Gera žinia olimpiečiams - galite mylėtis į valias

Dienraštis „Daily Mail“ siunčia malonią žinią visiems olimpiečiams – seksas prieš varžybas nesutrukdys laimėti medalio.

Senovės graikai tikėjo, kad seksas gali pakenkti atletams. Dabar šios nuostatos atsisakoma. Italė Federica Pellegrini Londone daug laiko praleidžia su savo vaikinu Filippo Magnini.<br>„Reuters“
Senovės graikai tikėjo, kad seksas gali pakenkti atletams. Dabar šios nuostatos atsisakoma. Italė Federica Pellegrini Londone daug laiko praleidžia su savo vaikinu Filippo Magnini.<br>„Reuters“
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 2, 2012, 4:33 PM, atnaujinta Mar 17, 2018, 3:42 PM

Senovės Graikijoje tikėta, kad atletai turėtų vengti lytinių santykių prieš aktyvų sportą, tačiau šiuolaikiniai olimpiečiai ir mokslininkai neberanda vieno atsakymo, ar susilaikymas tikrai turi įtakos geresniam pasirodymui.

Kanados Makgilo universiteto ekspertai teigia, kad iki šiol nenustatyta, jog seksas atimtų jėgas ar kenktų ištvermei. Kita vertus, dar neatlikta testų, kurie ištirtų psichologinius akto padarinius sportininkui.

„Laboratorijoje tirdami žmones mes dėmesį skiriame jų fiziniam pasirodymui, tačiau varžybose psichologinė būklė dažniausiai taip pat atlieka svarbų vaidmenį“, - pripažino tyrimo autorius, profesorius Ianas Shrieras.

Profesoriaus teigimu, dažniausiai nuomonė, kad sueitis daro neigiamą įtaką sportiniams rezultatams, argumentuojama tuo, jog seksas atpalaiduoja, sumažina agresiją, įtampą ir susitelkimą. Tačiau jis taip pat pastebi, kad to dar neįrodė jokie tyrimai.

Netgi priešingai, mokslinių tyrimų apžvalga, išspausdinta žurnale „Clinical Journal of Sport Medicine“, atskleidžia, kad seksas naktį prieš konkursą neturi jokios įtakos psichologinių testų rezultatams.

Buvo atliktas tyrimas: 14 vedusių vyrų, buvusių sportininkų, buvo paprašyti padaryti daugiausia pastangų reikalaujantį jėgos testą rytą po lytinio akto, vėliau tą patį bandymą jie turėjo pakartoti po šešių dienų susilaikymo. Rezultatai neparodė jokių požymių, kad seksas praėjusią naktį būtų neigiamai paveikęs jėgą ar ištvermę.

Šio tyrimo tęsinys atliktas Kolorado valstijos universitete su dešimčia vedusių vyrų nuo 18 iki 45 metų. Jėgos, šoninio judėjimo, pusiausvyros, reakcijos laiko, aerobinio galingumo ir deguonies įsisavinimo testuose taip pat nepastebėta jokios sekso įtakos. Trečios analizės duomenimis, surinktais 1995-aisias, mylėjimasis likus 12 valandų iki lengvojo kultūrizmo testo taip pat nekeičia maksimalaus aerobinio galingumo, kvėpavimo ritmo ir kraujospūdžio.

Nepaisant tokių rezultatų, daugumoje sportinių renginių taikyta susilaikymo taisyklė. Pavyzdžiui, 1998-aisiais vykstant pasaulio futbolo čempionatui tuometis anglų treneris Glennas Hoddle'as uždraudė savo komandai mylėtis per visą mėnesį trunkantį varžybų laikotarpį.

O boksininkas Muhammadas Ali savo šlovės viršūnėje iki svarbios kovos nesimylėjo 6 savaites.

Egzistuoja teorija, kad seksualinis nusivylimas žmones daro agresyvesnius, o ejakuliacija sumažina testosterono lygį – šis hormonas yra smarkiai susijęs su sportiniu pajėgumu. Tačiau visa tai iki šiol nėra įrodyta moksliškai.

„Net tuo atveju, jei ši teorija teisinga, dauguma žmonių tiki, kad yra tam tikras optimalus agresijos ir susikaupimo lygis – kai jų per mažai, sekasi prastai, kai jų per daug – taip pat“, - paaiškino profesorius Shrieras.

Surėjaus universiteto (Jungtinė Karalystė) psichologijos ekspertas Martinas Miltonas taip pat sakė, kad sekso padariniai smarkiai priklauso nuo to, su kuo, kaip dažnai, ilgai ir kokiu būdu mylimasi.

Agentūrai „Reuters“ jis teigė, kad jei audringas seksas trunka visą naktį, akivaizdu, jog atletas pakankamai nepailsės ir negalės susikoncentruoti ties darbu kitą dieną.

Akivaizdu, kad apie tai kalbama ir Londono olimpiadoje, kur atletai tikrai nepatiria daug seksualinių išgyvenimų.

Į diskusijas įsitraukė netgi Londono meras Borisas Johnsonas, praėjusią savaitę reporteriams atvirai pareikšdamas, kad olimpinės žaidynės „turi kartą įkvėpti, o ne ją sukurti“.

Antraštės taip pat sumirgėjo nuo australiško skandalo, kai jų komitetas pareiškė, jog šaulys Russellas Markas negali gyventi viename kambaryje su savo žmona ir kita komandos nare Lauryn Mark. Šešiskart olimpinis čempionas R. Markas pareiškė, kad pas savo teisėtą žmoną ketina sliūkinti naktimis.

Australijos olimpinis komitetas nuramino triukšmą teigdamas, kad leidimas porai gyventi viename kambaryje priverstų nepatogiai jaustis kitas sportininkes.

Italijoje sporto gerbėjai buvo sužavėti garsiausios šalies atletės Federicos Pellegrini, 2008-ųjų Pekino olimpiados 200 metrų laisvo stiliaus plaukimo rungtyje laimėjusios auksą, elgesiu prieš varžybas.

Jos vaikinas, kitas italų plaukikas Filippo Magninis žurnalui „Chi“ atskleidė, kad jie vengs sekso prieš Federicos pasirodymą Londono olimpinėse lenktynėse. Tačiau pati F. Pellegrini, kartą nuoga ir prisidengusi tik auksinių dažų sluoksniu pasirodžiusi ant madų žurnalo „Vogue“ viršelio, nebuvo tokia tikra: „Abstinencija! Ar tu visai pakvaišai?“

Žinoma, visos lažybos baigiasi jau įteikus medalius. Dėl visa ko, daugiau kaip dešimčiai tūkstančių atletų, dalyvaujančių Londono olimpiadoje, buvo išdalinta 150 tūkst. prezervatyvų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.