Ar energetiniai gėrimai gali sukelti mirtį?

Toks klausimas keliamas Jungtinėse Valstijose, kur per pastaruosius 3 metus mirė 5 žmonės prieš tai išgėrę energetinių gėrimų. Į gausiai kofeinu praturtintus gaminius dėmesys vėl nukrypo praėjusios savaitės pabaigoje. Penktadienį viena 14-metę dukterį palaidojusi amerikiečių pora padavė į teismą energetinių gėrimų gamintoją „Monster Beverage“. Šeima bendrovę kaltina tuo, kad ji nesuteikė informacijos apie savo produkto keliamą pavojų sveikatai, rašo „Time“.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 25, 2012, 7:05 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 9:06 PM

Anais Fournier mirė pernai prieš pat Kalėdas. Mergina jau anksčiau turėjo problemų dėl širdies, tačiau gydytojai jai nedraudė gerti kavos ir neribojo jos fizinio aktyvumo.

A. Fournier tėvai teigia, kad dukteriai pasidarė bloga po to, kai ji per vieną parą išgėrė dvi 0,7 litro talpos skardines energetinio gėrimo „Monster Energy“.

Nuvežtai į ligoninę paauglei buvo sukelta dirbtinė koma, tačiau po šešių dienų jos širdis sustojo. Medikų nurodyta A. Fournier mirties priežastis – širdies aritmija, sukelta apsinuodijimo kofeinu.

„Time“ duomenimis, JAV Maisto ir vaistų kontrolės administracija (MVKA) nuo 2004 metų iki šio birželio sulaukė pranešimų apie 5 žmonių mirtį, kuri siejama su „Monster Energy“ ir dar vieną mirtį, susijusią su kito gamintojo energetiniu gėrimu. Taip pat gauta skundų, dėl šių gėrimų sukeltų skrandžio skausmų, vėmimo ir nenormalios širdies veiklos. Čia minimi ir „Red Bull“ bei „Rockstar“ gėrimai.

„Bloomberg“ praneša, jog skubios pagalbos į ligonines besikreipiančių žmonių, kurie pavartojo energetinių gėrimų, skaičius nuo 2005 iki 2009 metų padidėjo 10 kartų.

Atsakydamas į vienam Kalifornijos teismui pateiktą A.Fournier šeimos ieškinį, „Monster Beverage“ atstovas Evanas Pondelis sakė, kad per 16 metų kompanija pardavė daugiau kaip 8 mlrd. energetinių gėrimų, kurie buvo saugiai suvartoti visame pasaulyje.

„Monster“ netiki, kad jos gėrimai gali būti atsakingi už panelės Fournier mirtį. Kompanija nežino apie jokius mirties atvejus, kuriuos būtų sukėlę jos gėrimai“, - teigiama bendrovės pranešime.

Jungtinėse Valstijose MVKA nekontroliuoja energetinių gėrimų, mat jie yra pardavinėjami kaip maisto papildai. MVKA nustatytas saugus kofeino kiekis – 71 mg 0,35 l gėrimo. O vienoje energetinio gėrimo porcijoje šis kiekis svyruoja nuo 160 mg iki 500 mg.

Toksikologai teigia, kad mirtį gali sukelti 5-10 g kofeino. Tačiau gali užtekti ir mažesnio kiekio, priklausomai nuo žmogaus svorio, jo organizmo būklės bei vartojamų vaistų.

Jungtinių Valstijų politikai teigia sieksią, kad energetinių gėrimų gamintojai ant savo produktų pakuočių pateiktų išsamesnę informaciją apie sudedamąsias gaminio dalis ir įspėtų, apie gresiančius pavojus jo padauginus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.