nei rekomenduoja dietologas“, – atskleidžia gydytojas.

Skaičiuojant nuo mažiausios kūno masės po operacijos, pacientai priauga daugiau kaip 25 proc. svorio. Statistiškai svorio prieaugis stebimas praėjus 5–7 m. po operacijos.

Naujiena – minimaliai invazinė išsiplėtusios jungties plastika

Gydytojo J.Biručio teigimu, esant skrandžio dugno ar suformuotų jungčių išsiplėtimui, turime sprendimą: „Šiandien šiems pacientams galima pasiūlyti naują galimybę. Noriu pasidžiaugti ir pristatyti minimaliai invazyvią procedūrą, kurios pagalba endoskopu per burną galima atlikti minėtos jungties plastiką, panaudojant OVESCO sukurtą metalinę kabutę, kuri sumažina išsiplėtusios jungties spindį iki 6–8 mm.“, – inovaciją pristato J.Birutis.

Chirurgas pasakoja, kad ši technologija atkeliavo iš Vokietijos, kur jis ir mokėsi, kaip ją atlikti. „Naudojant specialią metalinę kabutę, išsilėtusios jungties plastika atliekama paprasčiau, lengviau. Procedūra yra veiksminga, greita, saugi. Atliekama su narkoze, pacientas miega, nejaučia jokio diskomforto. Po procedūros jis tos pačios dienos vakarą ar kitos rytą išleidžiamas namo. Jokių atlikimo apribojimų nėra“, – nauja galimybe džiaugiasi chirurgas.

Gydytojas pažymi, kad pacientai, kuriems po nutukimo gydymo svoris sugrįžo, neturėtų su tuo susitaikyti. Svarbu, kad pacientai žinotų, jog visada yra galimybė padėti, kad medicina itin sparčiai tobulėja ir kaskart atsiranda naujesnių gydymo galimybių, kurios papildo ir praplečia jau esamų gydymo metodų ir būdų arsenalą. „Kiekvienas pacientas yra individualus ir su kiekvienu dirba gydytojų komanda. Visada ieškome geriausio būdo, o pacientui svarbu rūpintis savimi ir siekti kuo geresnės sveikatos. Juk nutukimas yra ne grožio problema, o lėtinė liga, kurios gydymas pagerina gretutinių ligų valdymą arba net visai išgydo nuo jų. Tad kviečiu ieškoti pagalbos“, – ragina gydytojas chirurgas ir gasrtroenterologas Justas Birutis.

Norintieji pasikonsultuoti dėl šios procedūros gali kreiptis į:

Respublikinės Šiaulių ligoninės gydytoją gastroenterologą Justą Birutį

el. paštas – justas.birutis@gmail.com

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.