Santykius apkartina slaptos dovanos - lytiškai plintančios ligos

Kokie požymiai įspėja apie lytiškai plintančią infekciją?

Po vasaros atostogų visuomet padaugėja žmonių, užsikrėtusių lytiškai plintančia liga.<br>M. Patašius
Po vasaros atostogų visuomet padaugėja žmonių, užsikrėtusių lytiškai plintančia liga.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 5, 2012, 3:11 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 10:47 PM

Daug nerimo specialistams kelia tvirtinimas, kad net kas antras suaugęs žmogus iki 25 metų sirgo ar serga lytiškai plintančia liga.

Šiandien žinoma apie 25 sukėlėjus, kuriais užsikrėsti galima mylintis. Dažniausiai užsikrečiama gonorėja, chlamidijomis, sifiliu. Kol kas nepagydoma lytiškai plintanti liga - žmogaus imunodeficito virusas (ŽIV).

„Pavojingiausia, kai užsikrėtęs žmogus serga „partizanine“ ligos forma - nejaučia jokių požymių ir nesikreipia į gydytoją. Pastebėta, kad net devynios iš dešimties gonorėja užsikrėtusių moterų serga praktiškai be simptomų. Daugybė žmonių yra užsikrėtę chlamidijoze, bet apie tai dar nežino. Minėtoms ligoms atskleisti pakanka tik šlapimo tyrimo“, - sako medicininių tyrimų laboratorijos vadovas gydytojas Svajūnas Barakauskas.

Laiku neišaiškinta lytiškai plintanti liga perduodama partneriui, o įsibėgėjusi infekcija pacientui sukelia lyties organų, prostatos, šlapimo takų ar šlapimo pūslės komplikuotus uždegimus. Gali kilti ūmūs sąnarių uždegimai, išsivystyti nevaisingumas.

Pastojusioms moterims gresia persileidimas ar priešlaikinis gimdymas. Gimdyvė gali iškart perduoti infekciją savo kūdikiui.

Specialistai rekomenduoja atlikti tyrimus visiems lytiškai aktyviems žmonėms, pakeitus partnerį, įtarus neištikimybę ar po atsitiktinių intymių santykių.

Tačiau daugiau rizikos susirgti lytiškai plintančiomis ligomis dėl tam tikrų anatominių ypatybių turi moterys. Pavyzdžiui, klastingosiomis chlamidijomis jos užsikrečia du kartus dažniau.

„Net jei intymūs santykiai tęsiasi ilgą laiką, negalima visiškai atmesti paslėptos ligų rizikos, tačiau pirmiausia turi būti tikras dėl savęs. Ypač į tai turėtų atkreipti dėmesį jaunimas. Moderni medicina turi visas galimybes tiksliai ištirti ir padėti greitai atsikratyti slaptų Veneros „dovanų“. Be to, pacientams garantuojamas anonimiškumas“, - pastebi gydytojas S.Barakauskas.

Lietuvoje kasmet nustatoma apie 6 tūkstančius lytiškai plintančių ligų atvejų, bet realūs skaičiai pagal palyginamuosius statistinius skaičiavimus turėtų būti dešimteriopai didesni. Pavyzdžiui, pagal sergamumą sifiliu Europos Sąjungoje nusileidžiame tik Rumunijai. Šiemet per penkis pirmus mėnesius Lietuvoje užregistruoti 58 nauji ŽIV infekcijos atvejai - dvigubai daugiau nei pernai. Iš viso šalyje iki vasaros užregistruoti 1958 ŽIV infekcijos atvejai.

Kokie požymiai įspėja apie lytiškai plintančią infekciją?

- neįprastos išskyros iš lyties organų;

- bėrimas (žaizdelės arba pūslelės) prie makšties, varpos ar tiesiosios žarnos;

- dirginimas apie makštį, varpą arba tiesiąją žarną;

- skausmas arba deginimo jausmas šlapinantis;

- padažnėjęs šlapinimasis;

- skausmas lytinių santykių metu;

- moterims neįprastas kraujavimas (po lytinių santykių, tarpmenstruacinis);

- gali nebūti ir jokių požymių - lytiškai plintančią infekciją atskleidžia tik kraujo arba šlapimo tyrimas.

Į šią problemą dėmesį atkreipia pirmoji akcija „Būk tikras dėl savęs!“, kurią organizuoja Šiaulių miesto savivaldybė ir „Medicina practica“ laboratorija. Šiauliečiai rugsėjo ir spalio mėnesiais turės progą profilaktinius tyrimus dėl lytiškai plintančių ligų atlikti su didele nuolaida.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.