Šiuos dalykus darote miegodami: kada reikėtų susirūpinti?

Kas darosi su jūsų kūnu, kai sąmonė nugrimzta į gilų sapną? Jeigu nemiegotumėte, turbūt paraustumėte iš gėdos. Nes vienam naktį nevaldomai teka seilės, kitas knarkia, trečias gadina orą ar net šlapinasi į lovą.

Miegant aplanko ir košmarai, ir orgazmai.<br>V.Balkūnas
Miegant aplanko ir košmarai, ir orgazmai.<br>V.Balkūnas
Daugiau nuotraukų (2)

webMD ir lrytas.lt

Apr 30, 2018, 1:23 PM

„Kartais šie veiksmai - normali miego dalis. O kai kada jie įspėja apie rimtesnes bėdas“, - teigė Floridos (JAV) miego instituto direktorius medicinai Williamas Kohleris. Kada verta atkreipti dėmesį į tai, ką darote naktį?

Knarkimas. Miegant atsipalaiduoja viso organizmo raumenys. Liežuvio, minkštojo gomurio raumenys - taip pat. Kai liežuvis užtveria kvėpavimo takus, įkvepiamas oras sukelia audinių vibraciją, todėl girdimas knarkimas.

Kartais knarkimas gali būti susijęs su peršalimo liga, alergija. „Tačiau tai gali būti ir obstrukcinės miego apnėjos požymis. Nerimauti reikia ne dėl to, kaip garsiai žmogus knarkia, o dėl to, ar dėl knarkimo nesustoja jo kvėpavimas“, - sakė W.Kohleris.

Traukuliai. Daugelis tai esate patyrę - grimztant į sapną, staiga kūną supurto raumenų traukuliai. Amerikos miego akademijos specialistai teigia, kad tai - natūrali miego dalis. Raumenų traukuliai siejami su kofeino vartojimu, stresu, aktyvia fizine veikla prieš miegą.

Seilėtekis. Normalu, jeigu naktimis retkarčiais teka seilės. Bet jeigu pagalvė kiekvieną rytą būna šlapia nuo seilių, vertėtų išsiaiškinti, dėl kokių priežasčių negalite kvėpuoti per nosį.

Dujų susikaupimas. Miegodamas žmogus neretai gadina orą, ir daugelis to nelaiko rimta problema. „Dujų susikaupimą lemia virškinamojo trakto veikla ir tai, ką suvalgėte vakarienei. Oro gadinimas nėra liga, tačiau tai gali būti nemalonu jūsų partneriui. Labiau paisykite mitybos“, - patarė W.Kohleris.

Naktiniai orgazmai. Jie aplanko ir vyrus, ir moteris, dažniausiai - gilaus miego fazės metu. „Tai visiškai normalu“, - patikino W.Kohleris.

Vaikščiojimas per miegus. „REM (greitų akių judesių) miego fazėje, kai žmogus būna giliame sapne, jo kūno raumenys suparalyžiuojami. Taip žmogus apsaugomas nuo judėjimo miegant“, - sakė Montgomeryje įsikūrusio Miego sutrikimų centro vadovė Helene Emsellem.

Jei žmogus sapnuodamas vaikšto, vadinasi, ši apsauginė funkcija yra sutrikusi. Vertėtų kreiptis į gydytojus ir išsiaiškinti, kodėl. Negydoma būklė pavojinga.

Kalbėjimas per miegus. Normalu, jeigu žmogus sapnuodamas murma arba dalyvauja pokalbyje. Kartais rėkia - tai siejama su naktiniais košmarais, kurie dažniau užklumpa vaikus. Dažniausiai kalbama gilaus miego fazėje, tad atsibudęs žmogus nieko neprisimena. Vienintelis pavojus - kalbėti apie tai, ko kiti neturėtų girdėti.

Šlapinimasis į lovą. „Be abejonės, tai sukelia didžiulį stresą. Bet nėra ko nerimauti, jeigu taip nutinka kartą gyvenime, ypač sapnuojant, jog einate į tualetą“, - sakė H.Emsellem.

Sunerimti reikėtų, jeigu šlapinimasis naktį į lovą kartojasi. Nevalinga raumenų veikla sapno metu nėra normali.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.