Kaip atpažinti gerybinę prostatos hiperplaziją ir kaip susigrąžinti vyriškumą?

Gerybinė prostatos hiperplazija (GPH) arba gerybinis priešinės liaukos padidėjimas – tai būklė, kuri vyresniems vyrams pasireiškia gana dažnai. Dėl šios vyriškumui svarbios liaukos padidėjimo gali atsirasti nemalonių šlapinimosi simptomų, pavyzdžiui, šlapimo nutekėjimo iš šlapimo pūslės blokavimas. Negana to, vyras gali skųstis ir įvairiais šlapimo pūslės, šlapimo takų ar inkstų sutrikimais. Vyrams ir jų antrosioms pusėms apie šią ligą reikia žinoti kuo daugiau, mat yra gana veiksmingų gydymo metodų, padedančių vėl susigrąžinti savo vyriškumą.

Gerybinė prostatos hiperplazija (GPH) arba gerybinis priešinės liaukos padidėjimas – tai būklė, kuri vyresniems vyrams pasireiškia gana dažnai.<br>„123rf“ nuotr.
Gerybinė prostatos hiperplazija (GPH) arba gerybinis priešinės liaukos padidėjimas – tai būklė, kuri vyresniems vyrams pasireiškia gana dažnai.<br>„123rf“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-05-06 14:24

Ar žinote, kokiais simptomais pasireiškia GPH? Kokie GPH rizikos veiksniai? Kaip padėti vyrui išsaugoti jo vyriškumą?

Kokiais simptomais pasireiškia GPH?

Gerybinė prostatos hiperplazija (GPH) pasireiškia tokiais nemaloniais ir varginančiais šlapinimosi sutrikimais kaip:

  • Sunkumas pradedant šlapintis;
  • Šlapimo lašėjimas baigus šlapintis;
  • Silpna ir vis nutrūkstanti šlapimo srovė;
  • Labai staigus ir nenumaldomas noras šlapintis;
  • Dažnas šlapinimasis (ypač tai vargina naktimis, nes trukdo ir miego kokybei);
  • Skausmas ir diskomfortas šlapinantis;
  • Pojūtis, tarsi šlapimo pūslė nebuvo ištuštinta net ir ką tik pasišlapinus.

Sunkesni simptomai susiję su visišku negalėjimu pasišlapinti – tai gali būti šlapimo takų obstrukcijos simptomas ar požymis, dėl kurios būtina nedelsiant kreiptis į gydymo įstaigą, kad šlapimas iš šlapimo pūslės būtų kuo skubiau pašalintas kateteriu (specialiu vamzdeliu, įvedamu į šlapimo pūslę).

Kokie GPH rizikos veiksniai?

Nors nėra visiškai aišku, kodėl bėgant metams didėja vyrų prostata (manoma, kad tai vyksta dėl lytinių hormonų pusiausvyros pokyčių, susijusių su senėjimo procesais), tačiau yra aiškūs GPH rizikos veiksniai.

Vienas svarbiausiųjų faktorių – senėjimas. Tarkime, vyrams, jaunesniems nei keturiasdešimt metų, šlapinimosi sutrikimų dėl GPH pasireiškia ypatingai retai, tuo tarpu kas trečiam vyrui iki šešiasdešimties metų jau tenka kovoti su vidutinio sunkumo ar net sunkiais šlapinimosi sutrikimais. Vidutinės, sunkios arba labai sunkios šlapinimosi problemos gali kamuoti mažiausiai kas antrą septyniasdešimtmetį – aštuoniasdešimtmetį, tačiau, įžengus į devintąją dešimtį, bent lengvo laipsnio šlapinimosi sutrikimų turi kone kiekvienas vyras (žinoma, jei nesiimama jokio gydymo).

Labai svarbi ir šeimos ligų istorija, nes polinkis į GPH gali būti paveldimas. Kai kurios gretutinės ligos taip pat gali paskatinti GPH pasireiškimą, pavyzdžiui, vertėtų paminėti įvairias širdies ligas (kai vartojami tam tikri receptiniai vaistai, pavyzdžiui, beta blokatoriai) ir cukrinį diabetą. Labai reikšmingas ir vyro propaguojamas gyvenimo būdas, tarkime, nutukusiems vyrams GPH pasireiškia dažniau ir intensyviau, tuo tarpu fiziškai aktyviems vyrams gerybinis prostatos padidėjimas pasireiškia rečiau arba simptomai nebūna tokie intensyvūs.

Kaip padėti vyrui išsaugoti jo vyriškumą?

Vyriškumas ir pasitikėjimas savimi – labai svarbu. Esant varginantiems šlapinimosi sutrikimams arba kaip papildoma GPH kontrolės priemonė, derinant su kitomis gydymo priemonėmis, gali būti naudingi augaliniai vaistiniai preparatai. Prostamol Uno – efektyvus ir vienintelis Lietuvoje augalinis vaistinis preparatas su klinikiniais įrodymais, kuris lengvina GPH simptomus ir padeda kontroliuoti uždegimines reakcijas.

Prostamol Uno yra tradicinis augalinis vaistinis preparatas, kurio indikacijos pagrįstos tik ilgalaikiu vartojimu, skirtas palengvinti GPH simptomus, tokius kaip šlapimo ištekėjimo pradžios vėlavimas, ilgiau trunkantis ir nutrūkstantis šlapinimasis, silpna šlapimo srovė, dažnas šlapinimasis (ypač nakties metu), gydytojui paneigus sunkias būkles. Dauguma šių simptomų atsiranda todėl, kad padidėjusi priešinė liauka susiaurina šlaplę (per kurią šlapimas išteka iš šlapimo pūslės). Jeigu Jūsų savijauta nepagerėjo arba net pablogėjo, kreipkitės į gydytoją. Atminkite, kad dėl bet kokių vaistų vartojimo būtina pasitarti su gydytoju arba vaistininku, o netinkamai vartojamas vaistas gali pakenkti sveikatai.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.