Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?

Sutrikusi erekcija ir skausminga ejakuliacija, intymių santykių su artimu žmogumi vengimas, nemalonumai dėl šlapinimosi, maudimo jausmas tarpvietėje – tai negalavimai, dėl kurių kaltė dažnai tenka prostatai. Apie šio organo, kuris atsakingas už įvairiapusę vyro sveikatą – lytinę potenciją, raumenų tonusą, veiklos sutrikimus vyrai arba nelinkę kalbėti, arba šiems negalavimams skiria nepakankamą dėmesį. Laiku susirūpinus prostatos sutrikimų gydymu, pasiekiami teigiami rezultatai.

Sutrikusi erekcija ir skausminga ejakuliacija, intymių santykių su artimu žmogumi vengimas, nemalonumai dėl šlapinimosi, maudimo jausmas tarpvietėje – tai negalavimai, dėl kurių kaltė dažnai tenka prostatai.
Sutrikusi erekcija ir skausminga ejakuliacija, intymių santykių su artimu žmogumi vengimas, nemalonumai dėl šlapinimosi, maudimo jausmas tarpvietėje – tai negalavimai, dėl kurių kaltė dažnai tenka prostatai.
Gydytojas urologas Giedrius Juodelis.
Gydytojas urologas Giedrius Juodelis.
Pagrindinė medžiaga, kuri yra daugelyje fitopreparatų, skirtų prostatos gydymui, yra gulsčioji serenoja.
Pagrindinė medžiaga, kuri yra daugelyje fitopreparatų, skirtų prostatos gydymui, yra gulsčioji serenoja.
Daugiau nuotraukų (3)

Lrytas.lt

2024-04-18 09:00

LSMUL Kauno klinikų Urologijos klinikos gydytojas urologas Giedrius Juodelis akcentuoja, kad vyrų priešinė liauka, kitaip vadinama – prostata, dalyvauja įvairiuose fiziologiniuose procesuose: ji atsakinga už sekreto gamybą, kuris turi ypatingą reikšmę spermatozoidų funkcijai apvaisinimo procese. Kitos priešinės liaukos funkcijos yra mažiau žinomos, tačiau svarbios vyro lytinio potraukio, hormonų pusiausvyros ir geros savijautos pagrindas.

Vyrai tampa atsakingesni

„Sveika prostata – tai sveikas vyras, kuriam nekyla problemų šlapinantis, nėra diskomforto tarpvietėje, toks vyras lytiškai aktyvus, nes per prostatą atsiveria spermos išmetamasis latakas, kuriuo sperma išteka į išorę, sukeldama orgazmą“, – aiškina gydytojas urologas.

Jis atkreipia dėmesį, kad pacientų, besikreipiančių dėl įvairių prostatos ar šlapinimosi problemų, yra visada: „Tai ambulatoriškai konsultuojančio urologo darbo pagrindas“. O pastaruoju metu konsultacijai atvykstančių pacientų amžius jaunėja, tačiau problemos ne visada susijusios tik su prostata: jaunesni vyrai dažniau skundžiasi erekcijos sutrikimais, rečiau – šlapinimosi pakitimais. Labai aktualus ir sezoniškumas: pavasarį ir rudenį padaugėja pacientų, kurie konsultacijai atvyksta dėl prostatito klinikinių simptomų paūmėjimo.

„Šiuolaikinis vyras tampa atsakingesnis, labiau rūpinasi savo sveikata, dalyvauja ankstyvoje prostatos vėžio patikros programoje, todėl ligos diagnozuojamos anksčiau, pacientai turi žymiai geresnius šansus pasveikti“, – teigia G.Juodelis.

Svarbu laiku apsilankyti pas specialistą

Jis atskleidžia, kad vieno simptomo, kuris rodytų sutrikusią prostatos veiklą, nėra. Tai klinikinių simptomų visuma: šlapinimosi srovės susilpnėjimas, dažnas, neproduktyvus šlapinimasis, padažnėjęs šlapinimasis (ypač naktį), maudimo jausmas tarpvietėje, retkarčiais skausminga ejakuliacija ar erekcijos sutrikimas.

Atsiradus minėtiems simptomams, priklausomai nuo paciento amžiaus, gretutinės patologijos ir klinikinių radinių, galima pritaikyti vienokį ar kitokį gydymo būdą. Labai svarbu laiku apsilankyti pas specialistą, kad būtų nustatyta priežastis ir paskirtas gydymas, nes dažnu atveju ligos fazė gali pereiti į lėtinę ir koreguoti simptomus būna gerokai sunkiau.

„Sveikas gyvenimo būdas – svarbiausias įrankis siekiant palaikyti gerą prostatos funkciją. Detalizuojant galima sakyti, kad aktyvus fizinis krūvis, sveika mityba, reguliarūs lytiniai santykiai padeda palaikyti puikią prostatos veiklą, – vardija urologas. – Vertėtų vengti rizikos veiksnių, pavyzdžiui, sėdmenų ir tarpvietės sušalimo, nesaugių lytinių santykių, sporto šakų, kurios traumatizuoja mažąjį dubenį ar tarpvietę.“

Medikai atkreipia dėmesį, kad ypatingą reikšmę turi ir rūkymas, alkoholio ar psichotropinių medžiagų vartojimas, nesveika mityba. O prostatos fizioterapija ar fitopreparatai (augalinės medžiagos) yra puikios priemonės, kurios padeda užtikrinti gerą ir kokybišką prostatos funkciją.

Papildas papildui nelygus

„Fitoterapinės medžiagos ir papildai užima reikšmingą prostatos gydymui skirtą rinkos dalį. Pacientams, kurie norėtų pagerinti prostatos veiklą arba turi neišreikštus šlapinimosi sutrikimus, iš pradžių visada rekomenduojama išbandyti augalinius maisto papildus, – patirtimi dalinasi urologas. – Šios medžiagos ne tik pagerina prostatos funkciją, bet ir nesukelia cheminių medikamentų nepageidaujamo poveikio (erekcijos susilpnėjimo, retrogradinės ejakuliacijos), kuris dažnam vyrui, ypač jaunesnio amžiaus, yra priežastis, kodėl toks gydymas yra nutraukiamas.“

Gydytojas pasakoja, kad pagrindinė medžiaga, kuri yra daugelyje fitopreparatų, skirtų prostatos gydymui, yra gulsčioji serenoja. Jos ekstraktas dalyvauja atstatant fiziologines prostatos funkcijas: tokiu būdu gerėja prostatos veikla, mažėja su šlapinimusi susijęs diskomfortas, pagerėja šlapinimosi srovė.

„Lietuvoje šiuo metu galima rasti įvairių maisto papildų, kurių sudėtyje yra gulsčiosios serenojos. Atkreipiu dėmesį, kad vertėtų rinktis tuos papildus, kurių sudėtyje yra maksimali serenojos ekstrakto koncentracija. Nepamirškime, kad kai kuriuose papilduose yra ir kitų naudingų medžiagų, pavyzdžiui, kvercetino, lipoinės rūgšties, beta sitosterolio, vitaminų, kurie taip pat prisideda palaikant gerą prostatos funkciją“, – juos gydytojas ir pataria rinktis.

Kvercetinas yra flavonoidas, pasižymintis stipriomis antioksidacinėmis, nuo uždegimų saugančiomis savybėmis. Ne veltui jis įtrauktas į Europos urologų asociacijos gaires. Mažindamas citokinų kiekį prostatos ląstelėse, gulsčiųjų serenojų ekstraktas slopina uždegimus.

Urologas akcentuoja, kad pradėjus vartoti maisto papildus ar fitoterapines medžiagas, jas būtina vartoti ne mažiau kaip 3–6 mėnesius, kad susidarytų reikiama koncentracija ir pacientas pajustų gydymo efektą. O trumpalaikis papildų pavartojimas – 1–2 dėžutės, dažnu atveju neturės jokio teigiamo rezultato ir nesukels laukiamo gydymo efekto.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.