Vitamino D trūkumas – grėsmė ne tik šaltuoju metų laiku

Kankina sloga? Bloga nuotaika? Trūksta energijos? Jei taip, gali būti, jog jums trūksta vadinamojo saulės elemento – vitamino D. Nauji tyrimai Didžiojoje Britanijoje parodė, kad vitamino D trūkumą galima vadinti tikra epidemija – vienam iš devynių tirtųjų nustatytas žymus trūkumas, o dviems trečdaliams – vidutinis, tačiau vis tiek pavojingas sveikatai, rašo dailymail.co.uk.

Daugiau nuotraukų (0)

lrytas.lt

Oct 22, 2012, 10:52 AM, atnaujinta Mar 15, 2018, 11:14 PM

Organizmas vitaminą D pasisavina iš saulės šviesos (90%) ir maisto (10%). Naujausi duomenys rodo, kad net 77 procentai suaugusiųjų didžiąją dalį paros leidžia uždaroje patalpoje, pavyzdžiui, biure ir beveik nemato saulės. Tai trikdo organizmo veiklą, nes vitamino D trūkumas sukelia nuovargį, raumenų, kaulų, sąnarių skausmus, migreną, odos pigmentacijos problemų, net rachitą. Atrasta, kad šio vitamino stokojantys asmenys dažniau tampa lengvai paveikiami prasto oro, greičiau suserga depresija. Taip pat esant šios medžiagos trūkumui silpnėja imuninė sistema, ląstelės nesugeba apsiginti nuo rimtų infekcijų, neretai užklumpančių šaltąjį sezoną.

Beveik pusė apklausos respondentų teigė, kad jiems nuolatos trūksta jėgų, o 40 procentų atskleidė, kad kenčia reguliarius kaulų ir sąnarių skausmus. Tai – vitamino D trūkumo požymiai. Šios bėdos gresia nemažai daliai Didžiosios Britanijos gyventojų, tad paskelbta Nacionalinė vitamino D savaitė.

Pastebėta, kad net 71 procentas respondentų, kurių organizme labai trūko vitamino D, nevartoja jokių maisto papildų, kurie galėtų bent truputį pagerinti asmens sveikatos būklę.

Vienas iš sveikatos akcijos sumanytojų Andrew Thomas pasakojo: „Mūsų atradimai tik patvirtino tai, ką jau ilgą laiką įtarėme – žmonės gauna gerokai mažiau vitamino D, nei drįsta prisipažinti. Beveik 90 procentų apklaustųjų patvirtino, kad jaučia klasikinius vitamino trūkumo simptomus. Tai galime sieti su šiuolaikinio gyvenimo sąlygomis, kurios lemia odos pigmentacijos problemas, nes vis daugiau laiko leidžiama ne gryname ore bei nuolat naudojami specialūs UV filtrų kremai.“

Anksčiau šiais metais vyriausioji Didžiosios Britanijos sveikatos apsaugos specialistė Sally Davies šalies gydytojams paskelbė, kad simptomai, kuriuos sukelia vitamino D trūkumas, yra vis dažnesnė šalies gyventojų problema. Manoma, jog derėtų dažniau rekomenduoti maisto papildus į rizikos grupę patenkantiems asmenims, tarp kurių yra ir nėščios moterys. Ši pastaba buvo patvirtinta specialistės Kate Green teiginiu, kad nuo 1996-ųjų rachito atvejų padaugėjo net 400 procentų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.