Aukštas cukraus kiekis kraujyje liudija apie silpnaprotystės grėsmę

Žmonės, kurių kraujyje cukraus kiekis artėja prie sveikatai pavojingos ribos, rizikuoja senatvėje susirgti ligomis, susijusiomis su smegenų susitraukimu. Australijoje vykdytas tyrimas parodė, kad kraujas, kuriame yra per daug cukraus, gali nulemti rimtas protines ligas ir net silpnaportystę, rašo dailymail.co.uk.

Žmonės, kurių kraujyje cukraus kiekis artėja prie sveikatai pavojingos ribos, rizikuoja senatvėje susirgti ligomis, susijusiomis su smegenų susitraukimu.<br>123rf
Žmonės, kurių kraujyje cukraus kiekis artėja prie sveikatai pavojingos ribos, rizikuoja senatvėje susirgti ligomis, susijusiomis su smegenų susitraukimu.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 7, 2012, 5:31 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:41 PM

Nacionaliniame Australijos universitete Kamberoje dirbantys mokslininkai mano, jog šio tyrimo rezultatai gali pakeisti medikų supratimą apie tai, kaip kraujo sudėtis veikia smegenų veiklą, bei diabeto apibrėžimą.

Tyrimas, kurio išvados publikuotos tarptautiniame neurologijos žurnale, stebėjo 249 pacientus, kurių amžius siekė 60-64 metus. Jų kraujyje cukraus kiekis buvo apibūdinamas kaip normalus bei atitinkantis Pasaulio Sveikatos organizacijos normas. Pacientams ketverių metų laikotarpyje buvo nuolat tiriamos bei skanuojamos smegenys.

Pacientai, kurių kraujyje cukraus kiekis buvo kiek aukštokas, tačiau neviršijantis normalaus (mažiau nei 6,1 mmol/l), rizikuoja patirti įvairius sutrikimus, kurie pažeidžia už kalbą bei atmintį atsakingus smegenų centrus.

Nors tyrime buvo atsižvelgta į pacientų amžių, kraujospūdį, žalingus įpročius, pastebėta, jog būtent aukštas cukraus kiekis kraujyje lemia 6-10 procentų smegenų tūrio sumažėjimo atvejų. Tyrimo vadovas Nicolas Cherbuin pasakojo: „Įvairūs eksperimentai parodė, kad antrojo tipo diabetas yra susijęs su silpnaprotyste, tačiau iki dabar nežinojome, jog šios problemos gresia ir pacientams, kurių cukraus kiekis kraujyje dar neviršija normos.“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.