Susirgus pienlige, naminės priemonės nepadės – yra efektyvesnė pagalba

Pienligė – liga, apie kurią kalbėti vengiama, neretai – ir kreiptis pagalbos, mat ji neretai vis dar laikoma gėdinga. Iš tiesų, šią ypač dažną infekciją, kuria per gyvenimą suserga trys iš keturių moterų, sukelia Candida genties grybeliai, dažniausiai – Candida albicans. Diagnozuoti pienligę nesudėtinga, o gydymui pasitelkiami veiksmingi priešgrybeliniai vaistai: makšties žvakutės, kapsulės arba ovulės. Tiesa, uždelsus pradėti gydymą, liga gali tapti lėtine, o tuomet pasikartojantys simptomai gali kamuoti ne vienerius metus.

Diagnozuoti pienligę nesudėtinga, o gydymui pasitelkiami veiksmingi priešgrybeliniai vaistai: makšties žvakutės, kapsulės arba ovulės.<br>„Freepik“ nuotr.
Diagnozuoti pienligę nesudėtinga, o gydymui pasitelkiami veiksmingi priešgrybeliniai vaistai: makšties žvakutės, kapsulės arba ovulės.<br>„Freepik“ nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

Lrytas.lt

2024-06-11 10:00

Veikia ligos sukėlėją

Candida genties grybelių galima aptikti kvėpavimo takuose, žarnyne, ant odos ir moterų makštyje, tačiau, kol nepradeda daugintis ir plisti, jie nesukelia jokių sveikatos problemų. Jeigu prasidėjus infekcijai, moteris vengia kreiptis į medikus arba jai skiriamas neveiksmingas gydymas, infekcija linkusi kartotis.

Jei moteriai pasireiškia lengvi arba vidutinio sunkumo simptomai, paprastai, skiriami priešgrybeliniai vaistai. Medikai gali rekomenduoti rinktis makšties kremą, makšties tabletes ar žvakutes. Šių formų vaistai saugūs, veikia vietiškai, nepasklinda po visą organizmą.

Pajutus pienligės simptomus: išorinių lytinių organų ir makšties niežėjimą, deginimo jausmą makštyje, skausmą ar perštėjimą šlapinantis, skausmą ar graužimą po lytinių santykių, pastebėjus tirštas, varškės konsistencijos baltas bekvapes išskyras, lytinių organų odos ir gleivinės paraudimą ir patinimą, rekomenduojama išbandyti minkštąsias makšties kapsules „Lomexin“.

„Lomexin“ sudėtyje yra fentikonazolo nitrato, todėl šis preparatas itin veiksmingai naikina pienligės sukėlėją – Candida albicans. Nors aptinkama kone 150 Candida grybelių rūšių, dažniausias pienligės sukėlėjas – būtent baltasis balkšvagrybis Candida albicans (sukelia 80–90 proc. ligos atvejų).

Fentikonazolis („Lomexin“) – per kelis dešimtmečius puikiai ištirtas preparatas, pasižymintis plačiu veikimu prieš įvairias Candida rūšis ir gramteigiamas bakterijas. Šį preparatą Lietuvoje galima įsigyti be recepto, juo galima gydytis ir namuose, tik būtina vadovautis gamintojo nurodymais.

Yra būdų ligos išvengti

Teigiama, jog kone trys ketvirtadaliai pasaulio moterų yra nors kartą susidūrusios su pienlige. Ligos priežasčių – daugybė: nusilpęs imunitetas ir antibiotikų, kurie veikia ne tik ligos sukėlėją, bet suardo ir natūralią, apsauginę makšties mikroflorą, vartojimas, netinkamos priemonės intymiai higienai ar depiliacijai, kvapnūs įklotai, prezervatyvai, dažnas makšties plovimas, kontraceptinė spiralė, kuri gali veikti kaip grybelių rezervuaras. Taip pat – aptemptų sintetinių drabužių dėvėjimas, higienos stoka, hormoniniai pokyčiai, lėtinės ligos, tokios kaip cukrinis diabetas ar kt.

Nors viešojoje erdvėje, susirgus pienlige, kaip pirmąją pagalbą siūloma naudoti jogurtą, kefyrą, pasukas, sodą, česnaką, boro rūgštį ar peroksidą, alijošiaus, ramunėlių, arbatmedžio, pipirmėčių, raudonėlio tirpalus, spanguolių sultis, kokoso ar raudonėlio aliejų, obuolių sidro actą ir pan., iš tiesų šios priemonės ne padeda, o gali pridaryti dar daugiau žalos: ne sustabdyti, o paskatinti grybelio dauginimąsi ir plitimą.

Infekcija gali plisti ginekologiniais ar šlapimo takais, atsirasti išangės niežulys – pakanka vos 48–72 valandų Candida kolonijoms atsirasti. Efektyviai pienligę gydo azolio grupės priešgrybeliniai preparatai. Pirminis jų veikimo mechanizmas susijęs su pagrindinio grybelio ląstelių membranos komponento sintezės slopinimu. Taip grybelio ląstelės negali vystytis, daugintis, o esant didesnėms koncentracijoms – ir žūva. Tyrimų duomenimis, geriamieji ir į makštį dedami priešgrybeliniai vaistai beveik vienodai veiksmingi, užtikrina klinikinį pasveikimą daugiau nei 90 proc. pacienčių.

Ką daryti, jog pienligė nesikartotų? Labai svarbu stiprinti imunitetą, laikytis tinkamo darbo ir poilsio režimo, pakankamai miegoti, judėti, vengti infekcijų. Taip pat – sveikai maitintis, mitybą papildyti natūraliais jogurtais su pieno rūgšties bakterijomis, vengti cukraus, perdirbto maisto ir alkoholio. Naudoti kuo natūralesnes higienos priemones, tamponus ir įklotus be dirgiklių ar kvapų, dažnas jas keisti. Vasarą labai svarbu vengti drėgmės tarpvietėje, makšties purškalų, daugkartinio naudojimo priemonių į makštį, ilgai nesimėgauti karštomis masažinėmis voniomis, dažnai neplauti makšties, nedėvėti aptemptų sintetinių, šlapių apatinių rūbų. Naudojantis tualetu svarbu stengtis išvengti bakterijų patekimo iš išangės į makštį. Apatinius rūbus, patalynę bei rankšluosčius rekomenduojama skalbti karštame vandenyje. Mieliagrybis mėgsta kūno temperatūrą – apie 37 laipsnius, o 60 ar 70 laipsnių temperatūra jį sunaikina. Labai svarbu be reikalo nevartoti antibiotikų, atsakingai rinktis lytinius partnerius, naudoti prezervatyvus.

Norėdami komentuoti turite prisijungti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.