Tyrimas parodė: 3 dalykai ypač sendina smegenis ir sukelia demenciją

Diabetas, alkoholio vartojimas ir eismo sukelta oro tarša – trys pagrindiniai veiksniai, galintys pakenkti su demencijos išsivystymu siejamai žmogaus smegenų daliai, rodo naujas tyrimas. Jo autoriai nustatė „silpnąją smegenų vietą“, kuri paauglystėje išsivysto paskutinė, tačiau senstant neigiami pokyčiai čia atsiranda pirmiausia.

Smegenys<br>123rf nuotr.
Smegenys<br>123rf nuotr.
Oro tarša<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Oro tarša<br>V.Ščiavinsko nuotr.
Daugiau nuotraukų (2)

Lrytas.lt

Apr 3, 2024, 6:20 AM

Žurnale „Nature Communications“ neseniai paskelbto tyrimo svarbūs objektai – dvi mažiau tyrinėto genomo mutacijos ir mįslinga kraujo grupė, vadinama XG antigenų sistema.

„Silpnosios smegenų vietos“ tyrimai

2021 m. Lietuvoje buvo apie 43 tūkst. demencija sergančių žmonių, tai yra net 1,53 proc. visų šalies gyventojų. Prognozės liūdnos – iki 2050-ųjų šis skaičius gali išaugti iki 80 tūkst. sergančių.

Naujame tyrime daugiausia dėmesio skirta modifikuojamiems veiksniams, t.y. gyvensenos aspektams, kuriuos galime pasirinkti. Tačiau, autorių nuomone, įtraukus galimą genetinę įtaką pavyksta susidaryti aiškesnį vaizdą apie tyrimo dalyvių sveikatą.

Tyrėjai išanalizavo beveik 40 tūkst. Jungtinės Karalystės Biobanke saugomus asmenų duomenis, įskaitant vaizdinius smegenų tyrimus. Tyrimui atrinktų gyventojų sveikata buvo geresnė nei bendros populiacijos, tik nedaugeliui buvo diagnozuota demencija, o jų amžius svyravo nuo 44 iki 83 metų.

Autoriai įvertino 161 modifikuojamo ir kelių genetinių veiksnių poveikį. Tarp jų buvo septyni genomo pokyčiai, turintys įtakos „silpnai smegenų vietai“. Kai kurie iš jų yra susiję su šizofrenija, Alzheimerio liga ir Parkinsono liga, padidėjusia rizika mirti nuo širdies ir kraujagyslių ligos.

„Tyrėjų komanda nustatė smegenų sritis, kurios pirmosios sunyksta sergant Alzheimerio liga“, – paaiškino su tyrimu nesusijęs Vašingtono universiteto (JAV) ekspertas Loganas DuBose`as.

„Šios sritys, – sakė jis, – yra susijusios su ilgalaike atmintimi, užduočių vykdymu, darbine atmintimi ir dėmesio koncentracija, o jų būklė senstant arba sergant Alzheimerio liga blogėja.“

L.DuBose`as pridūrė, atidžiai tiriami veiksniai, kurie turi įtakos specifinių „trapių“ smegenų regionų degeneracijai. Pagrindinis tyrėjų tikslas buvo sužinoti, kodėl šis smegenų regionas degraduoja greičiau ir rasti būdų, kaip ilgiau išsaugoti jo gerą būklę.

Oro taršos žala

Tyrimo autoriai teigia atradę, kad asmenis, turinčius tam tikro tipo XG geną, gali labiau paveikti tarša, esanti ore, kuriuo jie kvėpuoja.

„Buvo nustatyta, kad tai yra pagrindinis veiksnys, prisidedantis prie „trapių“ smegenų sričių pažeidimo“, – pažymėjo L.DuBose`as.

Jo teigimu, tai gali būti reikšmingas atradimas, „nes jis gali nustatyti ryšį tarp aplinkos veiksnių, pavyzdžiui, gyvenimo intensyvaus eismo zonose ar dideliuose miestuose, kur daug taršos, ir padidėjusios „trapių“ smegenų sričių pažeidimo rizikos“.

L.DuBose`as atkreipė dėmesį, kad tyrime taip pat nustatytas neigiamas alkoholio vartojimo ir diabeto poveikis smegenims.

Parengta pagal „Medical News Today“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.