Besinaudojantys išmaniaisiais telefonais dirba ilgiau, o ilsisi trumpiau, nei turėtų

Populiarėjantys bei vis spartesni tampantys išmanieji telefonai ir planšetiniai kompiuteriai gali jus priversti ne savo valia tapti tikru darboholiku.

Tyrimo duomenimis, daugelis apklaustųjų prisipažino nesantys darboholikai, tačiau jų darbovietėse galioja nerašyta taisyklė į elektroninius laiškus atsakyti kuo skubiau.<br>123rf
Tyrimo duomenimis, daugelis apklaustųjų prisipažino nesantys darboholikai, tačiau jų darbovietėse galioja nerašyta taisyklė į elektroninius laiškus atsakyti kuo skubiau.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 3, 2012, 9:40 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 5:14 PM

Viena vertus, vis sumanesni telefonai suteikia galimybę klausytis muzikos, naršyti internete ir daryti puikios kokybės nuotraukas. Kita vertus, šie inteligentiški prietaisai verčia jus dirbti ne tradicines 8-ias, o 11 valandų jums to faktiškai nežinant. Jūsų darbo diena „ilgėja“ naudojantis darbo elektroniniu paštu, kurį esate įpratę tikrintis lygiai taip pat dažnai, kaip ir asmeninį.

Šiuolaikiniai telefonai tapo mūsų pačių priešu, konstatuoja britų mokslininkai. Jie paskaičiavo, kad prieiga prie darbinio elektroninio pašto asmeniniame išmaniajame telefone asmens darbo dieną prailgina net trimis valandomis. Tiek žmogus užtrunka atsakinėdamas į su darbine veikla susijusius elektroninius laiškus.

Kas trečias tyrimą iniciavusios įmonės „Pixmania“ apklaustas dirbantis žmogus patvirtino, kad darbinį elektroninį paštą tikrina maždaug 10 kartų per dieną. Dažniausiai - po darbo, savaitgaliais, per pietų pertrauką. Net būdamas kine, vakarieniaudamas su šeima ar vykdydamas asmenines užduotis.

Kas dešimtas iš respondentų šiam „darbui“ atlikti skiria maždaug tris valandas per dieną. Trečdalis apklaustųjų elektroninį paštą pasitikrina prieš užmigdami ir tik atsikėlę.

„Išmanieji telefonai žmogų pripratino būti pasiekiamu. Tuo pačiu jie įkalina žmogų darbe. O juk už šiuos viršvalandžius niekas nemoka. Darbinio elektroninio pašto tikrinimą jie neprilygina darbui, bet pripažįsta, kad galėtų to ir nedaryti.

Telefono laisvu nuo pareigos metu jie griebiasi, nes neatsakę į vieną kitą svarbesnį elektroninį laišką jaučiasi kalti. Taip elektroninis draugas kišą koją jo vartotojui“, - tyrimą apibendrina „Pixmania“ rinkodaros vadovė Ghadi Hobeika.

Tyrimo duomenimis, daugelis apklaustųjų prisipažino nesantys darboholikai, tačiau jų darbovietėse galioja nerašyta taisyklė į elektroninius laiškus atsakyti kuo skubiau. Taip galima pelnyti vadovų nuolankumą už atsakingą požiūrį į darbą.

Tyrimą vykdę mokslininkai pažymi, jog laikas, kuris skiriamas elektroninio pašto tikrinimui, galėtų būti praleistas naudingiau – pavyzdžiui, pasivaikščiojimui, iškylai, vakarienei mieste. Juo labiau, išmaniųjų telefonų vartotojai darbo reikalus tvarko net atostogų metu.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.