Šeimos gydytoja: visos tėvų dvejonės dėl skiepų nuo ŽPV turėtų būti išsklaidytos gydytojo kabinete

Nors nuo žmogaus papilomaviruso (ŽPV) Lietuvoje 11 metų mergaitės nemokamai skiepijamos nuo 2016 metų, o nuo praėjusių metų vasario – ir berniukai, ne visi tėvai ar globėjai priima pasiūlymą apsaugoti vaikus nuo galimų rizikų ateityje. Pasak šeimos gydytojos Tomos Kundrotės, skiepyti vaikus nuo ŽPV susilaiko tėvai, turintys baimių ar abejonių, kurios dažniausiai kyla dėl nežinojimo, todėl šiame procese yra labai svarbus gydytojų ir medicinos slaugytojų vaidmuo.

Pasak šeimos gydytojos Tomos Kundrotės, skiepyti vaikus nuo ŽPV susilaiko tėvai, turintys baimių ar abejonių.<br>lrytas.lt koliažas
Pasak šeimos gydytojos Tomos Kundrotės, skiepyti vaikus nuo ŽPV susilaiko tėvai, turintys baimių ar abejonių.<br>lrytas.lt koliažas
Gydytoja Toma Kundrotė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Gydytoja Toma Kundrotė<br>Pranešimo siuntėjų nuotr.
Skiepai <br>V.Skaraičio nuotr.
Skiepai <br>V.Skaraičio nuotr.
Žmogaus papilomos virusas<br>123rf iliustr.
Žmogaus papilomos virusas<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (4)

Lrytas.lt

Feb 14, 2024, 10:49 AM

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, 2022 m. Lietuvoje pirma vakcinos doze nuo žmogaus papilomaviruso pasiskiepijo beveik 60 proc. vienuolikmečių mergaičių.

Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) yra paskelbusi pasaulinę gimdos kaklelio vėžio eliminacijos strategiją, kurios vienas iš pagrindinių tikslų – iki 2030 m. paskiepyti 90 proc. mergaičių iki 15 m. amžiaus, taip pat, ženkliai padidinti berniukų skiepijimo nuo ŽPV apimtis. Yra nustatyta, kad ŽPV yra susijęs su gimdos kaklelio vėžiu, už šį atradimą vokiečių virusologas Harald zur Hausen 2008 m. įvertintas Nobelio premija fiziologijos bei medicinos srityje.

„Mano praktikoje, apie 90 proc. tėvų noriai sutinka skiepyti vaikus vakcina nuo ŽPV. Kartais net neklausia, nuo ko skiepysime – žino, kad ji yra įtraukta į Vaikų profilaktinių skiepijimų kalendorių. Kai kurie būna tik girdėję apie naują kompensuojamą vakciną, todėl domisi, užduoda klausimus. Teko susidurti, kai kelios šeimos, pakvietus skiepyti vaikus nuo ŽPV, paprašė suteikti daugiau informacijos, laiko apgalvoti ir atvyko skiepo po mėnesio jau tvirtai apsisprendę“, – pasakoja T. Kundrotė.

Pasak šeimos gydytojos, tėvų ar globėjų baimės, nepasitikėjimas ir abejonės dažniausiai kyla dėl nežinojimo, todėl abejojantiems dėl skiepo, ji rekomenduoja drąsiai užduoti klausimus sveikatos priežiūros specialistams.

„Jei kyla baimių ar nuogąstavimų, visada geriau tai aptarti su savo šeimos ar vaikų gydytoju, kuris turėtų atsakyti į visus kylančius klausimus. Be to, ieškant informacijos apie ŽPV vakciną internete, svarbu atsirinkti patikimus šaltinius, nesiremti anoniminiais forumais. Išsklaidžius nerimą – lengviau priimti sprendimą dėl vaiko sveikatos“, – sako T. Kundrotė.

Tyrimais paremta apsauga

Ekspertų teigimu, žmonės per gyvenimą susiduria bent su vienu iš 200 žmogaus papilomaviruso tipų, tarp kurių 14 yra aukštos onkogeninės rizikos, tad su kuo daugiau šio viruso variantų susiduriame, tuo didesnė onkologinės ligos diagnozės tikimybė.

PSO duomenimis, kasmet žmogaus papilomaviruso sukeltomis onkologinėmis ligomis suserga net 625 tūkst. moterų ir beveik 70 tūkst. vyrų. Tarp dažniausių diagnozių – gimdos kaklelio vėžys, kurį 7 iš 10 atvejų sukelia du labai aukšto onkologinio laipsnio ŽPV tipai, taip pat išangės, moters išorinių lytinių organų vėžys, lytinių organų karpos.

Šiuo metu Lietuvoje siūloma skiepytis devyniavalente vakcina nuo ŽPV, kuri suteikia iki 95 proc. apsaugą nuo 9 ŽPV tipų sukeliamų gimdos kaklelio, išorinių moters lytinių organų, išangės ikivėžinių ir vėžinių ligų, lyties organų karpų. Vakcinos saugumą ir efektyvumą pagrindžia 15 metų trunkanti mokslinių tyrimų programa visame pasaulyje.

„Valstybės kompensuojama devyniavalentė vakcina kol kas yra viena iš geriausių prevencinių priemonių nuo žmogaus papilomaviruso sukeliamų ligų. Platesnės, labiau saugančios vakcinos dar kol kas niekas nesukūrė ir tiesiog būtina pasinaudoti šia galimybe apsaugoti savo vaikus nuo viruso, kuris ilgainiui sukelia įvairių lokalizacijų vėžį. Tai vakcina, kuri netiesiogiai, bet labai kryptingai gali apsaugoti nuo minėtų vėžinių susirgimų“, – pabrėžia šeimos gydytoja T. Kundrotė.

Pasak jos, vienuolikmečių vaikų skiepijimas vakcina nuo ŽPV nereiškia, kad tėvai ar globėjai skatina šiuos imtis ankstyvų lytinių santykių – tai greičiau veikia kaip apsauga į ateitį.

„Didžiausia vakcinos nuo ŽPV nauda yra ta, kad su lytiškai plintančia infekcija – žmogaus papilomavirusu – tokio amžiaus vaikai dar neturi jokio kontakto. Tai leidžia normaliai susiformuoti imunitetui nuo ŽPV ateinantiems metams, kada vaikai suaugs ir taps lytiškai aktyvūs“, – paaiškina pašnekovė.

Šiuo metu, pagal vaikų imunoprofilaktikos kalendorių, Lietuvoje valstybės lėšomis skiepijami 11 metų mergaitės ir berniukai. Mergaitėms, kurios nebuvo paskiepytos laiku, yra galimybė sudaryti ir individualų skiepijimo grafiką iki pilnametystės, valstybė kompensuoja dvi vakcinos dozes.

Vyresniems berniukams ir suaugusiems yra galimybė pasiskiepyti sveikatos priežiūros įstaigoje savomis lėšomis. Vakcina nuo ŽPV taikoma kaip prevencinė priemonė, ja galima skiepytis ir jau turėjus ŽPV infekciją – tokiu atveju vakcina apsaugo nuo pakartotinių infekcijų ar kitų ŽPV tipų.

Vakcinos nuo ŽPV yra skirtos vaikams bei paaugliams nuo 9 metų ir suaugusiesiems asmenims. Vakcinos dozavimo schemų yra keletas: 9–14 metų amžiaus vaikams reikalingos dvi vakcinos dozės, o paaugliams nuo 15 metų amžiaus bei suaugusiems – 3 vakcinos dozės. ŽPV vakcina nėra skirta jau organizme aptikto ŽPV infekcijos ar ŽPV sukeltų ligų gydymui, tačiau gali sumažinti naujų ŽPV infekcijų riziką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.