Pasakė, kuo verta pasirūpinti prieš gulantis į lovą: padės išvengti klastingos ligos

Sausa burna ir troškulys gali įspėti apie padidėjusį cukraus kiekį kraujyje. Tokia būklė, jei išlieka ilgą laiką, gali sukelti rimtų problemų, pavyzdžiui, rankų ir kojų nervų pažeidimus ar regėjimo sutrikimus.

Miegas<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Miegas<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Riešutai<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Riešutai<br>Asociatyvinė 123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Feb 20, 2024, 9:32 PM

Prasta gliukozės kontrolė veda į diabetą, nes vystosi organizmo atsparumas insulinui. Todėl svarbu tinkamai suvaldyti cukraus kiekį kraujyje. Bene svarbiausias veiksnys – mityba.

Netinkamai parinkti užkandžiai sukelia sveikatai žalingus cukraus šuolius kraujyje. Laimei, vaistininkas patarė, ką valgyti prieš miegą, kad gliukozės kiekis kraujyje išliktų normalus.

„(Prieš miegą) galite užkandžiauti riešutais, uogomis, morkų lazdelėmis ar pilno grūdo krekeriais, taip pat turėtumėte vengti kofeino turinčių gėrimų, tokių kaip kava, arbata ir saldinti gėrimai“, – sakė vaistininkas Abbasas Kanani.

Visi šie užkandžiai turi vieną bendrą bruožą – jie yra geras maistinių skaidulų šaltinis.

Skaidulos – tai angliavandeniai, kurių negalima suvirškinti, todėl jos gali padėti sulėtinti cukraus kiekio kraujyje padidėjimą po valgio.

„Mayo Clinic“ nurodo, kad tirpios skaidulos gali sulėtinti cukraus įsisavinimą ir padėti pagerinti gliukozės kiekį kraujyje.

Tokiu būdu, mitybos planas, į kurį įtraukiamos skaidulos, gali sumažinti riziką susirgti 2 tipo diabetu.

Tyrimai rodo, kad net ir nežymus tirpiųjų skaidulų kiekio padidėjimas racione gali prisidėti prie geresnės cukraus kiekio kraujyje kontrolės.

Be to, atminkite, kad dauguma ekspertų pataria paskutinį dienos užkandį valgyti likus 2–4 valandoms iki miego. Tai svarbu, kad maistas būtų tinkamai suvirškintas.

Vaistininkas turėjo dar vieną svarbų patarimą žmonėms, kurie serga diabetu:

„Prieš miegą verta pasitikrinti gliukozės kiekį kraujyje.

Nuolatinis rodiklių registravimas gali padėti sužinoti, kaip gerai valdote savo ligą, o tai leidžia išlikti sveikesniems.“

Alkio jausmas – diabeto ženklas?

Diabetas – klastinga liga, kuri nepastebimai žaloja organizmą. Lietuvoje diabetu serga per 140 tūkstančių žmonių, tačiau manoma, kad dar daugybė asmenų ligą turi, bet to nežino.

Dažnas alkio jausmas gali būti ankstyvas diabeto simptomas.

„Kai žmogus serga 2-ojo tipo cukriniu diabetu, vienas pagrindinių blogųjų pokyčių organizme yra atsparumas insulinui, kuris gali išsivystyti dėl per didelio riebalų kiekio audiniuose, – lrytas.lt yra pasakojęs Klaipėdos universiteto ligoninės Endokrinologijos skyriaus vedėjas Arūnas Pangonis. – Tuomet gliukozė negali patekti į ląsteles, kur įprastu atveju ji suskaidoma ir taip gaunama energija.

Audiniai tarsi badauja, nors gliukozė „plaukioja“ kraujyje, o kasa verčiama pagaminti didesnį insulino kiekį. Abu šie veiksniai lemia, kad žmogus jaučia alkį.

Kita vertus, šis simptomas gali rodyti neįprastai didelį insulino kiekį organizme ir tai gali būti pirmas žingsnis dar tik vystantis 2-ojo tipo cukriniam diabetui.“

Pagal Express.co.uk inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.