Išmatų forma gali išduoti vėžį – požymis, kurio gydytojai prašo neignoruoti

Paprastai tai, ką paliekame tualete, priklauso nuo pastarųjų dienų mitybos. Tačiau, pasak medikų, išmatų forma gali nemažai „pasakyti“ apie žmogaus sveikatą. Tai net gali įspėti apie storosios žarnos vėžį.

Tualetas<br>123rf nuotr.
Tualetas<br>123rf nuotr.
Bristolio išmatų diagrama<br>Fight Colon Cancer infografikas
Bristolio išmatų diagrama<br>Fight Colon Cancer infografikas
Storosios žarnos vėžys<br>123rf iliustr.
Storosios žarnos vėžys<br>123rf iliustr.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

Apr 7, 2024, 3:10 PM, atnaujinta Apr 7, 2024, 3:11 PM

Siauros, tušinuką arba kaspiną savo forma primenančios, išmatos gali būti onkologinės ligos požymis.

Tačiau jei tai nėra nuolatinis vaizdas klozete, siauros išmatos gali būti paprasto vidurių užkietėjimo ženklas, jos taip pat gali rodyti lėtines virškinimo problemas, pavyzdžiui, dirgliosios žarnos sindromą (DŽS).

Jei ant tualetinio popieriaus pamatysite kraujo, tai ženklas, kad reikia nedelsiant kreiptis į gydytoją. Neretai žmonės nesureikšmina šio simptomo, mano, kad jiems – hemorojus. Tačiau kraujas išmatose taip pat gali būti Krono ligos arba storosios žarnos vėžio požymis.

„Labai dažnai kraujo pasirodymui išmatose skiriamas nepakankamas dėmesys. Žmonės tai „nurašo“ hemorojui, kitoms nesvarbioms priežastims. Taip tos (uždegiminės žarnyno, red. pastaba) ligos diagnozuojamos nuo klinikinių simptomų pradžios praėjus metams, dviem, kartais net penkiems.

Norėčiau pakviesti žmones, kuriems yra vieni ar kiti virškinamojo trakto nusiskundimai, nedelsti, diagnozės ieškoti ne patiems, bet kartu su gydytojais profesionalais“, – anksčiau yra sakiusi Vilniaus Santaros klinikų Hepatologijos, gastroenterologijos ir dietologijos centro gydytoja doc. Goda Sadauskaitė.

Daugėja vėžio atvejų

Dėl siauros formos išmatų nederėtų nusigąsti. Dažniausiai tai reiškia vidurių užkietėjimą, kai tuštinimasi rečiau nei tris kartus per savaitę arba apsilankymai tualete sukelia skausmą.

Nepakankamas skaidulinių medžiagų kiekis maiste, skysčių trūkumas ir nereguliari fizinė veikla – dažniausios vidurių užkietėjimo priežastys.

Tačiau pelno nesiekianti Jungtinės Karalystės organizacija „Fight Colorectal Cancer“ (liet. „kovok su storosios žarnos vėžiu“) įspėja, kad siauros išmatos taip pat gali reikšti lėtinį sutrikimą, kuris sukelia pilvo skausmą, pilvo pūtimą, viduriavimą ir vidurių užkietėjimą.

Tai taip pat gali reikšti divertikulinę storosios žarnos ligą – jos metu žarnyno sienelėse susidaro maišeliai, prasideda uždegimas ir dėl to susiaurėja žarnos.

Kiti divertikulinės ligos požymiai: skausmas kairėje apatinėje pilvo pusėje, tuštinimosi įpročių pokyčiai, nemalonūs simptomai, kurie pablogėja po valgio ir pagerėja po tuštinimosi, skausmas, kuris sustiprėja spaudžiant skrandį.

Be to, „Fight Colorectal Cancer“ nurodo, kad plonos išmatos gali rodyti, jog žarnyne atsirado kliūtis, pavyzdžiui, auglys.

„Dažniausiai retai pasitaikančios siauros išmatos nekelia susirūpinimo. Tačiau jei ilgiau nei savaitę pastebite į kaspinus panašias išmatas, kreipkitės į gydytoją“, – teigia labdaros organizacija.

Ji taip pat įspėja, kad „bet koks kraujavimas iš tiesiosios žarnos nėra normalus, todėl turite išsiaiškinti, kodėl tualete matote kraują“.

Kraujas išmatose – dažnas storosios žarnos vėžio, kurio atvejų visame pasaulyje daugėja, ypač tarp jaunesnių nei 50 metų suaugusiųjų, požymis.

Manoma, kad iki 2030 m. jaunų žmonių sergamumas šia liga padvigubės ir storosios žarnos vėžys taps pagrindine jaunesnių nei 50 metų žmonių mirties nuo vėžio priežastimi.

Tai pagrįsta žurnalo „JAMA Surgery“ duomenimis: nustatyta, kad nuo 2010 iki 2030 m. storosios žarnos vėžio atvejų tarp 20–34 metų amžiaus žmonių padaugės 90 proc.

Skaičiuojama, kad 2023 m. buvo nustatyta apie 153 tūkst. naujų storosios žarnos vėžio atvejų, iš jų 19,5 tūkst. – tarp jaunesnių nei 50 metų žmonių.

Ką rodo dujų gausa?

Išmatos, padengtos baltomis ar geltonomis gleivėmis, taip pat gali rodyti Krono ligą arba salmoneliozę.

Kartais žmonės skundžiasi, kad tuštinimąsi lydi intensyvus dujų pasišalinimas.

Dujų organizme padaugėti gali po bet kokių staigių mitybos pokyčių, pavyzdžiui, į savo racioną įtraukus tokių maisto produktų kaip brokoliai, pupelės ir lęšiai. Laktozė taip pat gali nulemti per didelį dujų kiekį.

„Plaukiojančios“ išmatos gali būti susijusios su tulžies trūkumu. Ją kepenys gamina, kad išfiltruotų atliekas, pavyzdžiui, toksinus ir cholesterolio perteklių.

Per mažas tulžies kiekis išmatose gali būti tulžies rūgščių malabsorbcijos požymis. Kai tulžis tinkamai neįsisavinama, atsiranda cheminis disbalansas, kuris galiausiai gali sukelti viduriavimą.

Bristolio išmatų diagrama

Bristolio išmatų diagramą naudoja gydytojai, norėdami įvertinti paciento žarnyno veiklą. Išmatos skirstomos į 7 tipus. Pateikiame jų apibūdinimus ir galimas reikšmes.

1. tipas. Triušio kakučiai. Mažos apvalios granulės, kurias sunku išstumti. Reiškia, kad jus vargina vidurių užkietėjimas.

2. tipas. Vynuogių krūvelė. Dešrelės formos išmatos, sudarytos iš grumstelių. Gali reikšti nesunkų vidurių užkietėjimą. Gerkite daugiau vandens ir rinkitės maistą, kuriame gausu skaidulų.

3. tipas. Kukurūzų burbuolė. Dešrelės formos išmatos, su įtrūkimais paviršiuje. Tokios išmatos yra normalios.

4. tipas. Dešrelė. Primena dešrelę arba gyvatę, išmatos – minkštos, jų paviršius lygus. Tai yra normalios išmatos, kurios turėtų pasitaikyti bent kas 3 dienas.

5. tipas. Vištienos kepsneliai. Išmatos primena minkštas dėmes su aiškiais kraštais. Jas lengva išstumti. Tai normalios išmatos, jei pasitaiko rečiau nei du kartus per dieną. Pastebėjus jas būtų pravartu į racioną įtraukti daugiau maisto, kuriame gausu skaidulų.

6 tipas. Košė. Išmatos primena purius gabalėlius. Tai jau reiškia lengvą viduriavimą. Patarimas: gerkite daug vandens.

7 tipas. Padažas. Išmatos yra visiškai skystos. Tai byloja apie viduriavimą.

Parengta pagal „dailymail.co.uk“ inf.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.