Kaip pasiruošti atostogoms žiemą, kad šios neapkarstų?

Jeigu jums ir jūsų artimiesiems atsibodo šaltojo sezono išdaigos ir pagaliau nusprendėte išvykti atostogų į šilumą alsuojančią šalį, kelionei teks tinkamai pasiruošti. Juk oro pokyčiai, nors jie ir emociškai teigiami, gali pridaryti nemažai bėdų. Ką reikėtų žinoti skrendantiems į šiltus kraštus? Ką būtina pasiimti į egzotišką kelionę? Kaip apsisaugoti nuo oro temperatūros pokyčių sukeliamų negalavimų?

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Nov 10, 2012, 6:29 PM, atnaujinta Mar 15, 2018, 2:07 PM

Daugelyje, tarkim, vidurio Europos šalių vyrauja panašus į mūsų klimatas. Keliaujant į šias šalis prisitaikyti bus paprasta, mat oro temperatūra keisis nežymiai. Štai keliaujant į pietus, teks ruoštis kruopščiau. Juk temperatūros pokyčiai gali būti ne tik į gerą - staigūs jų šuoliai mūsų organizmui nėra naudingi. Todėl privalote tinkamai pasiruošti šilumos injekcijai.

Geriausia, jei atostogoms šiltuose šalyse pradėsite ruoštis likus kelioms savaitėms iki jų pradžios. Šiuo atveju kalbame ne apie tai, kad privalote rezervuoti lėktuvo bilietus ir nakvynę pasirinktame viešbutyje. Ypatingo pasiruošimo reikalauja ir jūsų organizmas.

Jautriausi - vaikai

Temperatūros ir laiko juostų pokyčiams itin jautrūs maži vaikai. Tad, jei keliaujate su mažyliu, pasistenkite, kad kelionei jis būtų paruoštas kuo atsakingiau.

Pasikeitus oro sąlygoms, kirtus bent kelias laiko juostas, ir vaikai, ir suaugusieji gali jaustis mieguisti, skųstis galvos skausmus. Keliaujantys piečiau neretai skundžiasi ir pakilusia temperatūra.

Kai kuriems pakyla temperatūra. Staigus klimato pasikeitimas verčia organizmą išeikvoti daugiau jėgų. Juk priprasti tenka ne tik prie šilumos, žymiau aukštesnės oro temperatūros ir drėgmės lygio, bet ir prie kitokio, neretai egzotiško maisto. Į saulę ir vandenį reaguoja ir oda, ir plaukai. Ypač jautri tampa imuninė sistema, mat jai tenka gintis nuo egzotiškų, mūsų organizmui neįprastų bakterijų.

Kodėl sutrinka miegas?

Nustatyta, kad miegas labiau sutrinka keliaujant į rytus, negu į vakarus. Po skrydžio į rytus dažniausiai būna sunku užmigti, o po skrydžio į vakarus - labai anksti nubundama. Miego sutrikimai, susiję su dirbtine laiko juostų kaita, dažniau vargina vyresnio amžiaus žmones, tačiau ir jaunesniems yra puikiai pažįstama.

Vaiko adaptacija prie naujos laiko juostos vidutiniškai trunka kelias dienas. Bet ruoštis jai tenka mažiausiai savaitę. Pasiruošimo esmė - pripratinti organizmą prie laiko pokyčio. Tai galėsite padaryti „persukę“ savo ir artimųjų biologinį laikrodį - jei laiku keliaujate atgal - į Vakarus - savaitę ar dvi gulkitės keliomis valandomis vėliau. Keliaudami į Rytus elkitės atvirkščiai - miegoti eikite šiek tiek anksčiau.

Pasiruošimo pradžia - lėktuve

Kelionė į šiltus kraštus tradiciškai prasideda nuo skrydžio lėktuvu. Jei atostogauti skrisite su mažu vaisų, pasirūpinkite, kad savimi turėtumėte geriamojo vandens arba sulčių. Patartina prigriebti kažką kramtomo - džiovintų vaisių arba riešutų. Kramtymas padės išvengti pykinimo, ausų užgulimo. Jums gali prireikti drėgnų servetėlių ir priemonių nuo supimo, tarkim, imbiero tablečių.

Savo atžalą aprenkite taip, kad galėtumėte ką nors nuvilkti, jeigu jai bus per karšta. Geriausia, jei tai būtų kelių sluoksnių drabužiai: šiltesni viršutiniai ir lengvesnis apatiniai.

Jei leidžiama, skrydžio metu lėktuve būtina pasivaikščioti. Dar prieš atvykimą pravartu pradėti taikytis su būsimu laiko juostos pasikeitimu iš anksto - suderinti savo laikrodį su skrydžio tikslo vietos laiku. Jei skrydžio metas sutampa su skrydžio tikslo vietos vakaro laiku, naudinga pabandyti užmigti.

Plauti maisto produktus ir rankas

Nepirkite maisto ir gėrimų iš gatvės prekeivių, paplūdimiuose ir įtarimą keliančiose kavinėse. Geriausia, jei maitinsitės viešbučio restorane. Rinkitės skrandžiui įprastus patiekalus - virtas, troškintas ir keptas daržoves, mėsą, žuvį ir šviežiai spaustas sultis. Jei jūsų skrandis jautrus, velkite egzotiškų vietinių patiekalų, mat neretai jie būna aštrūs, todėl kiek neįprasti mūsų virškinimo sistemai. Prieskonių aštrumas gali sukelti pilvo skausmus, diarėją, pykinimą, vėmimą, alerginį bėrimą.

Kuo mažiau lepinkitės tiesioginiais saulės spinduliai. Nesideginkite nuo 11 iki 16 valandos. Gerkite daugiau skysčių – sauso ir karšto klimato sąlygomis organizmas jų netenka itin daug.

Saulės bučiniai gali pakenkti

Nevertėtų užmiršti, kad daugumos tautiečių oda nėra pasiruošusi priimti tokio intensyvių saulės spindulių, kokius pajusite tik išlipę iš lėktuvo. Maloniai šilta, bet itin stipri saulė gali išsausinti ir nugairinti odą, todėl su savimi pasiimkite apsauginių ir drėkinamųjų priemonių kūno bei veido odai.

Nepamirškite, kad skirtingiems odos tipams, reikia skirtingo stiprumo apsauginių kremų. Nustatykite, kokiam odos tipui priklausote, ir be vargo pasirinksite apsaugos nuo saulės priemonę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.