Žolininkė J. Balvočiūtė dalijasi patarimais, kaip atvėsus orams nesusirgti ir išlikti sveikiems

„Tie, kurie moka pasirūpinti savimi, neserga“, – nusijuokė žolininkė Jadvyga Balvočiūtė, paklausta, kaip atvėsus orams nesusirgti. Ekologinį vaistažolių ūkį turinti moteris apgailestavo, kad žmonės nesisaugo, vaikšto išsinuoginę, o pajutę pirmuosius peršalimo simptomus griebiasi cheminių vaistų, užuot išbandę laiko patikrintų žolelių poveikį.

Daugiau nuotraukų (1)

Monika Svėrytė

Nov 8, 2012, 3:57 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 3:05 PM

Ne paslaptis, kad daugiausia šilumos išgaruoja per galvą, todėl labai svarbu tinkamai apsirengti – užsidėti kepurę, apsivynioti šaliką.

Atvėsus orams žolininkė pataria vietoj kavos dažniau rinktis šiltas vaistažolių arbatas. Susirgus nepamainomomis žolelėmis tampa vingiorykštė, debesylas, daržuose dar augantis šalavijas, erškėtuogių, gauromedžių, gervuogių lapai.

Ne ką mažiau svarbu žinoti, kaip tą arbatą gerti. „Išgėrus karšto gėrimo negalima iškart eiti į lauką. Reiktų šiltai apvynioti kaklą ir leisti palaipsniui organizmui atvėsti“, – priminė ji.

Maistas – vaistas Pajutus pirmuosius peršalimo simptomus, J. Balvočiūtė pataria užsiplikyti ir išgerti obuolių ar jų žievelių arbatos. Pasak jos, šis receptas itin tinka rudenį, kai soduose žmonės renka obuolių derlių. „Supjaustykite obuolius ir užplikykite juos karštu vandeniu. Palaukite penkias minutes, pagardinkite erškėčių, šermukšnių uogomis ar mėgstama uogiene ir išgerkite karštą“, – gėrimo receptu dalijosi žolininkė.

Miške prisirinkus putino uogų reikėtų jas sutrinti su medumi ir kasdien kelis kartus per dieną suvalgyti po arbatinį šaukštelį – tai padės stiprinti imuninę sistemą, sustiprins organizmą iš vidaus.

Labai gerai užplikyti naminės duonos plutelę. Gautas gėrimas ypač tinka kosuliui gydyti.

Grūdintis reiktų palaipsniui

Žiemą vieni drąsiai šoka į eketę, kiti – vos palenda po vėsesniu dušu. Pasak žolininkės, jei organizmas grūdinamas kasdien, tokios šalčio procedūros gali būti labai veiksmingos ir net naudojamos vietoj vaistų.

„Svarbiausia - suprasti savo organizmą, prisiderinti prie jo, atkreipti dėmesį ne tik į asmenines ligas, bet ir į savo amžių – tai, kas gerai jauniems, ne visuomet tinka vyresniems“, – sakė J. Balvočiūtė.

Nemėgstantiems ledinio vandens ji pataria kas rytą šaltu vandeniu nusiprausti bent veidą, įtraukti jo į nosį, praskalauti – taip darant kasdien bus lengviau išvengti slogos.

Vonelės padės sušilti

Svarbu, kad miegant nešaltų kojos. J. Balvočiūtė rekomenduoja prieš miegą pasidaryti karklų žievės voneles. Jei kojos vis tiek šąla – susmulkintų maltų karklų žievių įsidėti į kojines. „Nereikia bijoti eksperimentuoti. Karklai turi labai teigiamą poveikį visam organizmui, jų skleidžiama šiluma pasiekia net sąnarius“, – pasakojo ji.

Pasak jos, daugelis žmonių, gydydamiesi nuo peršalimo, neišnaudoja paprastų ir visiems prieinamų vaistažolių. Žolininkė rekomenduoja miške prisiskinti nedidelių eglių ir pušų šakelių, vėliau jas užpilti kibiru karšto vandens ir įpulti jo maudantis vonioje.

Po maudynių vonioje kūną reikėtų ištrinti kvapniais aliejais, žolelių ekstraktais, šiltai apsirengti ir eiti saldžiai išsimiegoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.