Užklupus vėžiui antsvoris dar labiau trumpina gyvenimą

Lieknos moterys, susirgusios krūties vėžiu, išgyvena ilgiau nei tos,

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 8, 2012, 9:35 PM, atnaujinta Mar 16, 2018, 9:21 PM

Sietlo Fredo Hutchisono vežio tyrimų centro visuomenės sveikatos mokslų profesorė Janet R. Daling teigia, kad nerimauti turėtų ne tik nutukusios moterys. Mirties rizika padidėja net ir nedaug antsvorio turinčioms.

JAV mokslininkai pirmieji atliko išsamius tyrimus su jaunomis moterimis. Jie ieškojo ryšio tarp jų svorio ir gyvenimo trukmės po krūties vėžio diagnozės.

Jau anksčiau atlikti tyrimai parodė, kad ta pati svorio ir gyvenimo trukmės asociacija egzistuoja ir menopauzės amžių pasiekusioms moterims.

Medicinos daktaras Sami Diabas tvirtina, kad tokie tyrimai dar kartą sustiprina sveiko gyvenimo būdo motyvus. „Jeigu turite rizikos susirgti krūties vėžiu, turėtumėte pasirūpinti savo svoriu“, - teigė jis.

J.R.Daling kartu su kolegomis ištyrė 1777 moteris, susirgusias krūties vėžiu. Visos jos buvo ne vyresnės nei 45 metų.

Taip pat buvo išmatuotas moterų kūno masės indeksas (KMI) - svorio ir ūgio santykis. Kai žmogaus KMI viršija 25, jis laikomas turinčiu atsvorį.

Visų tyrime dalyvavusių moterų KMI svyravo nuo 15,8 iki 52,6. Pagal šį rodiklį jos buvo padalintos į keturias dalis.

Paaiškėjo, kad moterys, kurių KMI buvo didžiausias, turėjo du su puse karto didesnę tikimybę mirti nuo krūties vėžio per penkerius metus nuo diagnozės nei tos, kurių KMI buvo mažiausias.

Net tų, kurių KMI tik šiek tiek viršijo 25, prognozės buvo žymiai blogesnės. Auglių tyrimai patvirtino tą pačią prognozę: apkūnių moterų organizmuose augliai augdavo agresyviau, nei lieknų.

Tampoje (Florida) įsikūrusio vėžio centro darbuotoja Nagi Kumar inicijavo tyrimus, norėdama surasti ryšį tarp kūno riebalų ir krūties vėžio rizikos. Rezultatai buvo panašūs.

J.R.Daling mano, kad gauti rezultatai turėtų paskatinti gydytojus agresyvesniam nutukusių moterų vėžio gydymui, tačiau S.Diabas teigia, kad dar per anksti daryti tokias išvadas.

Gydytojai turėtų atkreipti dėmesį į auglio dydį, vėžio išplitimą ir moters amžių. Tyrinėtojai vieningi vienu klausimu: nereikalingų kilogramų geriau atsikratyti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.