Austrų medikų stebuklas - lietuviui dovanota robotizuota ranka

Būdamas ketverių metukų, Martynas Girulis svajojo turėti batus. Nors ant cerebrinio paralyžiaus iškraipytų kojyčių nebuvo galima jų apsiauti, tąkart mama sūnui padovanojo išsvajotą dovaną. Iškentęs daugybę sunkių operacijų, Martynas šiandien ne tik nešioja batus, bet ir ant kojų stovi gana tvirtai. Tačiau svajoti nepaliauja. „Padėkite man turėti bent vieną ranką“, - savo paramos puslapyje prašo 19 metų vaikinas, nuo gimimo beveik nevaldantis abiejų rankų.

Daugiau nuotraukų (1)

Jurgita Noreikienė

Oct 30, 2012, 11:28 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 6:45 PM

Jo svajonė – ne tik nebūti našta aplinkiniams, bet dar ir būti jiems naudingam – jau pildosi. Spalio 25 dieną Austrijos sostinėje Vienoje Martynui buvo atlikta unikali operacija, leisianti po 6-9 mėnesių turėti tvirtą ir paklusnią dešiniąją ranką.

Trečias pasaulyje

Martynui atlikta operacija unikali tuo, kad robotizuotas rankos protezas bus tvirtinamas prie rankos, kuri anksčiau buvo beveik nevaldoma, neturi nei reikiamų raumenų, nei nervų. Toks atvejis pasaulio medicinos praktikoje bus tik trečias. O atvejų, kai žmogaus ranka anksčiau buvo sveika, tik vėliau jai kažkas nutiko ir prireikė bioninio protezo – daugybė, šiais laikais jie nieko nebestebina.

Vaikiną į Austriją lydėjęs Žiedūnas Levinskas iš agentūros „Tequila“ pasakoja, kad reikalingi nervai ir raumenys į ranką virš alkūnės buvo persodinti iš kojų, kurių Martynas anksčiau taip pat nevaldė, bet vėliau po daugybės operacijų gerai pramankštino ir užsiaugino neblogus raumenis.

„Du raumenis gydytojai jam išėmė iš dešinės šlaunies, - aiškina Ž. Levinskas. - Juos persodino ant rankos. Tie raumenys prie kaklo buvo sujungti su nervine sistema“.

Martyno mama Danguolė Girulienė pirmadienį, prieš pat išrašant jį iš ligoninės, lrytas.lt guodėsi, kad jos sūnui po operacijos stipriai skauda. Tačiau skausmai po tokios operacijos – visiškai normalu, Martynas iš anksto apie tai žinojo ir psichologiškai buvo pasiruošęs.

Svarbiausia, kad operacija pavyko. „Kaip sako gydytojas, gerai viskas“, - sako Martyno mama. Pasak mamos, pooperacinius skausmus kenčiantis Martynas jų nesureikšmina ir žvelgia į priekį, netgi pasvajoja apie antrosios rankos operaciją.

„Martyno ranka, kaip gydytojas juokavo, dabar panaši į A. Schwarzneggerio, - sako Ž. Levinskas. - Persodinus kojos raumenis, tapo galinga. Jis džiaugiasi, nors ir kojos gaila. Bet koją jis ir vėl išsitreniruos“.

Terminatoriaus ranka

Jeigu nervai ir raumenys gerai funkcionuos, po pusmečio ar devynių mėnesių Martyno lauks kita operacija, per kurią jam bus iki alkūnės amputuota nesveika dešinioji ranka ir pritaisyta naujoji robotizuota.

Bioninė ranka gali atlikti pagrindinius normalaus stiprumo judesius, kelti iki 15 kg svorį, su ja galima atlikti atsispaudimus, užsirišti batus, ir taip toliau“, - pasakoja Ž. Levinskas.

Bioninė ranka tam tikra prasme netgi pranašesnė už tikrą – dėl savo konstrukcijos plaštaka sukinėjasi 360 laipsnių kampu aplink riešą. „Dėl to etikos sargai profesorių jau atakuoja“ , - sako Ž. Levinskas. Išskirtinių sugebėjimų ranka primena roboto policininko ranką iš filmų. Tačiau profesorius Oskaras Aszmannas ginasi, kad jo misija yra visų pirma žmogaus funkcijų atstatymas, o ne jų gerinimas.

Susirado pats

Informaciją apie Austrijoje atliekamas operacijas ir apie pačią bioninę ranką Martynas pats susirado internete. Pradėjo susirašinėti su Austrijos medikais, profesoriumi O. Aszmannu.

„Jis kojomis rankas prisikelia prie kompiuterio ir pasiekia klaviatūrą“, - aiškina Ž. Levinskas. Pasak jo Martynas pirštus šiek tiek valdo, gali paimti mažą daikčiuką, bet ko nors sunkesnio neįstengia.

Pati bioninė ranka, tai yra, protezas, kainuoja 50 tūkst. eurų. Bet kainuoja ir operacijos, ir laikas, praleistas ligoninėje, ir kelionės į Austriją. Po operacijos Martynui kas pusmetį teks vykti į Vieną apžiūroms.

Todėl vaikinui teks surinkti dar nemažą sumą pinigų – kelis šimtus tūkstančių litų. Kol kas jo tėvai klinikai sumokėjo 21 tūkst. eurų. Kad padėtų sūnui, tėvai pardavė ūkį, bet to nepakanka. Ypatingai svarbi ir geros valios žmonių parama. Dalį pinigų suaukojo Šilutės krašto žmonės, pagelbėjo pora labdaros fondų Lietuvoje ir Švedijoje. Grupės „Dar“ nariai Grūdas ir Vudis patys susirado Martyną ir pasisiūlė surengti labdaros koncertus.

Išrašytas iš ligoninės M. Girulis turės gyventi Vienoje ir dažnai lankytis pas jį operavusius gydytojus. Austrijoje Martynas ir jo mama apsistoja pas išeivę iš Lietuvos Angeliką Krause.

Pasak artimųjų, nepaisant skausmų po operacijos vaikinas buvo linksmas ir nusiteikęs optimistiškai. Martynas jau nedrąsiai kalba apie naujas svajones – norėtų vairuoti nedidelę mašinytę, baigti mokslus.

Daugiau informacijos apie Martyno ligą ir jo gyvenimą galima rasti internete www.martynofondas.lt.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„24/7“: kaip A. Armonaitė ir E. Gentvilas vienas kitam pamokslavo