Vėžiu sergančio vyro siuntinys užstrigo institucijose

„Tai yra žmogaus gyvybės klausimas. Juk tai nėra narkotikai, o tik tam tikri papildai, kurie padeda kepenims išsivalyti“, – neatgavusi vėžiu sergančio vyro siuntinio, piktinosi Rima. Pagal Lietuvos įstatymus, iš trečiųjų pasaulio šalių galima įvežti ne daugiau nei dešimt pakelių maisto papildų. Kai kuriems sergantiesiems žmonėms šis draudimas trukdo laisvai pasirinkti gydymosi būdą.

Pagal Lietuvos įstatymus, iš trečiųjų pasaulio šalių galima įvežti ne daugiau nei dešimt pakelių maisto papildų. Kai kuriems sergantiesiems šis draudimas trukdo laisvai pasirinkti gydymosi būdą.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotrauka
Pagal Lietuvos įstatymus, iš trečiųjų pasaulio šalių galima įvežti ne daugiau nei dešimt pakelių maisto papildų. Kai kuriems sergantiesiems šis draudimas trukdo laisvai pasirinkti gydymosi būdą.<br>M. Patašiaus asociatyvi nuotrauka
Daugiau nuotraukų (1)

Viktorija Vosyliūtė

2012-09-03 00:33, atnaujinta 2018-03-17 00:09

Skrandžio vėžiu sergantis Valdas per parą turi išgerti 26 skirtingų pavadinimų maisto papildų ir homeopatinių preparatų. Gydytojai Ispanijoje jam paskyrė kompleksinį gydymą, o kadangi siuntinys nepasiekė gavėjo, kuriam laikui jis yra priverstas gydymą nutraukti.

Kai prieš kelis mėnesius vyras sužinojo, kad jį aplankė baisi liga, pagalbos sulaukti jis tikėjosi Lietuvoje. Tačiau viskas, ką galėjo pasiūlyti medikai, tai pristabdyti skrandžio vėžį naudojant chemoterapiją.

Nepavydėtinoje padėtyje atsidūrusį vyrą gelbėti iš ligos gniaužtų ėmėsi Malagoje (Ispanija) įsikūrusios vėžinius susirgimus alternatyviais metodais gydančios klinikos „The Budwig center“ specialistai. Gydymas šioje klinikoje atsiėjo apie 30 tūkst. Lt, juos Valdui paaukojo artimieji. 

Dvi savaites Valdas kartu su antrąją puse praleido specialioje klinikoje lankydamas įvairius užsiėmimus ir procedūras. Tačiau klinikos gydytojų teigimu, norint, kad tai duotų naudos, ir toliau reikia laikytis specialios dietos ir vartoti tik paskirtus preparatus bei maisto papildus. Čia ir iškilo problema – į Lietuvą iš trečiųjų pasaulio šalių atsiųsti daugiau nei dešimt pakelių maisto papildų neleidžiama.

Maisto papildų iš Europos Sąjungos šalių galima atsivežti pilnus lagaminus. Tačiau iš JAV jų atsisiųsti daugiau, nei nurodyta, nebus leista. Todėl grįžęs iš privačios vėžį gydančios klinikos Valdas liko be jam paskirtų preparatų. Mat klinika tolesniam paciento gydymui reikalingus maisto papildus užsakė atsiųsti tiesiai iš tiekėjų JAV.

Siunta su maisto papildais buvo sulaikyta dar muitinėje. Gavėjui buvo leista atsiimti tik dešimt iš devyniolikos maisto papildų pakuočių, kurių vienos kaina maždaug 150 Lt. Likusios pakuotės paprasčiausiai turėjo būti sunaikintos. Todėl Valdo žmona nutarė kreiptis į Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kuri atsakinga už tokių produktų įvežimą į Lietuvą.

„Tarnybos telefonu atsiliepusi moteris sakė, kad pati yra gydytoja ir žino, kad nuo vėžio taip nepasveikstama“, – apie skambutį institucijai pasakojo Valdo žmona Rima.

Sergančio vyro žmona mano, kad kiekvienas turi teisę pasirinkti gydymą, kuriuo tiki, todėl institucijos darbuotojos pastabos apie negelbstinčius maisto papildus yra netaktiškos.

„Maisto papildas yra maisto produktas ir negali būti skirtas gydymui. Maisto papildams negali būti priskiriamos gydomosios ar profilaktinės savybės, jos būdingos tik vaistiniams preparatams“, – sakė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Pasienio maisto ir veterinarinės kontrolės skyriaus vedėja Jolita Mačiulytė.

Maisto papildų iš trečiųjų pasaulio šalių įvežimui taikomos ir tam tikros išimtys. Daugiau nei dešimt pakuočių į Lietuvą galima atsiųsti arba įvežti, jei negyvūninės kilmės papildai yra skirti užsienio valstybių atstovybių reikmėms, taip pat, jei bus naudojami laboratoriniams tyrimams ar parodoms.

Didesni maisto papildų kiekiai toleruojami, jei juos gaunantis asmuo yra įregistruotas kaip naudojantis juos komerciniams tikslams ir už tai moka papildomus mokesčius bei pateikia kokybės reikalavimus įrodančius dokumentus.

Paprašius Sveikatos apsaugos ministerijos pakomentuoti susiklosčiusią situaciją, buvo gautas atsakymas, kad jos leidžiami įstatyminiai aktai nenustato maisto papildų įvežimo į šalį taisyklių. 

„Sveikatos apsaugos ministerijos kompetencijos teisės aktai neriboja maisto papildų, įvežamų iš trečiųjų šalių, kiekio bei nenustato jų įvežimo taisyklių. Tai – Finansų ministerijos ir Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos kompetencija“, - lrytas.lt sakė ministerijos atstovas. 

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos darbuotoja teigė, kad į tarnybą buvo kreiptasi dėl minėtų maisto papildų išdavimo. Tarnyba Valdo žmonai pasiūlė raštu išdėstyti situaciją, pateikti atsiųstų maisto papildų sąrašą ir žadėjo, kad situacija bus apsvarstyta.

„Kai paklausiau, kada galiu tikėtis sprendimo, man tik pakartojo, kad bus svarstoma. Siūliau atvažiuoti su visais dokumentais ir išrašais iš klinikos, įrodančiais sąsajas, kad tų papildų mums reikia. Tai siūliau, kad tik būtų greičiau išspręsta, bet tarnyba nesutiko“, – sakė Rima.

Bijodama, kad bus sugaišta per daug laiko, moteris kreipėsi į Ispanijoje įsikūrusią kliniką ir paprašė, kad papildai būtų išsiųsti per kelias siuntas. Lėta institucijų reakcija nusivylusi Rima sakė, kad jos turėtų labiau atsižvelgti į konkrečius atvejus. „Jei pati valstybė negali pagelbėti, tai tegu leidžia pačiam Lietuvos piliečiui pasirinkti gydymą“, – sakė Rima.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.