Muzikanto karjeros vos nesugriovė gumbas ant kaklo – išgelbėjo Klaipėdos medikai

Išgelbėta profesionalaus muzikanto karjera – taip Respublikinės Klaipėdos ligoninės otorinolaringologas Vytautas Junčys apibūdino atliktą rečiau pasitaikančią kaklo cistos pašalinimo operaciją.

Pasak gydytojo Vytauto Junčio (pirmas iš kairės) ir skyriaus vedėjo Valdo Bernoto, nuolat gilinant kompetencijas ir įgūdžius, siekiama, kad pacientai gautų aukščiausio lygmens sveikatos priežiūrą. <br>V. Jurevičienės nuotr.
Pasak gydytojo Vytauto Junčio (pirmas iš kairės) ir skyriaus vedėjo Valdo Bernoto, nuolat gilinant kompetencijas ir įgūdžius, siekiama, kad pacientai gautų aukščiausio lygmens sveikatos priežiūrą. <br>V. Jurevičienės nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

Mar 19, 2024, 9:29 PM

Jaunas vyras į gydytoją dėl įgimtos patologijos kreipėsi, kai gumbas kakle akivaizdžiai pradėjo trukdyti darbui scenoje. Kaklo cistų pašalinimas – niša, kurią stengiasi užpildyti ligoninės Ausų, nosies ir gerklės specialistai.

Gumbas pradėjo trukdyti

Klaipėdos rajono gyventojas kreipėsi į Respublikinės Klaipėdos ligoninės Ausų, nosies ir gerklės ligų gydytoją dėl darinio kaklo kairėje pusėje. Kaip pasakojo 37 metų pacientas, gumbelį kakle jis turi nuo vaikystės, tačiau per pastaruosius kelis mėnesius darinys padidėjo. Nors panašių situacijų pasitaikydavę ir anksčiau, kai nekeldamas didesnio diskomforto gumbas tai padidėdavo, tai sumažėdavo, šįkart susiklostė kitoks scenarijus.

Pastaruoju metu gumbas tapo vizualiai pastebimas bei atsirado spaudimo jausmas kakle. Scenoje dirbančiam ir publikos matomam žmogui tai kėlė didžiulį diskomfortą. Pacientui buvo atliktas kaklo minkštųjų audinių magnetinio rezonanso tomografinis tyrimas, po kurio įtarta liežuvinio skydliaukės latako cista, siekusi apie 4 centimetrus. Ją pasiūlyta operuoti.

Neatsargaus judesio kaina

Per 1,5 valandos trukusią operaciją, prapjovus kaklą, cista kartu su poliežuvinio kaulo kūnu buvo sėkmingai pašalinta. Kakle praeina nemažai kraujagyslių, tad atliekant tokią operaciją kyla rizika pažeisti nervus, balso stygas, tad itin svarbus tampa gydytojo profesionalumas ir tikslumas.

Kaip pasakojo šį pacientą operavęs Respublikinės Klaipėdos ligoninės gydytojas otorinolaringologas V. Junčys, papildomą stresą kėlė žinojimas, jog darinys šalinamas jaunam pacientui, kuriam balsas yra pagrindinis darbo instrumentas, tad net mažiausias netikslus judesys galėjo sugriauti karjerą bei gyvenimą.

Operaciją apsunkino ir tai, jog įprastai tokios cistos auga kaklo centre. Šiuo atveju darinys susiformavo kairėje kaklo pusėje.

Gydytojas V. Junčys ir pacientas pasidžiaugė, kad operacija pavyko sklandžiai. Praėjus dešimčiai dienų po operacijos vyras pasakojo beveik nejautęs skausmo, o randas kakle gražiai sugijo. Po kelių savaičių gautas histologinio darinio ištyrimo atsakymas patvirtino liežuvinio skydliaukės latako cistos diagnozę.

Šiemet – antras atvejis

Kaip paaiškino V. Junčys, kaklo cistos yra cistiniai dariniai kaklo priekiniame arba šoniniame paviršiuje, iškloti epiteliu ir užpildyti skystu, gleivingu, kietu ar dujiniu turiniu. Kaklo cistos grupuojamos į įgimtas ir įgytas. Pastarosios dažniausiai susiformuoja po uždegiminės kilmės kaklo ligų (pūlinių, cistinių mazginių metastazių, neurogeninės kilmės navikų).

Liežuvinio skydliaukės latako cistos – vieni dažniausiai sutinkamų įgimtų cistinių kaklo darinių. Dažniausiai šios cistos diagnozuojamos vaikams ir jauniems pacientams iki 20 metų, tačiau medicinos literatūroje aprašyta atvejų, kai liežuvinio skydliaukės latako cista buvo diagnozuota ir vyresniems pacientams.

Skydliaukės latako cistos aptinkamos nuo 0,5 proc. iki 3 proc. populiacijos, tačiau diagnozuojamos rečiau, nes ne visada pasireiškia simptomai. Apie 1 proc. šių atvejų gali supiktybėti.

Per metus Respublikinėje Klaipėdos ligoninėje kaklo cistos nustatomos 5–6 pacientams. Minėtasis vyras buvo antras pacientas šiais metais, kuriam prireikė cistos pašalinimo operacijos. Pirmuoju atveju cista pašalinta nė 30 metų neturinčiam vyrui, kuriam darinys buvo susiformavęs kaklo centre.

Siekis – ekspertų centras

Ausų, nosies ir gerklės skyriuje kaklo cistų šalinimo operacijos pradėtos prieš porą metų. Iki tol kaklo cistų šalinimo nišą prireikus užpildydavo kolegos iš Respublikinės Klaipėdos ligoninės Torakalinės (krūtinės) chirurgijos skyriaus.

Paklausus, kokias specializacijos nišas dar planuoja užpildyti, Respublikinės Klaipėdos ligoninės Ausų, nosies ir gerklės skyriaus vedėjas Valdas Bernotas paaiškino: „Visame pasaulyje otorinolaringologija vadinama „ENT head and neck surgery“, išvertus – galvos ir kaklo chirurgija. Tai apima ausis, nosį, ryklę, gerklas, smegenų pamatą ir kaklo srities chirurgiją. Mūsų skyriaus komandos ambicija ar vizija – tapti pripažintu ekspertų centru šioje srityje.“

Siekiant aukštos kvalifikacijos, gydytojai skatinami nuolat tobulėti, nagrinėti bei aptarti įdomesnius klinikinius atvejus. Skyriaus planuose – sukurti sektorines komandas, kur specialistai turės savo stipriąsias domėjimosi, ekspertines sritis. Pasak vedėjo V. Bernoto, kai specialistai gilinasi į konkrečią sritį, tobulina savo kompetencijas ir įgūdžius, pavyksta efektyviau bendradarbiauti tiek skyriaus viduje, tiek su kitų specialybių gydytojais, siekiant visapusiško ir tikslingo pacientų gydymo.

Gydytojams – naujausios žinios

„Siekiame skatinti nuolatinį mūsų gydytojų tobulėjimą tiek vietiniu, tiek tarptautiniu lygmeniu. Dalyvavimas mokslinėse konferencijose, seminaruose ir praktiniuose mokymuose užtikrina, kad mūsų komanda būtų informuota apie naujausius pasiekimus ir galėtų taikyti geriausią praktiką savo darbe“, – apie aktyvią skyriaus veiklą pasakojo V. Bernotas.

Artimiausiu metu gydytojas V. Junčys planuoja vykti į Kopenhagą (Danija), į penkių dienų praktinius kursus, skirtus mokytis galvos bei kaklo anatomijos, chirurginių procedūrų, nosies, prienosinių ančių ir vidurinės ausies srityse.

Įvairūs praktiniai mokymai ne tik suteikia neįkainojamą praktinę patirtį, bet ir leidžia dalyviams iš arčiau susipažinti su naujausiomis chirurginėmis technikomis ir metodais, taip pat gilinti teorines žinias per dėstytojų vadovaujamas demonstracijas ir interaktyvias teorines sesijas.

„Dalyvaudami įvairiuose mokymuose, stipriname individualias gydytojo kompetencijas, taip pat keliame viso skyriaus profesinį meistriškumą. Tai neabejotinai prisideda prie to, kad mūsų skyrius būtų laikomas vienu iš pirmaujančių. Mūsų tikslas – užtikrinti, kad kiekvienas pacientas, patikėjęs mums savo sveikatą, gautų aukščiausio lygmens priežiūrą, paremtą mokslu, praktiniais įgūdžiais ir nuoširdžiu rūpinimusi“, – reziumavo skyriaus vedėjas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.