Pavojaus varpai skamba – erkės puola

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, šiemet sergamumas erkių pernešamomis ligomis šalyje smarkiai didėjo. Šių metų pirmą pusmetį Laimo liga Lietuvoje užsikrėtė 13,37% daugiau gyventojų nei pernai tuo pačiu laikotarpiu, tuo tarpu sergamumas erkiniu encefalitu ūgtelėjo beveik du kartus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 30, 2012, 10:50 AM, atnaujinta Mar 17, 2018, 1:42 AM

„Lietuva, Latvija ir Estija – didžiausi erkinio encefalito židiniai Europoje, o rugpjūtis – antroji erkių suaktyvėjimo banga. Erkės darosi aktyvios jau visus metus, o sergamumas pavojingomis erkių platinamos ligomis šiemet ženkliai didėja. Daugeliui teko girdėti apie skiepus, kaip būdą apsisaugoti nuo erkinio encefalito, tačiau mažai kas žino, kad nuo erkių platinamų ligų - boreliozės ir erkinio encefalito galima ir apsidrausti.“ – sakė BTA asmens draudimo specialistas Ronaldas Grizickas.

Draudimas nuo erkių pernešamų ligų draudimo rinkoje nėra naujiena, tačiau mūsų šalyje jis dar nėra populiarus. Paprastai nuo erkinio encefalito ar Laimo ligos, kaip ir nuo stabligės, pasiutligės ar tokių atvejų kaip gyvatės įkirtimas ar ūmus apsinuodijimas, kurie taip pat sutrikdo žmogaus sveikatą, draudžiamasi kartu su nelaimingų atsitikimų draudimu. Pagal šią draudimo rūšį pirmą metų pusmetį dėl įvairių nelaimingų atsitikimų BTA klientams išmokėjo 500 tūkstančių litų draudimo išmokų, iš kurių didžiausią dalį kompensacijų sudarė kompensacijos dėl įvairių traumų, susižalojimų ir susirgimų.

„Erkių pernešamos ligos ir pačių erkių suaktyvėjimas mūsų šalyje tampa opi problema, kadangi šių kenkėjų lokalizacija yra labai plati, o susirgti pavojinga liga yra kone vienoda tikimybė tiek miesto, tiek kaimo gyventojui. Erkių pernešamos ligos priskiriamos nelaimingam atsitikimui, todėl susirgus Laimo liga ar erkiniu encefalitu, išmokama draudimo išmoka gydymo išlaidoms padengti. Šiemet dėl susirgimo erkiniu encefalitu draudimo išmoką jau išmokėjome dviem atvejais.”, - kalbėjo R.Grizickas.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro duomenimis, tikimybė užsikrėsti bet kuria iš erkių platinamų ligų yra labai panaši visoje šalies teritorijoje, tačiau didžiausias šių kenkėjų aktyvumas stebimas pietų ir vidurio Lietuvoje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.